Arestări la Londra pentru un website înregistrat în România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie pe data 21 februarie 2015

handcuffs_keyboard

O investigaţie a Metropolitan Police a depistat existenţa unui website înregistrat în Marea Britanie şi în România prin care erau difuzate ilegal filme şi emisiuni TV către aproximativ 70.000 de utilizatori zilnici. Trei bărbaţi au fost arestaţi la Londra în 17 februarie în legătură cu acest caz, au informat reprezentanţii Poliţiei Metropolitane din capitala Regatului Unit, prin intermediul unui comunicat de presă transmis pe adresa redacţiei Diaspora Românească.

„Detectivii MET (Metropolitan Police – n.r.) fac cercetări cu privire la un website prin care mii de persoane puteau descărca filme cu mare succes la public şi emisiuni TV de maximă audienţă”, comunică Biroul de presă al Metropolitan Police Service.

Trei bărbaţi cu vârste de 24, 25 şi respectiv 26 de ani au fost arestaţi în 17 februarie, la ora 6:45 dimineaţa în districtul Southwark situat în plin centrul Londrei. Aceştia au fost reţinuţi ca suspecţi pentru complicitate la fraudă, nerespectarea legilor privind dreptul de autor şi difuzare de conţinut video în mod ilegal. Tinerii au planificat mai multe acţiuni infracţionale, dintre care unele urmau să fie înfăptuite dacă poliţiştii britanici nu interveneau, se mai susţine în comunicatul de presă al London Metropolitan Police Service.Arestările au avut loc ca urmare a unei colaborări între poliţiştii de la London Regional Asset Recovery Team (LRART), subunitate a departamentului cu cei de la Federation Against Copyright Theft (FACT – Federaţia împotriva furturilor intelectuale).Ofiţerii britanici au avut mandat pentru a percheziţiona o locuinţă de pe strada Enid Street, din cartierul londonez Southwark. Ei au confiscat echipamente digitale şi au reţinut documente fiscale în timpul acţiunii poliţieneşti.Cele trei persoane reținute au ajuns în arestul secţiei de poliţie locale, iar cercetările continuă.

————————————–

„Uneori este dificil pentru utilizatorii de internet să se preocupe şi să verifice modul în care unele website-uri respectă legislaţia referitoare la drepturile de autor. Din păcate însă, banii obţinuţi din astfel de activităţi ilegale sunt adesea utilizaţi pentru finanţarea altor infracţiuni. De aceea, investigaţia noastră urmăreşte în principal câţi bani s-au obţinut din publicitate pe acest website, care a funcţionat împotriva legii şi ce s-a întâmplat cu aceste veniturile astfel realizate.”

Detective Sergeant Neil Reynolds, London Regional Asset Recovery Team

————————————–

 

70.000 de vizitatori pe zi

Website-ul incriminat că funcţiona ilegal a fost înregistrat mai întâi în Marea Britanie, de unul dintre cei trei suspecţi care au fost prinşi şi arestaţi de poliţiştii britanici, în 17 februarie, sub acuzaţia de fraudă şi activitate ilegală în domeniul audio-vizual. Acelaşi website a fost înregistrat şi în România, de un al doilea suspect.„Website-ul era extrem de popular. Acesta avea circa 70.000 de vizualizări într-o singură zi, fiind foarte bine poziţionat în clasamentele privind audienţa realizată la nivel internaţional pe internet. Mai exact, el se afla în topuri cu sute de locuri înaintea altor website-uri cunoscute, specializate în descărcare de conţinut video şi care funcţionau legal”, a precizat ofiţerul Detective Sergeant Neil Reynolds, care a luat parte la investigaţie din partea LRART.Website-ul deţinut de cei trei tineri arestaţi continuă să producă venituri de pe urma publicităţii, iar poliţiştii cred că banii astfel obţinuţi sunt depuşi într-un cont deschis într-una dintre băncile londoneze, atrage atenţia Metropolitan Police.Identitatea şi naţionalitatea celor trei suspecţi nu au fost date publicităţii, numele acestora fiind protejate în această etapă a desfăşurării anchetei.

Note:

  • London Regional Asset Recovery Team (Brigada Regională de Recuperare a Activelor Londra) este o agenţie înfiinţată de Ministerul de Interne britanic în cadrul căreia conlucrează ofiţeri de poliţie de la Metropolitan Police Services şi City of London Police cu specialişti în investigaţii financiare ai Administraţiei Fiscale britanice HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), alături de reprezentanţii Agenţiei de reglementare a produselor medicale şi pentru siguranţa sănătăţii (Medical and Healthcare products Regulatory Agency).
  • Federation Against Copyright Theft (FACT) este principala organizaţie pentru protejarea intereselor celor care difuzează conţinut audio-vizual. Aceasta a fost înfiinţată în 1983. Din FACT fac parte producători şi distribuitori de film, realizatori TV etc.

————————————–

„Astfel de website-uri, care au fost concepute tocmai pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a descărca ilegal copii ale unor filme şi emisiuni TV, constituie infracţiuni extrem de grave. Acestea produc, pe de o parte, mari câştiguri financiare persoanelor care le controlează. Pe de altă parte, ele subminează modelul de dezvoltare a unei afaceri legale din industria creativă, bazată pe investiţii şi venituri realizate corect. De aceea, cele trei persoane arestate în acest caz vor suferi rigorile legii şi nicio altă activitate frauduloasă de acest gen nu va rămâne nepedepsită.”

Kieron Sharp, Director General Federation Against Copyright Theft

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!