AOLEU, ACTELE MELE!

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii pe data 14 aprilie 2013

passport2

 

Recomandari de la Consulat

 

Multe dintre documentele declarate pierdute de catre romanii din Marea Britanie ajung in final la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Londra, situata la numarul 344 in Kensington High Street. Oana Gheorghiu, seful Sectiei Consulare a Ambasadei, a explicat in detaliu, pentru Diaspora Romaneasca, care sunt cele mai frecvente situatii in care se pierd documente si ce trebuie sa faca un cetatean al Romaniei ramas din diferite motive fara diverse acte in Regatul Unit.

„La Sectia Consulara sunt trimise in permanenta carti de identitate, pasapoarte sau alte documente, precum premise de conducere ori acte de stare civila ale cetatenilor romani care le-au pierdut sau carora aceste documente le-au fost sustrase, fiind ulterior abandonate. Toate acestea ne parvin nu numai din partea autoritatilor britanice cum ar fi: Politia, Agentia de Licentiere a Autovehiculelor si Conducatorilor Auto (Driver and Vehicle Licensing Agency-DVLA), Agentia Nationala pentru Frontiere (UK Border Agency – UKBA) sau altele. Unele documente pierdute ne sunt trimise si de catre persoane fizice sau alte entitati, precum posta britanica, de pilda.

Aceste situatii nu sunt foarte frecvente, insa ele exista si implica demararea unor proceduri pentru reinnoirea documentelor respective sau obtinerea unor duplicate. Important ar fi de stiut de catre cititorii dumneavoastra cateva elemente specifice pentru a reactiona corect daca ajung in aceasta situatie”, spune seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra, Oana Gheorghiu.

 

Documente pierdute si regasite

Orice document care nu se mai afla in posesia detinatorului de drept al acestuia si a fost gasit de catre o terta persoana sau institutie ar trebui predat politiei sau trimis imediat pe adresa emitentului. „Conform legii romane, documentele de calatorie gasite, precum si cele care au apartinut persoanelor decedate, se predau autoritatii emitente sau celei mai apropiate autoritati de politie, care are obligatia de a le transmite autoritatii emitente. Este vorba de prevederile Legii nr. 248/ 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, care reglementeaza si regimul pasapoartelor romanesti”, puncteaza Oana Gheorghiu.

Ea a adaugat ca, in cele mai frecvente cazuri, documentele pierdute care sosesc pe adresa Sectiei Consulare nu sunt trimise de persoane fizice. Autoritatile britanice sunt cele care trimit Ambasadei documente de calatorie apartinand unor cetateni romani. Iar acest lucru se intampla mai ales atunci cand romanii trimit institutiilor britanice anumite cereri, anexand si documente originale, pentru ca ulterior sa isi schimbe adresa de corespondenta pe care au precizat-o in cadrul cererii. In consecinta, functionarii britanici nu mai reusesc sa ii contacteze pe detinatorii actelor in vederea restituirii documentelor originale.

 

Institutii britanice care pierd acte

„O parte din documentele de identitate trimise Ambasadei Romaniei de catre autoritatile britanice apartin cetatenilor romani care au solicitat DVLA preschimbarea permisului de conducere romanesc cu unul britanic; sau au cerut Agentiei Britanice pentru Frontiere emiterea unor documente care confirma dreptul de sedere si munca pe teritoriul Marii Britanii. Potrivit procedurilor UKBA, documentele de identitate sunt restituite Ambasadei Romaniei atunci cand posesori actelor nu mai locuiesc la adresele comunicate prin formularele standard (BR1 – BR7/EEA) si nu pot fi contactati pe alta cale”, a continuat Oana Gheorghiu.

„Recomandam cetatenilor romani sa contacteze in timp util serviciile Agentiei Britanice pentru Frontiere pentru a comunica adresa la care doresc sa le fie transmisa corespondenta, in situatia in care adresa la care locuiesc nu mai corespunde cu cea pe care au comunicat-o autoritatilor britanice la data solicitarii documentelor de rezidenta. Neindeplinirea acestor formalitati conduce la intarzieri si posibile costuri suplimentare in procedurile de recuperare a actelor de identitate si de rezidenta. Numarul de telefon la care poate fi contactata Agentia pentru Frontiere este 0114 207 4074”, mai informeaza seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra.

 

————————————–

In cazul in care ati pierdut sau vi s-au furat actele…

 

Ce puteti face:

 • anuntati imediat autoritatile de politie locale;
 • cautati sa beneficiati de prezenta si de declaratiile unor martori care sa ajute la descrierea faptelor si a faptasului;
 • insotiti declaratia facuta la politie cu o lista a obiectelor care v-au fost furate sau v-au disparut;
 • solicitati autoritatilor de politie locale emiterea unui raport (raportul politiei va va fi de folos in cazul in care obiectele furate sau disparute erau asigurate);
 • daca v-a fost furat documentul de calatorie, anuntati imediat Consulatul sau Ambasada Romaniei cel/cea mai apropiat/a.

