Apel la HMRC pentru a scăpa de penalitățile de impozitare

Articol publicat in sectiunea Acte, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 2 februarie 2015

uk_HMRC website1

A trecut 31 ianuarie, data limită până la care ar fi trebuit să vă declarați impozitul pe venit și nu ați completat închiderea de an financiar? Atunci ar fi bine să fiți cu ochii pe cutia poștală, pentru că oricând puteți primi o înștiințare în care HMRC vă atrage atenția că sunteți buni de plată: pentru început, 100 de lire. Amendă, pentru că nu ați trimis la timp Tax Return-ul.

Și totuși, dacă aveți motive serioase, pe care le puteți demonstra (!), din cauza cărora nu ați putut trimite în timp util declarația pe venit, ați putea scăpa de penalizări. Completând un formular, care se numește „Self Assessment: Appeal against penalties for late filing and late payment”.

Atenție, însă, sunt luate în considerare doar cele care conțin motive serioase. Nu se acceptă scuze!

 

Cine poate completa contestația

Dacă lucrați sub statutul de self-employed și v-a prins 1 februarie fără să vă declarați impozitul pe venit pe anul financiar 2013-2014, atunci e bine să adăugați la cheltuieli încă o sută de lire în plus. Bani care vor merge către HM Revenue and Customs (HMRC), ca amendă, pentru că nu ați trimis formularul on-line, la timp. Adică până la data de 31 ianuarie. Dacă ați uitat, dacă nu ați avut timp sau, pur și simplu, ați tratat cu indiferență închiderea de an financiar, nu vă gândiți că o să scăpați. Amenda poate ajunge la peste 1.000 de lire în câteva luni de zile, dacă nu este plătită la timp. Doar cei care au trecut prin situații dificile și pot demonstra că nu au avut cum să trimită la timp Tax Return-ul „sunt iertați”. Mihai, un tânăr de 30 de ani, care lucrează de cinci ani de zile ca tax advisor la o companie de servicii financiare, ne explică în detaliu cine poate completa formularul Self Assessment: Appeal against penalties for late filing and late payment.

„Există doar câteva situații în care se face excepție de la plata amenzii: când persoana în cauză a fost grav bolnavă sau dacă există un deces în familie sau în cazul în care a existat un incendiu, casa în care a locuit a luat foc și au ars documentele necesare. În rest nu există scuze! Se mai acceptă anularea amenzii dacă persoana respectivă nu s-a aflat pe teritoriul Marii Britanii tot anul financiar și poate să dovedească acest lucru. Astfel, se trimite formularul și se explică situația în funcție de motivele în cauză. Mai există și alte situații. De exemplu, în cazul în care nu se primește pin-ul de activare al contului la timp. Am întâmpinat astfel de probleme. Unul dintre clienții noștri nu a primit plicul cu acel număr, deși noi am făcut tot ce era posibil. Poate că a fost vorba de o eroare a sistemului și atunci HMRC emite o referință. Am trimis formularul, am explicat ce s-a întâmplat și s-a anulat amenda. Dar acestea sunt cazuri minore”, ne explică specialistul în domeniu.

————————————–

„Mai există o situație în care se poate face contestație. Am avut cazul unui client care a plecat din Marea Britanie pentru o perioadă mai lungă de timp fără să ia în considerare închiderea self-employment-ului. La un moment dat, s-a întors în UK și s-a trezit cu amenzi de la HMRC. În astfel de situații este mai simplu. Se trimite formularul pentru Appeal și se explică întreaga poveste. În cazul în care persoana în cauză a uitat, atunci nu are nicio scuză, trebuie să plătească amenda.”

Mihai, 30 de ani, lucrează de cinci ani de zile ca tax advisor la o companie de servicii financiare

————————————–

 

Alte cazuri rezolvate

Alte motive serioase care sunt luate în considerare de către reprezentanții HMRC ni le face cunoscute Ioana, o tânără de 28 de ani care lucrează ca tax advisor de trei ani de zile. De-a lungul timpului, Ioana a completat formularul Self Assessment: Appeal against penalties for late filing and late payment de câteva ori, doar pentru clienții care au trecut prin situații dificile și care au putut dovedi că ceea ce spun este real.

