Aproape 60% din spitale prezinta nereguli

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 februarie 2014

Aproape 60% din spitale prezinta diverse nereguli, de la raportarea eronata a cazurilor tratate, la sectii de chirurgie in care se fac 10 operatii pe luna, spune ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, atentionand managerii sa trimita planuri de reconfigurare a unitatilor pana la 20 februarie.

Ministrul a spus ca, in urma cu trei saptamani, le-a solicitat managerilor de spitale ca pana la data de 5 februarie sa trimita propriile planuri de reconfigurare a spitalelor, in care sa urmareasca: asigurarea serviciilor medicale la un standard de calitate, echilibrarea cheltuielilor de functionare a spitalului intre cele destinate medicamentelor, materialelor sanitare, salariilor, utilitatilor, utilizarea optima a numarului de paturi.

„Vreau sa le transmit managerilor de spitale, nu tuturor, se stiu cei care sunt vizati, ca sunt suparat pe modul in care au inteles sa trateze acest subiect si sa raspunda acestei solicitari. Din pacate, n-au trimis toate spitalele, iar dintr-o prima analiza am constatat ca managerii nu au inteles nimic din ce aveau de facut. Iar DSP-urile (directiile de sanatate publica – n.r.) nu si-au indeplinit misiunea de a supraveghea, indruma, controla si aplica politica ministerului in acest domeniu atat de important”, a spus ministrul intr-o videoconferinta cu reprezentantii DSP-urilor si managerii de spitale.

El a precizat ca 60% din spitalele din Romania au nereguli. „Vreau sa va dau si public cateva date, care cred eu ca sunt relevante in sustinerea acestui demers. Ele arata realitatea unui sistem spitalicesc cu dezechilibre si care utilizeaza ineficient banii publici. Este vorba despre date rezultate in urma centralizarii si analizei raportarilor trimise chiar de spitale”, a spus Nicolaescu, citat de Mediafax.

Astfel, in ce priveste rata de utilizare a paturilor, peste 75% din sectiile din fiecare judet sunt sub-utilizate in diferite grade, sub rata optima de utilizare, de 80%. De exemplu, la endocrinologie, rata de ocupare a paturilor la nivel national este de 60%, in spitalele municipale fiind de numai 45,6%. La oftalmologie, rata nationala de ocupare a paturilor este de 61%, in spitalele judetene – 58%, iar in cele orasenesti – 33%. Totodata, sunt sectii de chirurgie in care se efectueaza 10 operatii pe luna. Alte sectii sunt supraaglomerate cu cazuri care nu necesita internare in spital – exeme simple in sectiile de dermatologie, infectii ORL necomplicate la adult, proceduri de recuperare care pot fi efectuate complet in ambulatoriu, a mai spus ministrul.

Ministrul le-a transmis managerilor de spitale sa trimita planurile de reconfigurare cerute pana la 20 februarie si i-a atentionat ca nu vor primi paturi in plus, daca nu vor inainta un plan de conformare. „Poate ar trebui sa va ganditi daca mai vreti sa ramaneti pe posturi”, le-a mai spus Nicolaescu directorilor de spitale.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!