Apel la Iohannis: Opriți implicarea SRI în justiție

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 iunie 2015

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să convoace Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT), pentru a verifica toate hotărârile în baza cărora SRI se poate implica în justiție. De asemenea, magistrații mai solicită în scrisoarea deschisă și revocarea acestora în cazul în care nu sunt în conformitate cu legislația și Constituția României, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al UNJR.

Judecătorii vor ca Iohannis să verifice toate activitățile Serviciului Român de Informații în justiție, precum și „luarea tuturor măsurilor necesare pentru restabilirea legalității și angajarea răspunderii celor vinovați de încălcarea limitelor prevăzute de lege”.

Solicitarea judecătorilor vine după ce generalul Dumitru Dumbravă, directorul Direcției Juridice a SRI, a declarat într-un interviu că instanțele au devenit „câmp tactic” pentru Serviciu, în baza unui nou „concept integrat” de combatere a corupției. Dumbravă a mai dezvăluit că SRI își menține interesul în instanțe „până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”. Mai mult, declarația a fost întărită de directorul SRI Eduard Hellvig, care a precizat că Serviciul urmărește „să nu existe persoane cum au fost în trecut judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român și au avut alte preocupări decât a servi statul român”.

„Judecătorii consideră că, prin această implicare activă în procesul judiciar, Serviciul Român de Informații își depășește atribuțiile și încalcă Constituția și legile României, discreditând întregul sistem de justiție”, se menționează în comunicatul UNJR.

În scrisoarea adresată președintelui Iohannis se subliniază că „efectele acestui tip de acțiune sunt devastatoare. Nu doar că independența judecătorului este periclitată, prin presiunea pusă asupra acestuia, ci și încrederea în sistemul de justiție va fi grav afectată”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!