Apple Pay, lansat pe piaţa britanică

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 23 iulie 2015

uk_apple_pay

Marţea trecută, Apple a lansat în UK sistemul său de plăţi „fără contact”, acceptat la mai mult de 250.000 de locaţii. Utilizatorii vor putea face achiziţii direct cu telefonul.

Serviciul, disponibil până acum doar în SUA, poate fi folosit doar de utilizatorii de iPhone 6, iPhone 6 Plus, fiind compatibil şi cu ceasul Apple. Achiziţii de până la £20 (iar din septembrie, de până la £30) se pot face cu dispozitivul Apple, prin atingerea acestuia de un terminal de plăţi, la fel cum se procedează şi cu cardurile de tip contactless (fără contact).

Apple speră ca serviciul oferit să devină popular datorită faptului că se reduce numărul de obiecte pe care o persoană trebuie să le poarte la ea şi prin securitatea sporită, serviciul putând fi folosit doar în urma recunoaşterii amprentei digitale personale.

Apple Pay va putea fi folosit cu mai multe carduri, dacă acestea sunt înregistrate în aplicaţia Apple Passbook. În momentul de faţă, Apple a încheiat un acord doar cu băncile Natwest, Nationwide, Royal Bank of Scotland, Santander, Ulster Bank şi MBNA. Alte bănci au anunţat că vor face disponibil serviciul Apple în viitorul apropiat. Doar Barclays nu a anunţat nimic în această privinţă.

În ceea ce priveşte limita de plată, se pot face totuşi plăţi şi mai mari decât £20 sau £30, însă doar în locaţiile unde terminalele de plată au fost updatate, în conjuncţie cu folosirea serviciului de recunoaştere a amprentei digitale personale sau prin introducerea pin-ului.

Apple Pay are ca şi competitori pe piaţa britanică PayPal, care operează prin serviciul Cash on Tap pus la dispoziţie de EE, în timp ce Samsung şi Google au propriile soluţii de plăţi. Deocamdată, acest tip de plăţi nu a avut un succes notabil. În schimb, cardurile de tip contactless au cunoscut o creştere a utilizărilor cu 255% în 2014 faţă de anul precedent, în condiţiile în care pe piaţă se aflau 58 de milioane de astfel de carduri.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!