Are grijă de românii fără adăpost

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 19 august 2015

uk_grija_romani_laura_chilintan_1

Laura Chilințan este singura româncă angajată în cadrul Fundației Ashford Place Charity (ashfordplace.org.uk), responsabilă cu ajutorarea oamenilor străzii din Brent (nord-vestul Londrei), o zonă în care trăiește cea mai numeroasă comunitate de români din Marea Britanie. Românca se ocupă de cei fără adăpost și se luptă să îi integreze în comunitatea și pe piața muncii din Regat.

Până în prezent, alături de organizația nonprofit la care lucrează, a ajutat aproape 100 de români. Științele sociale au fost interzise ca studiu în perioada comunismului, așa că România postdecembristă nu avea clădită o tradiție în acest domeniu. Laura a vrut să învețe sociologia de la profesioniști și a studiat educația britanică, cu sute de ani experiență. E foarte pasionată de partea socială, de proiectele comunitare.

„Ambasada m-a contactat prin LSRS, Liga Studenților Români din Străinătate, să fac voluntar cercetare pentru organizație, legată de un grup de români care stăteau și lucrau pe piața neagră într-o zonă din Londra. Întrebarea celor de la organizație era cine sunt acești oameni? Cine sunt acești bărbați care vorbesc o limbă ciudată și care stau în grupuri pe stradă dimineața devreme și numai stau, în picioare, fără să facă nimic”, spune Laura Chilințan, coordonator de proiecte la Ashford Place.

Nu mai puțin de 700 de activități au fost organizate: mese calde, haine, medicamente și ajutor pentru românii aflați în căutarea unui loc de muncă. Înființarea unui centru de noapte în spațiile Ashford Place Charity constituie unul dintre principalele proiecte aflate în atenția fundației. Acesta este prioritar „pentru că există o comunitate foarte mare de români în zonă”, conform celor de la APC.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!