Apreciati „oficial”, dispretuiti in mass-media

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 21 octombrie 2013

Londra_Ambasada_Titus Corlatean

Romanii vor avea dreptul sa munceasca neingradit in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014, iar ziarele britanice vor avea in continuare libertatea sa scrie articole defavorabile imaginii acestora, a atras atentia ministrul afacerilor externe din Romania, Titus Corlatean, in 11 octombrie, la Londra.

Ministrul de externe britanic William Hague a recunoscut public contributia pozitiva a comunitatii romanesti din Marea Britanie la dezvoltarea economiei tarii, in urma unei intrevederi cu omologul sau din Romania, Titus Corlatean. Cei doi ministrii au facut o declaratie comuna in acest sens, in 10 octombrie, imediat dupa intalnirea oficiala pe care au avut-o in capitala britanica.

Totusi, ziarele din Marea Britanie ar putea continua sa publice articole negative la adresa romanilor din aceasta tara si dupa 1 ianuarie 2014, chiar daca acestia vor avea dreptul sa munceasca si sa traiasca oriunde pe teritoriul regatului, a adaugat ulterior ministrul Titus Corlatean. Afirmatia sa a fost facuta intr-o conferinta de presa sustinuta in fata reprezentantilor presei de limba romana din Regatul Unit, in 11 octombrie, la incheierea vizitei oficiale in capitala Marii Britanii.

 

Declaratie comuna

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a efectuat in perioada 10-11 octombrie o vizita de lucru la Londra, la invitatia omologului sau britanic, William Hague.

Programul vizitei a cuprins convorbiri ale sefului diplomatiei romane cu ministrul de externe al Marii Britanii, precum si discutii cu Kenneth Clarke, ministru fara portofoliu in guvernul britanic, responsabil cu politici si strategii in domeniul economic. Titus Corlatean i-a mai intalnit pe Douglas Alexander, ministru al afacerilor externe in cabinetul din umbra al opozitiei parlamentare laburiste, baroneasa Frances D’ Souza, Speaker-ul Camerei Lorzilor, si Lordul Davies of Stamford, presedintele Grupului Parlamentar Mixt Marea Britanie – Romania. Ministrul roman a sustinut, de asemenea, un discurs la Royal United Services Institute for Defence & Security Studies.

„Vizita pe care am efectuat-o la Londra a inclus in primul rand o intalnire oficiala cu ministru britanic de externe, William Hague. A fost o discutie care a plecat de la un fundament extrem de solid pe care il avem in relatiile bilaterale, Parteneriatul Strategic incheiat anterior intre Romania si Marea Britanie. La sfarsitul discutiilor, am incheiat o declaratie comuna care include o serie de puncte extrem de importante atat din punct de vedere politic, aspecte economice importante, cooperarea romano-britanica in gestionarea unor dosare europene si internationale de mare actualitate. Si, bineinteles, am abordat tema atat de mult discutata in Marea Britanie, in presa britanica, agitata de unii politicieni xenofobi si populisti si adesea rasisti, cea a migratiei ilegale si a marelui risc pe care l-ar presupune comunitatea romaneasca”, a declarat Titus Corlatean in timpul unei conferinte de presa la sediul Ambasadei Romaniei la Londra.

„Avand in vedere faptul ca Regatul Unit va elimina restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2014, in conformitate cu obligatiile legale in vigoare, am recunoscut contributia pozitiva pe care marea majoritate a romanilor din Regatul Unit o au la dezvoltarea economiei britanice.

Am recunoscut, de comun acord, principiul liberei circulatii in UE ca parte importanta a pietei unice, in special in relatie cu cresterea, competitivitatea si locurile de munca. Am discutat, de asemenea, importanta colaborarii pentru a preveni potentiale abuzuri ale dreptului la libera circulatie a lucratorilor de catre resortisanti UE si din state terte, precum si cazurile de exploatare a fortei de munca. Am fost de acord ca oficiali britanici si romani sa caute modalitati de a formaliza aceasta cooperare”, se precizeaza in „Declaratie comuna Titus Corlatean – William Hague”, data publicitatii in 10 octombrie, dupa intalnirea intre cei doi ministrii.

 

Restrictii ridicate din 2014

Ministrul Titus Corlatean s-a declarat „foarte satisfacut” pentru ca declaratia comuna finala incheiata intre el si omologul sau britanic William Hague confirma faptul ca Marea Britanie va ridica restrictiile pentru accesul romanilor pe piata de munca britanica dupa 1 ianuarie 2014. „Potrivit tratatelor, acest lucru trebuia sa se intample, dar in urma discutiilor politice din Marea Britanie si a tentatiilor xenofobe, risca sa apara un semn de intrebare foarte serios. Avem aceasta confirmare ca Marea Britanie va ridica aceste restrictii de la 1 ianuarie 2014.”, a precizat ministrul roman.