 

Ce poate face personalul consular al Romaniei:

 • daca vi s-a furat sau ati pierdut documentul de calatorie, va poate elibera un titlu de calatorie pentru reintoarcerea in tara;
 • va poate contacta familia pentru a o anunta despre incident si pentru a-i transmite eventualele dumneavoastra solicitari;
 • va poate pune la dispozitie o lista cu avocati sau traducatori care sa va sprijine in relatia cu autoritatile locale.

 

Ce NU poate face personalul consular al Romaniei:

 • nu poate desfasura anchete sau investigatii in legatura cu incidentele petrecute pe teritoriul unui stat strain; numai autoritatile statului respectiv au dreptul sa cerceteze aceste fapte;
 • nu va poate asigura reprezentarea juridica;
 • nu poate plati cheltuielile de judecata sau costurile altor proceduri judiciare;
 • nu poate plati costuri de transport;
 • nu poate plati costuri de cazare la hotel sau cheltuieli medicale;
 • nu poate acoperi angajamente ramase neonorate in sarcina dumneavoastra;
 • nu va poate elibera un document care sa inlocuiasca permisul de conducere.

Sursa: Ghidul Serviciilor Consulare

————————————–

 

 

Din „secretele” pasaportului….

 

Pasaportul, principalul document folosit de romanii aflati in strainatate, este si actul care provoaca cele mai multe probleme posesorilor acestuia. Putini sunt cei care stiu ca pasaportul lor este de fapt proprietatea statului roman sau ca nu oricine are dreptul sa impuna retinerea acestui document.

Pasaportul nu poate fi retinut de catre autoritati decat in anumite conditii specifice, iar detinatorii acestuia nu ar trebui sa il instraineze in niciun fel de conditii, am aflat din discutia purtata cu seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Londra.

Legea nr. 248/ 2005 precizeaza ca pasapoartele romanesti simple sunt proprietatea statului roman. Ele se pastreaza de catre titulari – cetatenii romani – care au obligatia de a nu le instraina, cu exceptia situatiilor in care se retin de catre autoritatile competente sau se depun la ambasade straine pentru obtinerea unei vize. Numai organele de politie, autoritatile judiciare, ambasadele Romaniei sau serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple pot dispune retinerea pasaportului unei persoane. Iar in aceasta situatie, autoritatile respective au obligatia sa elibereze titularului o dovada care sa ateste faptul ca pasaportul a fost retinut, precum si motivele care au stat la baza acestei masuri, conform articolului 20 din legea mentionata.

Romanii care au ramas fara pasaport si se adreseaza Sectiei Consulare din Kensington High Street se incadreaza, in general, intr-una dintre urmatoarele trei situatii, conform Oanei Gheorghiu:

 • pierderea pasaportului – pierderea se poate declara la Ambasada Romaniei – Sectia Consulara (344 in Kensington High Street, Londra, W14 8NS);
 • furtul pasaportului – furtul se declara la cea mai apropiata unitate de politie locala britanica si, foarte important, se solicita eliberarea unei adeverinte care sa ateste declararea evenimentului respectiv; aceasta poate fi procesul verbal scris de politist sau un numar de referinta al raportului;
 • distrugerea pasaportului – distrugerea se declara cu ocazia solicitarii unui nou pasaport.

„Trebuie sa mai adaug aici ce se intampla daca dupa declararea furtului sau pierderii in conditiile legii, titularul unui document de calatorie gaseste acest document. Obligatia titularului este in acest caz de a nu-l folosi si de a-l depune de indata la autoritatea emitenta. Daca nu a fost emis un alt document in locul celui pierdut sau furat, cel gasit va putea sa fie folosit doar dupa ce se informeaza autoritatea emitenta”, mai precizeaza seful Sectiei Consulare.

Totusi, absenta pasaportului nu este echivalenta cu pierderea posibilitatii unei persoane de a se mai deplasa dintr-o tara in alta. „As reaminti ca, in conformitate cu reglementarile europene, cartea de identitate valabila constituie document de calatorie pe baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie”, subliniaza Oana Gheorghiu. Este astfel important ca romanii care calatoresc mult sau traiesc intr-o alta tara sa aiba intotdeauna cele doua acte de identitate, pe care sa nu le poarte la ei deodata.

 

————————————–

Pierderea cardurilor esentiale

 

Pierderea cardului „National Insurance Number”

Aceste carduri nu se mai inlocuiesc si nici nu se mai elibereaza. Celor care au primit numarul de asigurare recent li s-au trimis doar scrisori in care este mentionat numarul. La fel, in cazul pierderii / furtului, o scrisoare cu numarul va fi trimisa de catre Ministerul Muncii la adresa persoanei. Numarul de telefon la care se poate cere aceasta scrisoare este 0845 915 7006. Alternativ, se poate completa formularul CA5403 (se gaseste pe pagina de internet www.hmrc.gov.uk) si trimite la Ministerul de Finante (HM Revenue and Customs – HMRC).

