Arsenie Boca, gata de canonizare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 octombrie 2015

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a început procesul de canonizare a lui Arsenie Boca, prin Episcopia Devei și Hunedoarei, care strânge dovezi și mărturii despre viața părintelui, proces ce poate dura ani de zile. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, citat de Mediafax.

El a explicat că procesul de canonizare începe din teritoriu, în acest caz inițiativa având-o Episcopia Devei și Hunedoarei, în subordinea căreia se află Mănăstirea Prislop, unde a slujit părintele Arsenie Boca.

Episcopia va aduna dovezi și mărturii privind viața lui Arsenie Boca, urmărind ortodoxia credinței, sfințenia vieții și evlavia populară. Odată strânse toate aceste date, dosarul va fi înaintat Sinodului Mitropoliei Ardealului, care îl va completa, dacă este cazul, și îl va înainta mai departe Sfântului Sinod al BOR, pentru a fi analizat de Comisia de canonizare.

„În acest proces de canonizare e nevoie de răbdare și de timp. Poate dura ani”, a mai spus părintele Stoica, precizând că Patriarhia nu a primit nicio petiție pentru canonizarea lui Arsenie Boca, dar că există o petiție online în acest sens. Peste 12.500 de persoane au semnat această petiție online.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Gabriel Miricescu, a declarat pentru Mediafax că, până la sfârșitul acestui an, o comisie specială, formată din teologi și ierarhi, va strânge dovezi și mărturii despre viața și faptele părintelui Arsenie Boca.

Părintele Arsenie Boca, ieromonah, teolog și pictor ortodox român, născut la 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, județul Hunedoara, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și, apoi, la Mănăstirea Prislop.

Datorită personalității sale și darului de văzător cu duhul, mii de credincioși veneau să-l asculte. Tot din acest motiv, a fost hărțuit de Securitate. A fost unul dintre martirii comunismului, fiind închis la Securitatea din Brașov, apoi dus la Canal și din nou închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea. După 1959, i s-a interzis activitatea preoțească. Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989.

La mormântul său de la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini, iar la sărbătorile religioase vin zeci de mii de credincioși din întreaga țară pentru a se ruga.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!