A apărut o nouă minoritate în UK: creştinii!

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 8 iunie 2016

uk-bisericile-anglicane-sunt-goale

Într-o lume tot mai secularizată, Marea Britanie este una dintre naţiunile fruntaşe în care abandonul religiei a devenit fenomen generalizat. Cei născuţi anglicani sau catolici, dacă până mai ieri, chiar fiind nepracticanţi, spuneau că sunt totuşi creştini, astăzi, în proporţie tot mai mare, spun că nu se asociază cu nici o religie.

Se vedea de mult că bisericile britanicilor sunt mai mult goale, însă ultimele statistici vin să confirme ceea ce era mai mult sau mai puţin evident: numărul persoanelor care nu se identifică cu vreo religie depăşeşte acum pe cel al persoanelor care se asociază religiei creştine, în toate formele sale.

Potrivit unui studiu realizat în cadrul St Mary’s Catholic University, citat de Daily Express, dacă în 2011 numărul persoanelor din Anglia şi Ţara Galilor care spuneau că nu au nici o religie era de 25%, în 2014 procentul lor a crescut la un ameţitor 48,8%, în timp ce procentul celor creştini a coborât la 43,8%. Astfel, oficial, pentru prima dată în statisticile din ultimele secole, populaţia creştină formează o minoritate.

Biserica Angliei se aşteaptă la continuarea scăderii numărului de enoriaşi în următorii 30 de ani, pe măsură ce enoriaşii actuali îmbătrânesc, iar cei tineri întorc spatele religiei.

Potrivit studiului, 40% dintre adulţii care au fost crescuţi în spiritul bisericii anglicane şi un procent similar al celor crescuţi catolici, spun acum că nu se identifică cu vreo religie. O secularizare mult mai pronunţată se regăseşte în Ţara Galilor, respectiv în Scoţia, în timp ce în Irlanda de Nord şi chiar şi în Londra, procentul celor care nu se asociază cu vreo religie este mai mic.

Studiul arată că schimbările majore în cifrele statistice sunt date de „oamenii care au crescut cu o religie anume şi care acum spun că nu mai au vreo religie”.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Anglicane a declarat pentru The Guardian:

—————————————

„Nu avem o societate tot mai secularizată, ci mai degrabă una din ce în ce mai agnostică.”

—————————————

Între timp, populaţia musulmană din Anglia şi Ţara Galilor, potrivit cifrelor din 2011, număra 2.706.066 persoane, adică 4,8% din populaţie, notând o creştere de 75% în doar o decadă.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!