În apărarea ambasadelor și a angajaților MAE

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 21 noiembrie 2014

vot5

Ambasadele și angajații Ministerul Afacerilor Externe nu pot lua decizii privind deschiderea de noi secții de votare, iar România are nevoie de o nouă lege electorală, se susține într-un comunicat de presă trimis de Sindicatul Național al Funcționarilor Publici – Organizația MAE. Documentul remis în 21 noiembrie atrage atenția că „nu este pentru prima dată când funcţionarii MAE din centrală şi exterior sunt făcuţi unici răspunzători pentru orice se întâmplă dincolo de graniţele României.”

 

Suplimentarea secțiilor de vot: Sarcina Guvernului, nu a ambasadelor

„Prin statutul lor, salariaţii MAE sunt neangajaţi şi echidistanţi faţă de forţele politice din ţară”, spun reprezentanții Sindicatului lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Externe al României. Aceștia precizează că, la recentele alegeri prezidenţiale din străinătate nu au fost semnalate cazuri când diplomaţii români ar fi făcut propagandă pentru vreun partid politic sau ar fi încercat să influenţeze alegătorii, în vreun fel sau altul.

„Trebuie înţeles că deschiderea de secţii suplimentare de votare nu a fost de competenţa ambasadelor şi cu atât mai puţin a angajaţilor din aceste ambasade, sau a personalului auxiliar trimis din centrala ministerului în sprijinul secţiilor de votare. Toţi aceşti colegi ai noştri au muncit exemplar în zilele de vot, în ciuda numeroaselor acuzaţii, insulte, violenţe sau agresiuni fizice împotriva lor, din partea alegătorilor iritaţi de cozile lungi şi de perspectiva de a nu putea să voteze la cele două scrutine”, se subliniază în cadrul aceluiași comunicat de presă. „Măsurile pentru facilitarea votului în exterior cădeau în sarcina Guvernului, nu a ambasadelor”, insistă sindicaliștii din cadrul MAE care mai consideră că este, de asemenea, regretabilă „solicitarea politicienilor de rechemare a ambasadorilor din ţările unde românii nu au reuşit să voteze.”

 

O nouă lege electorală

„Acuzarea instituţiei (MAE – n.r.) pentru neajunsuri care îi depăşesc competenţele este folosită în competiţia politică internă”, se reproșează în comunicatul de presă.

„România are categoric nevoie de o nouă lege electorală, inspirată din experienţa unor ţări cu diaspora numeroasă, o lege adecvată mijloacelor moderne de a vota (electronic sau prin corespondenţă), precum şi realităţii că există comunităţi româneşti în străinătate din ce în ce mai numeroase, mai asertive, mai conştiente de drepturile lor, pentru care, cu mijloacele clasice, nu se mai pot asigura fizic suficiente secţii de votare de natură a permite votul tuturor celor interesaţi să şi-l exercite”, insistă reprezentanții sindicatului din cadrul MAE. Aceștia mai afirmă că au existat incidente în străinătate la fiecare ciclu, iar salariaţii Ministerului Afacerilor Externe au iniţiat de-a lungul timpului demersuri de amendare a legii electorale, „care însă au eşuat din lipsa voinţei politice”.

Documentul este semnat de liderul sindicatului MAE, Smâdu Valeriu.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!