Arbitraj defectuos în handbalul feminin

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 25 septembrie 2014

551 aurelia bradeanu

Cuplul de arbitraj Călina-Belean a avut o manieră de arbitraj „pro-gazde” în ultima partidă a etapei a 6-a din Liga Naţională de handbal feminin. Situația este cu atât mai gravă cu cât meciul a fost televizat.

Nu prea trece nicio etapă din Ligile Naţionale de handbal fără să apară un scandal. Multe dintre ele apar în urma prestației brigăzilor de arbitri, aşa cum s-a întâmplat și în etapa aceasta în campionatul feminin la partida Unirea Slobozia-Mureşul Tg. Mureş, lucru care a atins apogeul la jocul HCM Roman-Corona Braşov.

Partida de la Slobozia nu a fost transmisă la televizor, ea fiind de mai mică importanță. Însă în cazul partidei de la Roman, lucrurile s-au schimbat pentru că iubitorii handbalului au putut vedea ce s-a întâmplat, meciul fiind transmis în direct pe un canal dedicat de sport.

În urma lucrurilor văzute, se poate spune că brigada de arbitri Belean-Călina a condus absolut tendenţios partida, cu multe decizii în favoarea echipei HCM Roman, mai ales în a doua parte a jocului, perioadă în care au aplicat regulamentul sub forma pe care au dorit-o, căci este greu de spus că a fost aplicat așa cum trebuie. Meciul s-a terminat la egalitate, 22-22, iar Cristina Zamfir a avut şansa victoriei dintr-o aruncare de la 7 metri pe care a irosit-o. Cei care au văzut meciul au rămas cu gustul amar al unui arbitraj care dă apă la moară celor care susţin că arbitrii dictează clasamentele în Liga Naţională.

Iar gurile rele care au spus încă de la începutul campionatului că ASC Corona Braşov nu are voie mai sus de locul 3, primele două poziţii fiind deja rezervate de către HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti, dau acum de gândit, mai ales prin prisma modului în care au fost arbitrate brașovencele. Corona Braşov rămâne neînvinsă în Liga Naţională şi după etapa a 6-a, dar a rămas la două puncte în spatele celor de la CSM Bucureşti. HCM Baia Mare s-a apropiat și ea la un singur punct de echipa lui Bogdan Burcea, și foarte greu de recuperat acel punct nu este, mai ales dacă Brașovul prinde din nou un asemenea arbitraj.

În vestiarul Coronei au existat sentimente de furie, de tristeţe, iar jucătoarele au plâns pe capete. „Cum se vor uita federalii în ochii lui Brădeanu, o femeie la 35 de ani care plângea fără să se poată opri, iar copilaşul o privea şi nu ştia ce se întâmplă”, s-au întrebat retoric cei care au văzut-o pe Brădeanu după meci.

„Am asistat la un spectacol grotesc. S-au întâmplat lucruri pe care nu le voi accepta niciodată, cum a fost şi cazul observatorului, care nu a intervenit. A permis antrenorului gazdelor să facă spectacol de teatru ieftin. Atunci înseamnă că cheltuim degeaba banii publici ai cetăţenilor. Oare pentru ce?”, au fost cuvintele spuse după meci de către Vasile Kraila, preşedintele echipei Corona.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!