Apartamentele, mai scumpe

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iulie 2014

Preţul mediu cerut de proprietarii de apartamente în principalele cinci oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, a crescut uşor de la începutul anului. Într-un singur oraş din cele analizate a fost consemnată o scădere, în timp ce în celelalte avansul este de 1-3%, informează Mediafax.

Deşi a consemnat şi scăderi, piaţa rezidenţială s-a înscris, per ansamblu, pe un trend crescător al preţurilor în primul semestru din 2014, relevă o analiză realizată de Imobiliare.ro. În perioada menţionată, suma medie solicitată la nivel naţional pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 0,7%, de la 898 de euro pe metru pătrat util, la începutul lui ianuarie, până la 904 euro pe metru pătrat, la finele lunii iunie.

„De menţionat este totuşi că, în prima lună de vară, preţul mediu a consemnat un declin de 1,8% (faţă de valoarea de 921 de euro pe metru pătrat atinsă în luna mai). În prima jumătate din 2014, trendul general ascendent al preţurilor a fost resimţit mai acut în marile oraşe comparativ cu restul ţării; cu toate acestea, unul dintre centrele regionale analizate face excepţie de la regula scumpirilor”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

În Bucureşti, apartamentele scoase la vânzare sunt în prezent cu 1% mai scumpe decât în urmă cu şase luni, acestea fiind scoase la vânzare, în medie, cu 1.073 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.062 de euro pe metru pătrat, la începutul lui 2014.

Braşovul este singurul dintre cele cinci analizate în care apartamentele scoase la vânzare s-au ieftinit în prima parte din 2014. Media preţurilor a ajuns la 814 euro pe metru pătrat, cu 1,1% mai puţin decât la debutul lui ianuarie (823 de euro pe metru pătrat). De precizat, că şi în Braşov preţurile au atins un nivel superior celui de început de an, în aprilie (839 de euro pe metru pătrat), însă avansul a fost pierdut în luna următoare.

În ultimele şase luni, preţul mediu cerut pentru apartamentele din Cluj-Napoca s-a majorat cu 3%, de la 871 la 897 de euro pe metru pătrat util.

Potrivit Imobiliare.ro, în Constanţa, preţurile cerute de vânzători au crescut cu 1% în primul semestru, de la un nivel de 839 de euro pe metru pătrat, la începutul lunii ianuarie, până la 847 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie.

În Timişoara, apartamentele disponibile spre vânzare s-au apreciat cu 2% în ultimele şase luni, de la un nivel de 793 de euro pe metru pătrat, până la o valoare de 809 euro pe metru pătrat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!