„Artistul” Neil Moore evadează din închisoare

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 6 aprilie 2015

Wandsworth prison, London.

Un infractor aflat la închisoare a evadat din penitenciarul Wandsworth. De fapt, chiar conducerea închisorii i-a dat acestuia drumul, după ce a căzut victimă păcălelii întemniţatului.

Neil Moore, de 28 de ani, din Ilford, estul Londrei, se afla în arest preventiv la penitenciarul Wandsworth când a pus la cale o metodă foarte ingenioasă de a evada. Acesta a folosit un telefon mobil pentru a crea o adresă de email şi, dându-se drept un funcţionar senior al tribunalului, a trimis instrucţiuni de eliberare personalului închisorii. Aceştia, fără să-şi pună vreun semn de întrebare, l-au eliberat pe Moore pe data de 10 martie 2014.

Înşelăciunea lui Moore a fost descoperită abia în momentul în care s-au dus nişte avocaţi la închisoare, pentru a-l intervieva, iar acesta nu mai era acolo. La trei zile de la eveniment, Moore s-a predat de bună voie.

Tribunalul Southwark, unde s-a judecat recent cazul acesta, a notat că Neil Moore crease o adresă de internet falsă, asemănătoare cu adresa oficială a serviciilor tribunalului, după care a trimis un e-mail către închisoare cu instrucţiuni pentru eliberarea sa.

Tribunalul a stabilit că Moore înregistrase site-ul în numele ofiţerului de investigaţii Detective Inspector Chris Soole, dând detaliile de contact ale Royal Courts of Justice.

 

O minte liberă… de a face orice

Procurorul Ian Paton a spus că Moore a dat dovadă de o minte ingenioasă, creativă, însă deviantă, lucru cu care s-a remarcat şi în trecut.

Neil Moore a obţinut £1.819.000 prin fraudă, ascunzându-se în spatele a patru identităţi. Dându-se drept angajat al băncilor Barclays, Lloyds şi Santander, acesta a convins nişte organizaţii mari să-i trimită acestuia sume uriaşe de bani.

Uneori, primea telefoane de la victime şi folosea o voce de bărbat, după care pretindea că face un transfer al telefonului către o colegă şi relua tot el apelul vorbind de data aceasta cu voce de femeie. Era atât de convingător încât poliţia a acuzat-o şi pe soţia acestuia pentru complicitate, dar s-a dovedit ulterior că ea este nevinovată.

Moore şi-a recunoscut vinovăţia la toate cele opt capete de acuzare de fraudă, plus pentru evadare din custodia penitenciarului, urmând ca sentinţa să fie stabilită pe data de 20 aprilie 2015.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!