Apel la controale gratuite pentru detectarea cancerului

Articol publicat in sectiunea Social pe data 30 octombrie 2015

Ambasadorul american la București, Hans Klemm, a declarat că încurajează Ministerul Sănătății să facă metodele de detectare precoce a cancerului la sân și a cancerului de col uterin disponibile fără plată pentru toate femeile.

„Detectarea precoce și metodele de screening pot preveni cancerul prin detectarea leziunilor și tratarea acestora înainte ca ele să devină canceroase. România a recunoscut acest fapt prin strategia sa națională pentru sănătate 2014-2020 și domnul ministru (al sănătății, Nicolae Bănicioiu – n.r.) a discutat o serie de măsuri pentru prevenirea și detectarea precoce a cancerului și aș vrea să încurajez în continuare Ministerul Sănătății să facă metodele de detectare precoce a cancerului disponibile fără plată pentru toate femeile”, a declarat diplomatul american la un seminar de specialitate, organizat recent la Palatul Parlamentului, potrivit Mediafax.

Hans Klemm a mai spus că este important să se popularizeze formele de prevenire a cancerului printr-un stil de viață sănătos, dietă adecvată, limitarea expunerii la soare, a consumului de alcool și tutun. „În România, în Europa de Est și în Asia Centrală, SUA încearcă să lucreze prin Centrul pentru Sănătate Globală pentru a susține rețele de cercetare cu privire la cancer, dar rămâne foarte mult de făcut. Noi toți trebuie să facem mai mult pentru a spori gradul de prevenire a cancerului”, a spus ambasadorul american.

 

Provocări

Klemm a mai spus că, având în vedere statisticile îngrijorătoare, România are multe provocări cărora trebuie să le facă față.

„Țările noastre sunt îngrijorate de procentajul foarte mare de femei care suferă de aceste două boli și în fiecare an, 700.000 de femei mor de cancer de sân și de col uterin. Conform OMS și conform strategiei naționale a României, cancerul de col uterin este prima cauză a decesului pentru femeile din România, iar speranța de viață a femeilor din România este cu cinci ani sub media europeană. În special, sunt afectate femeile din mediul rural și femeile rome pentru că nu au informații și, de asemenea, nu există o conștientizare în ceea ce privește un stil de viață sănătos. Date fiind aceste statistici îngrijorătoare, România are multe provocări cărora să le facă față”, a declarat diplomatul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!