Aplauze pentru „Dumnezeul de a doua zi”

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 14 octombrie 2013

Londra_ICR_Dumnezeul de a doua zi_teatru1

Oricat de placuta sau de anevoioasa este uneori viata, exista intotdeauna o noua dimineata, pentru a o lua de la capat. Institutul Cultural Roman a invitat publicul roman din Londra la spectacolul „Dumnezeul de a doua zi”, pe 6 octombrie, la Teatrul The Cockpit, pentru a medita asupra sensului acestor dimineti. Piesa de teatru dupa textul lui Mimi Branescu, una dintre figurile de prim-plan ale noului val cinematografic romanesc, a fost primita cu aplauze si caldura de cei prezenti.

 

O poveste despre parinti, copii… si Dumnezeu

Din distributia piesei fac parte Vlad Zamfirescu si Mirela Oprisor, regia ii apartine lui Claudiu Goga, iar scenografia este asigurata de Stefan Caragiu. „Dumnezeul de a doua zi” a fost, in unanimitate, considerat de critica si public, un spectacol amuzant, inteligent gandit si excelent interpretat, despre parinti, copii si relatiile complicate dintre ei. De altfel, regizorul sugereaza ca textul trebuie… citit. Ca o poveste despre parinti si copii. Sau ca o poveste despre parinti, copii si Dumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi, „cu felul lui ciudat de a aranja lucrurile”, dupa cum spune una dintre replicile preferate ale lui Vlad Zamfirescu.

 

O seara frumoasa pentru actori

Londra_ICR_Dumnezeul de a doua zi_teatru2

Imediat dupa terminarea spectacolului, actorii Mirela Oprisor si Vlad Zamfirescu au povestit pentru Diaspora Romaneasca ce au simtit pe scena londoneza:

„A fost o seara foarte frumoasa si spectaculoasa. Nu spun ca nu ne asteptam sa fie asa, dar a fost de-a dreptul surprinzator si pentru noi sa simtim caldura publicului care a avut cateva reactii ce ne-au bucurat sufletul. A fost pentru prima data cand am jucat in fata romanilor din Londra si a fost un sentiment de nedescris, care nu se poate exprima in cuvinte. Am simtit energia pozitiva a oamenilor, i-am simtit ca sunt dornici sa vada teatru romanesc. Piesa aceasta inseamna foarte mult pentru mine. In primul rand, este scrisa de sotul meu (Mimi Branescu), dar inseamna si cel de-al doilea debut al meu dupa o pauza de cativa ani. Cat despre planurile de viitor… deocamdata, jucam piesa in Bucuresti, dar speram sa mai fim chemati de Institutul Cultural Roman, care ne-a primit cu multa caldura”, a spus Mirela Oprisor.

 

trimiteri-sus-4

Invitație la teatru: „Viză de clovn”, la Londra. Actorii se destăinuie

Cinematografe unice în Londra

Balerina Alina Cojocaru, elogiată în New York Times

LONDRA VĂZUTĂ ȘI NEVĂZUTĂ

trimiteri-jos-4

 

„A fost o seara frumoasa. M-am simtit bine. A fost un public cald, atent si bun, un public doritor de teatru in limba romana. Este o piesa pe care o joc cu mult drag, ne simtim bine si eu si Mirela, si ne face placere cand vedem ca reusim sa bucuram oamenii. Cred ca toti ne regasim in aceasta piesa, mai ales romanii. Eu cred ca multe dintre situatiile din aceasta piesa sunt par familiare… in sensul ca stiu pe cineva care a trecut prin acestea sau si eu am trait la randul meu ceva asemanator”, a declarat Vlad Zamfirescu pentru Diaspora Romaneasca.

 

„Dumnezeul de a doua zi”, un dialog despre viata

Londra_ICR_Dumnezeul de a doua zi_teatru

Mimi Branescu este actor, dramaturg si scenarist de succes, si este cunoscut publicului romanesc si international prin rolurile interpretate in „Filantropica”, „Moartea domnului Lazarescu”, „Hartia va fi albastra”, „Medalia de onoare”, „Marti, dupa Craciun” sau „Pozitia copilului”. In dramaturgie a debutat in anul 2004, scriind „Gunoierul”, piesa ce a tinut capul de afis al Teatrului Act o lunga perioada de timp. Dintre piesele sale mai putem aminti „Flori, fete, filme sau baieti”, „Gunoierul” si „Insomniacii”. Nu in ultimul rand, Mimi Branescu semneaza scenariul unuia dintre cele mai indragite seriale de comedie din Romania, „Las Fierbinti”. Mimi Branescu este, de asemenea, castigator al Irish Embassy Award pentru dramaturgie si singurul dramaturg roman contemporan ale carui texte au fost montate de Teatrul Act, in 2009, sub forma unei trilogii. Trilogia a fost realizata in viziunea a trei regizori romani importanti: Vlad Massaci, Claudiu Goga si Alexandru Dabija. Cele trei spectacole poarta titlurile „Dumnezeul de a doua zi”, „Flori, fete, filme sau baieti” si „Acasa la tata”.

Vlad Zamfirescu este actor al Teatrului Lucia Sturza Bulandra din Bucuresti, dar colaboreaza si cu teatrele Act si Nottara. In 2004, a primit premiul special al juriului Festivalului de Teatru Contemporan de la Brasov pentru rolul John din piesa „Bash. O trilogie contemporana” a lui Neil LaBute si, un an mai tarziu, UNITER-ul i-a acordat premiul de debut pentru rolul Frederick, din „Pelicanul” lui August Strindberg. Actorul are si o cariera cinematografica solida, putand fi vazut in productii precum „Restul e tacere”, „Italiencele” sau „Orient Expres”.

Mirela Oprisor este actrita la Teatrul de Comedie din Bucuresti, dar in ultimii ani s-a remarcat in doua productii cinematografice de mare succes, filmul „Youth without Youth”, regizat de Francis Ford Copolla, si „Marti, dupa Craciun”, in regia lui Radu Muntean. De asemenea, Mirela Oprisor devine din ce in ce mai cunoscuta publicului din Romania datorita rolului Aspirina din serialul de comedie „Las Fierbinti”. In „Dumnezeul de a doua zi”, Mirela Oprisor intregeste productia printr-un joc de o simplitate cuceritoare.

Spectacolul „Dumnezeul de a doua zi” face parte din seria „Povesti spuse-n romaneste”, ce propune publicului romanesc si britanic din capitala Marii Britanii si din imprejurimi intalnirea cu mari actori, spectacole de teatru sau recitaluri din tara, inspirate de texte clasice sau contemporane, romanesti si universale. Proiectul este o initiativa a Claudiei Carlig si este dezvoltat impreuna cu ICR Londra.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

5 pareri la “Aplauze pentru „Dumnezeul de a doua zi””

  1. Azfhy Spune:

    Alexandra m-a eenvăţat că atunci ce2nd pui slueft een ceea ce faci, oameni ca voi apar ce2nd şi de unde nu te aştepţi. Iată şi dovada. Am vrea doar ca muzica noastră să ajungă la voi (cel puţin een ritmul een care noi o creem) şi nu să fie găsită eente2mplător pe internet doar de către cei care caută.Banii şi popularitatea nu ne vor schimba, eensă eemi doresc să-i schimbe pe ei

  2. Latesha Spune:
  3. Lena Spune:
  4. Eagle Spune:
  5. Bertha Spune:

Spune-ti si tu parerea!