„Nu au fost multe cazurile pe care le-am rezolvat, dar au fost câteva. În urmă cu un an de zile, am avut un client care s-a întors în România și s-a îmbolnăvit. A stat prin spitale câteva luni, apoi a fost imobilizat la pat. După ce s-a vindecat și s-a întors în Anglia a realizat că primise amenzi de la HMRC pentru că nu și-a trimis Tx Return-ul la timp. Am completat formularul și împreună cu acesta, am trimis și dovezile de la spital, analizele și toate documentele pe care le-a avut clientul, pentru a dovedi că totul este real. Și într-adevăr, s-a rezolvat. Amenzile au fost anulate în urma formularului de Appeal. Încă un caz concret am avut în urmă cu doi ani de zile. Un client nu a putut trimite până la data de 31 ianuarie declarația pe venit, pentru că a divorțat în România și a fost necesar să stea în țară câteva luni bune, pentru a fi prezent la înfățișări. Am procedat la fel: am trimis formularul în care am scris motivele, dar am și trimis documente care să ateste aceste vorbe. Și în acest caz amenda a fost ridicată”, ne povestește Ioana, care lucrează ca tax advisor de trei ani de zile pentru o firmă de contabilitate.

 

Uneori și norocul contează

Nu este un exemplu pe care să vă bazați, dar e bine de știut. Marian este unul dintre românii care au scăpat de amenda de 100 de lire fără să aibă motive serioase. Tânărul de 46 de ani spune că a avut noroc. Și doar atât.

„Să fiu sincer, eu chiar am uitat să îmi fac închiderea de an la timp. M-am luat cu munca și cu alte griji și nu mi-am dat seama că a trecut 31 ianuarie. Asta s-a întâmplat în 2013. Am primit amenda acasă și atunci m-am dus imediat la contabilul meu. Mi-a făcut calculația, mi-a trimis Tax Return-ul și mi-a spus că poate să mă ajute să scap de amendă. Că va încerca, dar nu promite că o să aibă rezultat pozitiv. Mi-a completat formularul acela și mi-a spus că trebuie să aștept câteva săptămâni. Și să nu plătesc amenda până când nu voi primi răspuns de la HMRC. Așa am făcut, iar după câteva săptămâni, am primit o scrisoare în care mă anunțau că amenda de 100 de lire a fost anulată și că au primit Tax Return-ul. M-am bucurat enorm că nu mai trebuie să plătesc. Nu știu ce a scris contabilul meu în formular, dar eu cred că am avut noroc. Mai contează și asta…”, este de părere Marian, un român de 46 de ani care a scăpat de plata amenzii.

————————————–

„Se mai pot face contestații când persoanele în cauză se angajează, din self-employed devin employed și uită că au activitatea pe self-employment, adică UTR-ul deschis. Nu se mai interesează să își facă închiderea de an, pentru că se gândesc că firma la care lucrează se ocupă de tot. Desigur, compania respectivă se ocupă doar de situația lor ca și angajat, dar închiderea activității pe self este responsabilitatea lor. Se mai întâmplă, dar destul de rar, situații când se cere închiderea UTR-ului, dar sistemul de la HMRC nu procesează cererea. Clientul crede că și-a închis activitatea pe self, dar în sistem apare în activ. Și aici există rezolvare pentru că fiecare telefon și cerere este înregistrată în sistemul de la HMRC și astfel se poate dovedi.”

Mihai, 30 de ani, tax advisor

————————————–

 

În ce situații puteți trimite o contestație către HMRC

Formularul de Appeal către HM Revenue and Customs (HMRC) împotriva unei penalizări poate fi trimis dacă:

 • ați trimis Tax Return-ul după data de 31 ianuarie, în cazul nostru se aplică anul financiar 2013-2014;
 • v-ați plătit cu întârziere taxele;
 • nu ați plătit suficiente taxe;
 • nu v-ați ținut o evidență adecvată;
 • ați completat greșit un Tax Return.

