Apel la o strategie naţională de prevenţie a suicidului

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 mai 2015

Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) susţine că strategia naţională de prevenţie a suicidului devine o necesitate, iar atât timp cât nu există o lege care să reglementeze modul de intervenţie în comportamentul suicidar manifest, medicii şi poliţiştii nu pot interveni în forţă.

„Strategia naţională de prevenţie a suicidului devine o necesitate stringentă a României de astăzi. Afirmăm acest lucru ca urmare a terifiantului caz din Bucureşti, în care o persoană aflată în criză suicidară, aflată pe terasa unui bloc, a ameninţat că se sinucide şi a reuşit acest lucru la capătul a 35 de ore în care nimeni nu a putut să o convingă să renunţe la acest gest. De ce nu s-a intervenit în forţă pentru oprirea acestei persoane de la sinucidere? Se pare că atât timp cât nu există o lege care să reglementeze strategia de intervenţie în comportamentul suicidar manifest, profesioniştii din sănătatea mintală sau specialiştii din Poliţie nu au cum să îşi asume responsabilitatea unei intervenţii în forţă”, se arată într-un comunicat transmis de Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS), citat de Mediafax.

Reprezentanţii ARPS susţin că, în astfel de cazuri, este necesar un efort conjugat al tuturor specialiştilor, „pentru ca intervenţia să se soldeze cu salvarea de vieţi”. „Pentru că, aşa cum este şi crezul Alianței Române de Prevenţie a Suicidului, sinuciderea este singura moarte care poate fi prevenită”, se mai arată în comunicat.

O femeie în vârstă de 63 de ani care se urcase pe un bloc de opt etaje din centrul Capitalei şi ameninţa că se sinucide de joi, de la ora 11.00, s-a aruncat de pe imobil, vineri după-amiază, ea neputând fi convinsă să renunţe la acest gest nici de negociatori, nici de soţul său.

Potrivit unor surse din Poliţie, femeia care se urcase pe blocul de pe strada George Enescu de joi dimineaţă, ameninţând că se aruncă, suferea de depresie după ce fiica ei murise de cancer, aceasta fiind singurul copil al femeii.

Negociatorii Poliţiei Capitalei au încercat neîntrerupt, timp de peste 30 de ore, să o convingă pe femeie să coboare, inclusiv aducându-i banii pe care spunea că îi datorează la întreţinere, potrivit surselor citate. Poliţiştii l-au adus pe bloc şi pe soţul femeii pentru a o convinge să renunţe la gestul său.

Înainte de a se urca pe clădire, femeia ar fi anunţat-o pe casiera blocului că doreşte să moară pentru a-şi revedea fiica. Femeia avea antecedente medicale şi a fost internată pentru depresie.

Conform procedurii în astfel de situaţii, în cauză a fost deschis un dosar pentru moarte suspectă.

O comisie mixtă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi a Poliţiei Române va analiza modul în care au fost urmate procedurile în cadrul operaţiunii de salvare şi se vor lua măsuri dacă se constată că nu s-au respectat toţi paşii, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, citat de Mediafax.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!