Apeluri la protejarea pădurilor și la stoparea defrișărilor ilegale

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 mai 2015

defrisare2_2

Peste 20 de ONG-uri cer stoparea tăierilor ilegale, îmbunătățirea implementării Radarului pădurilor, dar și deblocarea dosarelor de corupție în domeniul forestier.

„Societatea civilă, conștientă fiind de proporțiile și implicațiile catastrofale ale recoltării ilegale a lemnului, favorizată de derapajele funcționale ale instituțiilor statului, a ales să răspundă prompt și ferm. Pădurile României sunt un bun de interes public, național și european. Tratarea și exploatarea pădurilor fără concordanță cu interesul național este contrară interesului statului român, societății și aduce grave prejudicii securității naționale”, se arată într-un comunicat semnat de 23 de ONG-uri și citat de Mediafax.

Acestea solicită stoparea tăierilor ilegale, arătând că procesul de despădurire și de degradare a pădurilor este responsabil pentru aproximativ 20% din emisiile globale de CO2 și contribuie, de asemenea, la deșertificare și la eroziunea solului.

Mai mult, acest proces poate exacerba fenomenele meteorologice extreme și inundațiile, amenință biodiversitatea și subminează gestionarea pădurilor și dezvoltarea durabilă, inclusiv viabilitatea comercială a operatorilor care își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația aplicabilă.

Societatea civilă cere menținerea și îmbunătățirea implementării programului Radarul pădurilor, precizând că se impun îmbunătățiri ale sistemului informatic și procedural, dar mai ales controlul efectiv în teren și monitorizarea riguroasă din partea instituțiilor de control abilitate.

 

Deblocarea dosarelor de corupție

ONG-urile mai cer și deblocarea dosarelor de corupție din domeniul forestier. Activiștii arată că este vorba despre mii de dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor silvice privind tăierile ilegale, transportul sau comercializarea lemnului fără documente de proveniență, care sunt blocate la DNA și alte parchete, alături de dosarele privind fapte de braconaj, retrocedări și puneri ilegale în posesie. Peste acestea se suprapun dosarele achizițiilor ilegale, ale licitațiilor trucate și ale investițiilor fictive din partea instituțiilor publice, se mai spune în comunicat.

Apelul ONG-urilor vine pe fondul declanșării unui scandal în jurul Codului Silvic. Președintele Klaus Iohannis a retrimis, în martie, Parlamentului Legea pentru modificarea și completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici și crează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Marți, deputații din comisiile juridică, de agricultură și mediu au respins cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului Silvic. Raportul comisiilor la cererea de reexaminare la Codul Silvic urmează să fie discutat în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Reprezentanții ONG din domeniul protejării mediului au criticat faptul că nu au putut să-și exprime punctele de vedere, sugerând că vor fi prezenți din nou în stradă pentru proteste.

 

Proteste

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în mai multe orașe din țară, nemulțumite de defrișările ilegale, dar și de faptul că președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Codul Silvic. Președintele a anunțat că problema defrișărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, arătând că protestul de sâmbătă față de despăduririle abuzive este unul perfect legitim.

 

DNA, sesizată

Pe de altă parte, Guvernul sesizează DNA în legătură cu defrișările de păduri, acuzând 52 de fapte posibil de natură penală. După protestele de sâmbătă, din toată țara, legate de despăduririle ilegale care au loc în România din 1989, Guvernul a făcut publică, duminică, sinteza rapoartelor Corpului de Control al premierului, referitor la verificările privind valorificarea produselor fondului forestier.

Astfel, conform unor documente făcute publice de către Guvern, s-au făcut verificări la direcțiile silvice din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava, pentru perioada 16.03.2009 – 31.12.2012.

În urma verificărilor, au fost constatate nereguli și încălcări ale dispozițiilor legale. Au rezultat indicii privind săvârșirea unui număr de 52 de posibile fapte de natură penală. În raport se reclamă defrișările ilegale din țară, angajații de la Romsilva și firmele implicate în traficul fondului forestier fiind acuzați de abuz în serviciu, fals în acte, fals în declarații și fals intelectual. Prejudiciul adus statului nu a fost calculat încă, dar se estimează o pagubă uriașă.

În România există jumătate din suprafața totală de pădure virgină din Uniunea Europeană. În urma protestelor recente, inclusiv în afara graniței României, circa 10.000 de persoane au semnat o petiție prin care se cere Guvernului să rezolve problema defrișării.

Manifestanții sunt nemulțumiți și de modul în care clasa politică înțelege să salveze pădurile țării, indicându-l în acest sens pe președintele Klaus Iohannis, pentru că a retrimis în Parlament spre reexaminare Codul Silvic. Această lege punea capăt monopolului companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, acuzată că a achiziționat lemn din defrișări ilegale.

Ministerul Mediului a declanșat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziționării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri. Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer susțin că fabricile pe care compania le deține nu prelucrează lemn care nu este însoțit de documente de proveniență legală și apreciază inițiativa autorităților de a face „supra-controale”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!