Reprezentanții HMRC spun că penalizările vor fi anulate sau modificate numai dacă aveți motive rezonabile.

 

Cum să faceți o contestație către HMRC

În cazul în care primiți o scrisoare care conține penalități din partea HMRC, puteți folosi formularul de Appeal, care vine de obicei alături de scrisoare sau puteți urma instrucțiunile de pe scrisoare. Dacă faceți o contestație împotriva unei penalizări Self Assessment, puteți completa formularul SA370, după care îl veți trimite către HMRC, cu motivele concrete pentru care faceți acest Appeal.

Dacă nu puteți intra în posesia formularelor, puteți trimite o scrisoare către HMRC. O scrisoare în care trebuie să includeți următoarele detalii:

 • numele dumneavoastră;
 • referința dumneavoastră, cum ar fi numărul UTR, sau referința de pe scrisoarea pe care ați primit-o de la HMRC;
 • detalii complete despre motivele pentru care ați întârziat trimiterea Tax Return-ului la timp.

 

Data limită

Trebuie să trimiteți formularul sau scrisoare cu contestația în maximum 30 de zile de la data la care primiți scrisoarea de la HMRC în care vă anunță că ați fost penalizat. Dacă întârziați, reprezentanții HMRC vor procesa informația și vor decide dacă vor mai lua în considerare contestația.

 

Dacă nu sunteți de acord cu răspunsul HMRC

În cazul în care nu sunteți de acord cu răspunsul reprezentațiilor HMRC, puteți cere ca scrisoarea sau formularul dumneavoastră trimis anterior să fie evaluat de un ofițer HMRC care nu a fost implicat în trecut în cazul dumneavoastră.

Alte situații pe care HMRC le ia în considerare în cazul în care nu ați trimis la timp declarația de venit – situații pe care trebuie să le demonstrați:

 • ați fost bolnav sau ați suferit un accident sau s-a întâmplat ceva grav în familia dumneavoastră;
 • calculatorul dumneavoastră s-a stricat sau nu ați avut internet;
 • banca va furnizat informații eronate;
 • nu v-ați putut loga pe site-ul HMRC din cauza unor defecțiuni tehnice;
 • scrisorile nu au ajuns la destinație din cauza unor greșeli poștale.

————————————–

„O situație concretă în care HMRC acceptă să anuleze amenda de întârziere a depunerii declarației de venit este pierderea documentelor. Mai precis, am avut un client care primea toate documentele, invoice-uri, statementele bancare și alte documente online. Le salvase într-un fișier, dar din cauza unui virus a pierdut tot ce avea în computer. A chemat un specialist și, din păcate, nu a mai putut recupera absolut nimic. A făcut câteva fotografii, a cerut o chitanță specialistului IT care s-a ocupat de computer și împreună am trimis aceste dovezi celor de la HMRC. Amenda a fost anulată și, mai mult decât atât, i-au oferit câteva luni, timp în care să poată face rost, din nou, de actele necesare. Cei de la HMRC sunt dispuși să ajute pe oricine care comunică cu ei și care poate dovedi că a întâmpinat probleme.”

Ioana, 28 de ani, tax advisor

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Apel la HMRC pentru a scăpa de penalitățile de impozitare”

 1. ionut Spune:

  E bun articolul dar si prosteala si ma refer la costelush ala din partea cu „norocul conteaza”!Daca scoateti aia…e superb in rest!Voi spune si de ce:pana in 2013 daca primeai penalizari iar apoi inchideai anul financiar ti se anulau penalizarile de la sine(in sensul ca le anulau ei doar pt ca ai inchis anul financiar)!Oricum…sunt sigur ca acea contabila a scris „minuni” sau a avut „noroc costel”!Mi-as dori sa aud o poveste asemanatoare cu un alt costel norocos dar incepand cu anul financiar 2014.Nu veti gasi caci nu exista!Povesti despre Costel „norocosul” veti gasi mii dar pana in anul financiar 2013-2014!Restul e can-can!

Spune-ti si tu parerea!