 

Pierderea cardului bancar

Fiecare banca are un numar special la care raportarea pierderii sau furtului cardului se poate face la orice ora, sapte zile din sapte. El este precizat in contract si de obicei apare si pe spatele cardului. Este bine sa il aveti notat undeva la indemana, pentru a putea suna in momentul in care constatati ca lipseste. Cardul raportat furat / pierdut va fi blocat imediat dupa ce ati sunat la banca si va va fi trimis unul nou, de obicei in decurs de o saptamana.

 

Pierderea cardului CSCS

Daca ati pierdut cardul care va atesta cunostintele de constructii necesare pentru munca pe santiere (Construction Skills Certificate Scheme – CSCS), puteti suna la 0844 576 8777 pentru a incerca sa comandati unul nou. Daca respectivul card era inca valid, operatorii de la CSCS va vor emite unul nou pe loc, urmand ca acesta sa ajunga in cateva zile la dvs. acasa. Daca data expirarii cardului se apropia, este posibil sa fie necesara trecerea examenului de sanatate si siguranta in munca din nou.

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

8 pareri la “AOLEU, ACTELE MELE!”

 1. PARVU ANA ELENA Spune:

  IN DATA DE 24/03/2015 AM PIERDUT GEANTA CU TOATE ACTELE DIN ROMANIA SI DIN UK , AM FOST LA POLITIE MI-AU ZIS SA MERG LA AMBASADA AM FOST SI LA GARAJE LA AUTOBUZE ….NIMIC…DESII DACA LE-AR PASA AR PUTEA PRIVI PE INREGISTRARILE VIDEO DIN AUTOBUZ STIIND ORA EXACTA CAND M-AM URCAT SI COBORAT DIN AUTOBUZ, DAR NIMIC! ACUM SUNT UN ZERO BARAT NU M-AI EXIST …IN SOCIETATE NINO IL MAI POT OBTINE? CARDUL BANCAR L-AM INCHIS…SI IN REST? SUNT FIUL PLOII SI NICI O AUTORITATE NU TE BAGA IN SEAMA …PROBABIL SE GANDESC CA ESTI PROST DE UITI GEANTA DAR FACAND NAVETA IN FIECARE ZI DE LA 5 DIM SI AJUNGAND ACASA LA 22 SEARA FUGIND DIN AUTOBUZ IN AUTOBUZ…CREDETI-MA NU ESTE USOR!!! AJUTORRR CE SA FAC !?

 2. Lorena Spune:

  Ar trebui sa fie mai multa cooperare din partea Ambasadei Romane in UK. Sunte sute de cazuri in care romanii si-au pierdut actele si asteapta si luni de zile pentru altele noi. In timpul asta sunt blocati efectiv in alta tara, majoritatea fara bani si poate fara un loc unde sa stea. Asta nu este corect. Asta nu inseamna ca sistemul romanesc funtioneaza peste hotare. Si asta nu inseamna sa iti sprijini compatriotii. Inca o data Ministerul Afacerilor Externe ar trebui sa schimbe ceva. Macar in 2016.

 3. neagu Spune:

  miam pierdut permisu an uk si deja mia venit o amenda de viteza dar nam masina si nam condus niceodata an anglia ma poate ajuta cineva xu detali

 4. neagu Spune:

  cineva cred cal foloseste pentru asigurare aici ce pot sa fac an acest caz sa ma duc la politie

 5. Oleg Spune:

  Buna spunetimi va rog frumos ce pot sa fac am perdut pasaportul ro al copilului in UK ce pot sa fac cum e procedura mai departe suntem cetateni ai RM. Pot pleca in tara doar cu mitrica si dovada de cetatanie?

 6. Claudia Spune:

  Sora mea si a pierdut geanta împreună cu aproape 20mii euro intr un refugiu pe teritoriul Frantei. Am mai avea vreo sansă sa recuperăm banii, adică politia din românia sa i a legatura cu politia din franta si să se verifice camerele de supraveghere din zona respectivă pentru a putea vedea de catre cine a a fost luată. Sau dacă cineva a gasit o si a dus o la politia din franta urmează să ne contacteze cineva s au noi trebuie sa cerem acest lucru. Va multumim!

 7. Chirea Florică Titi Valentin Spune:

  România.va rog un Nr de la dvla pe care pot suna din romania.miau pierdut permisul mulțumesc

 8. Cristina Spune:

  Buna ziua. Detin Blue card, registration certificat inca din anul 2009. Dupa ce m-am casatorit anul trecut, cei de la ambasada au putut sa-mi elibereze dor pasaport temporar si m-au sfatuit sa-mi updatez blue cardul cu numele nou de familie pentru a putea aplica de pasaport biometric. A mai trecut cineva prin aceasta situatie, stiti cum as putea cere updatarea numelui pe blue card dupa casatorie? multumesc.

Spune-ti si tu parerea!