Aptitudini necesare unui loc de munca daca aveti sub 19 ani

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 20 iulie 2009

Daca doriti sa obtineti un loc de munca dupa anul al 11-lea de scoala, la varsta de 16 ani, este foarte important sa alegeti unul care sa va puna la dispozitie un plan de pregatire profesionala care sa duca la o calificare la locul de munca recunoscuta la nivel national.

 

Pregatirea la locul de munca pentru a va lansa cariera

Din ce in ce mai mult, angajatorii sunt in cautarea unor angajati care sa dispuna de un nivel superior de pregatire si calificare. Astfel ca, daca va doriti sa munciti, gasirea unui loc in care sa vi se asigure si pregatirea specializata este esentiala pentru planuri pe termen lung. Puteti sa invatati muncind, exact in modul in care acest lucru va poate avantaja. De exemplu, puteti incepe sa studiati la fara frecventa, seara sau in weekend ori prin intermediul invatamantului de la distanta (online sau prin corespondenta).

 

Ucenicie

Daca va doriti un loc de munca de asa natura incat sa va garanteze o instruire de prima mana, atunci trebuie sa adoptati statutul de ucenic.

Acest statut poate fi capatat intr-o gama variata de ocupatii si sectoare de activitate. Ca ucenic veti castiga o anumita suma de bani in timp ce veti invata si studia pentru o calificare recunoscuta la nivel national.

 

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca

Daca nu sunteti gata sa adoptati statutul de ucenic, sa va angajati cu pregatire la locul de munca sau sa va continuati studiile dupa anul al 11-lea de scoala, puteti beneficia de programul Entry to Employment (E2E). Pentru a apela la acesta, trebuie sa locuiti in Marea Britanie si sa aveti intre 16-18 ani.

E2E isi propune sa va dezvolte motivatia si increderea in fortele proprii. De asemenea, va va ajuta sa va dezvoltati aptitudinile pe care le puteti folosi la locul de munca prin intermediul „Key Skills” si „Skills for life”.

E2E se pliaza intotdeauna pe nevoile dumneavoastra particulare, asa ca nu este limitat la o anumita perioada de timp. La fel cum ati lucra in spatele unei viitoare calificari, la fel de bine puteti incerca lucruri diferite si situatii din care puteti invata.

Daca sunteti intr-un program E2E, veti putea obtine si o suma de bani sub forma Education Maitenance Allowance (EMA). Mai multe puteti afla accesand  http://www.connexions-direct.com/index.cfm?pid=79&catalogueContentID=158.

 

Daca lucrati, dar nu exista program de perfectionare

Daca locul de munca gasit ofera putine sau nici o sansa de perfectionare, atunci ati putea sa fiti eligibil pentru Time Off Study or Training (TfST).

Pentru acest program va puteti califica daca nu ati obtinut al doilea nivel de calificare la scoala. Nivelul al doilea de calificare include:

–  GCSEs, gradele A-C;

– NVQ de nivelul al doilea;

– orice alte calificari recunoscute, cum ar fi BTEC First Diploma.

TfST va permite sa studiati pentru o calificare completa in timpul orelor de lucru, normal, intr-o cantitate rezonabila a timpului, dat fiind ca aceste ore nu sunt platite. Calificarea trebuie sa fie una de nivelul al doilea, care sa va ajute in prospectarea pietii pentru un loc de munca mai bun.

Timpul pe care-l petreceti la studiu depinde de curs, de circumstantele personale si de nevoile angajatorului. Daca aveti deja 18 ani, vi se va permite oricum sa va terminati orice curs de calificare pe care l-ati inceput.

 

Unde poate duce pregatirea profesionala?

In primul rand veti putea sa va folositi calificarile obtinute pe perioada in care ati lucrat ca pe un inceput de drum catre universitate sau o alta forma de invatamant superior. Normal, acest lucru va poate imbunatati cunostintele si experienta, ceea ce va duce la castiguri suplimentare in viitor.

Experienta de lucru capatata va putea fi utila si daca veti aplica la Foundation Degree. Foundation Degree combina studiile academice cu experienta capatata prin lucru.


Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!