„In al doilea rand, as vrea sa salut faptul ca in declaratia comuna am reafirmat importanta principiului fundamental al Uniunii Europene privind libera circulatie, inclusiv libera circulatie a fortei de munca, in speta cea romaneasca. Este o valoare fundamentala a Uniunii Europene”, a mai adaugat Titus Corlatean in conferinta de presa cu jurnalistii romani din capitala Marii Britanii. El a mai tinut sa sublinieze ca romanii si contributia lor pozitiva la bunul mers al economiei Marii Britanii sunt prea putin evidentiate in dezbaterea publica din regat. „Imensa majoritate a comunitatii romanesti, fie ca vorbim de cei care au o pregatire deosebita (medici, ingineri, profesori, cercetatori, cei care lucreaza in mediul de business, bancar), fie forta de munca ce a avut contributii inclusiv la faimosul sat olimpic de la Olimpiada de la Londra, ei, oamenii astia toti, sunt bine integrati, muncesc corect, respecta legea si platesc taxele. Acest lucru este recunoscut in declaratia comuna si vreau sa salut cu mare satisfactie aceasta chestiune”, a sustinut Titus Corlatean.

Ministrul roman al afacerilor externe a recunoscut ca unii dintre cetatenii Romaniei aflati in Regatul Unit comit fapte infractionale generand probleme de imagine conationalilor lor. „Am spus foarte clar: Romania va continua sa coopereze foarte bine pe linie politieneasca pentru a combate aceste probleme de infractionalitate, asa cum s-a intamplat si pana acum. Avem deja o astfel de colaborare apreciata de partea britanica. Dar acesta este doar un aspect. Nu trebuie sa amestecam lucrurile si sa acceptam sa se extinda o imagine negativa asupra intregii comunitati romanesti”, a spus cu convingere ministrul.

 

Impotriva presei britanice

„Nu cred ca cineva poate controla sau sanctiona presa si cu atat mai putin pe cea din alta tara”, a opinat Titus Corlatean cand a fost intrebat despre eventualitatea continuarii unor campanii de presa negative la adresa romanilor din Marea Britanie, dupa 1 ianuarie 2014. „Ceea ce facem, in special in Marea Britanie, este sa avem o prezenta cat mai activa in presa britanica, cu argumente, pe de o parte, din partea unor responsabili politici de la Bucuresti, pe de alta parte, din partea Ambasadei si a ambasadorului roman de la Londra. As spune ca in Regatul Unit a fost cea mai activa prezenta in acest sens, dintre toate statele europene in care am avut acest gen de discutii. Stiti bine ca si eu personal si prim-ministrul am avut prezente pe televiziunile britanice, pe radiourile BBC sau in presa scrisa”, a subliniat ministrul.

El a atras atentia ca existe anumite ratiuni si interese pentru care o anumita parte a presei britanice publica frecvent articole distorsionate despre romanii din regat. „Stim foarte bine care sunt interesele de rating, de vanzare a presei respective, legate de interesele electorale, pentru ca peste tot exista interese politice transmise printr-o parte a presei. Nu o sa putem opri acest tip de dezbatere, care devine tot mai incins inainte de momente politice importante in Marea Britanie. Vor fi alegeri europene, vor fi si alegeri legislative in 2015 si posibil un referendum. Ceea ce facem noi este ca prin contactul cu autoritatile oficiale, cu guvernul britanic, sa putem transmite cele mai bune informatii corecte…”, a continuat Titus Corlatean in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

„Incercam sa lucram cu acei politicieni rationali din Marea Britanie pentru a tempera excesul asta de retorica xenofoba si populista si, le-am spus-o si britanicilor, adesea rasista. Acestea sunt lucruri inacceptabile si Romania o spune foarte clar”, a insistat ministrul.

Ministrul roman al afacerilor externe i-a indemnat si pe romanii din Marea Britanie sa ia atitudine in fata incercarilor mass-mediei britanice de a prezenta distorsionat imaginea intregii comunitati romanesti din regat. „Pana la urma, sunteti romanii care traiti aici, sunteti integrati si sunteti contributori la sistemul britanic, sunteti oameni care trebuie sa fiti respectati. De aceea spun ca pentru mine a fost foarte important sa reusim sa introducem in declaratia comuna cu ministrul britanic aprecierea pentru contributia imensei majoritati a romanilor in Marea Britanie. Cred ca este pentru prima oara, cel putin in ultima perioada de timp, cand intr-un document public, lucrul acesta este afirmat in comun de partea romana si de partea britanica”, a concluzionat Titus Corlatean.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!