Arestații non-violenți, mai aproape de a scăpa de cătușe

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 1 mai 2015

Propunerile privind eliminarea încătușării arestaților non-violenți în spațiul public și posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuință decât cea trecută în acte dacă face dovada că acolo domiciliază, avansate de senatorul PSD Șerban Nicolae, au fost acceptate de comisia juridică a Senatului.

Raportul de admitere a fost prezentat, marți, în cadrul ședinței comisiei juridice, la reuniune participând, pe lângă membrii acestei comisii, și senatorul PSD Șerban Nicolae, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției.

„Încătușarea este o măsură excepțională, ea trebuie restricționată cu câteva excepții foarte expres și foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătușează doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru infracțiuni prin acte de violență, ceea ce induce o stare de pericol în spațiu public, persoanele care s-au sustras ori s-au opus măsurii reținerii sau arestării preventive”, a spus Șerban Nicolae la finalul ședinței, potrivit Mediafax.

El spune că acest procedeu nu trebuie lăsat la latitudinea arbitrarului sau discreționarului „în funcție de persoană, în funcție de notorietate, în funcție de prezența sau nu a camerelor de luat vederi”.

„Nu este o chestiune de spectacol încătușarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul că, în multe situații, încătușarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracțiuni cu violență, care nu generează o stare de pericol în spațiul public”, a explicat senatorul PSD.

El a mai adăugat că în Codul penal sunt definite foarte clar infracțiunile cu violență și a enumerat ca exemplu tâlhăria, omorul și violul.

Șerban Nicolae a mai spus că 7 mai este termenul de adoptare tacită a modificărilor aduse Codului de procedură penală, dar el și-a exprimat opinia că aceasta nu este o soluție.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!