Așa a fost „Romanians in UK Challenge”…

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 8 iulie 2015

uk_Romanians In UK Challenge

Un grup de peste 30 de români veniți din întreaga Marea Britanie s-au adunat în nordul Angliei pentru a răspunde invitației de a escalada în scopuri caritabile dealul Pen-y-Ghent, cu o altitudine de 694 m, din Yorkshire (nordul Angliei), duminică 21 iunie, în cadrul primei ediții a maratonului „Romanians in UK Challenge”.

Efortul lor a generat donații în valoare de peste 1.000 de lire sterline, bani donați prin intermediul fundației „Hospice Casa Speranței” pentru copiii care suferă de cancer aflați în centrul de terapie, educare și reabilitare de la Adunații-Copăceni, județul Giurgiu. Inițiativa i-a aparținut lui Alex Dan Dumitru, singurul român din Regatul Unit ales în 2012 să poarte torța olimpică în centrul orașului Leeds, înainte de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice.

————————————–

„Mulţumim tuturor participanţilor şi îi aşteptăm la a doua ediţie în Lake District. Sper ca amintirile şi prieteniile acestei acţiuni să dăinuiască pentru totdeauna.”

Alex Dan Dumitru, inițiatorul „Romanians in UK Challenge”

————————————–

 

Pentru copiii bolnavi de cancer din România

Exact 40 de persoane din Londra, Manchester, Leeds și Huddersfield Hull Warrington Scarborough s-au adunat la prima ediţie „Români în UK Challenge”, duminică, 21 iunie, dimineața, pe o vreme mohorâtă, în satul Horton in Ribblesdale din comitatul Yorkshire. Grupul era format în marea lui majoritate din români, incluzând și 10 copii – cel mai mic în vârstă de 7 ani, iar cel mai mare având 15 ani -, după cum ne-au informat unii dintre participanți. Românilor li s-au alăturat și patru britanici. Aceștia „s-au arătat super-încântaţi de frumuseţea, sensibilitatea şi omogenitatea grupului nostru şi doresc participarea la a doua ediţie. Ei ştiu ce înseamnă munca de voluntariat prin mişcare şi au donat deja pentru Hospice Casa Speranței”, a declarat inițiatorul drumeției, Alex Dan Dumitru, citat de o publicație românească.

„De 60 de ani, Yorkshire 3 Peaks este cunoscută în Marea Britanie ca o drumeţie de anduranţă, care împinge limitele umane până la extrem: 38 de kilometri şi trei vârfuri de 700 de metri fiecare în 12 ore”, a continuat acesta 

Alex Dan Dumitru a precizat că 31 dintre cei prezenți au ales să parcurgă un traseu mai scurt, de numai 10 kilometri, care a constat în urcarea unui deal înalt de 694 de metri. A existat și un traseu lung însă „pentru cei nouă doritori de adrenalină şi sentiment montan. A plouat mereu, iar condiţiile de vizibilitate au fost reduse la înălţime”, a povestit organizatorul.

„Participând la acest eveniment, românii prezenţi au arătat că le pasă de nevoile şi necesităţile copiilor în suferinţă din România, că sunt dornici de evenimente de mişcare în aer liber şi devin solidari pentru o cauză nobilă”, a mai mărturisit Alex Dan Dumitru.

————————————–

„Per total, a fost o provocare sportivă, dar și un exercițiu pentru spiritul de comuniune. M-am simțit minunat. A meritat tot efortul”.

Mariana Stafie

————————————–

 

Invitație la drumeție

O invitație adresată tuturor românilor din Regatul Unit de a parcurge „un traseu în pitorescul peisaj din Yorkshire Dales, North Yorkshire, UK” a fost lansată încă din luna aprilie prin intermediul rețelelor de socializare de pe internet. Organizatorul Alex Dan Dumitru preciza atunci că oricine poate lua parte la un „traseu scurt” cu o lungime de șase mile, dacă plătește suma de 7 lire sterline, respectiv la „traseul lung” pe o distanță de 24 mile, care presupunea atingerea a trei vârfuri de altitudine, fiecare aflate la o înățime de aproximativ 700 metri. Cei care se încumetau să parcurgă drumeția cunoscută în Marea Britanie de peste 60 de ani sub denumirea „Yorkshire 3 Peaks” (Cele trei vârfuri din Yorkshire)  trebuiau să achite o taxă de 12 lire sterline.

Sumele strânse din taxele de participare la evenimentul programat pentru data de 21 iunie, plus alte eventuale donații urmau să fie donate integral „copiilor de la Fundația «Hospice Casa Speraței», Campania pentru Adunații Copăceni”, locul unde se află „300 de copii în faze terminale de cancer”.

„Participanții vor primi diplome de participare, precum și cadouri de la sponsorii noștri”, mai anunța Alex Dan Dumitru pe Linked In. Acesta a stabilit ora de plecare dimineața la 08:30.

Toți cei care s-au înscris la „Romanians in UK Challenge” a primit prin email un pachet informațional în care erau incluse variantele de parcare, cazare, harta traseului, cele necesare pentru rucsacul de drumeție, precum și sfaturi legate de vreme.

————————————–

„Toată admiraţia, Alex Dan Dumitru! Un eveniment cu oameni frumoşi, sensibili şi uniţi! Antonia, fetița mea, şi-a luat certificatul primit la eveniment, la şcoală. A fost felicitată şi aplaudată în faţa colegilor şi a profesorilor. Este important pentru un copil, astfel îşi dezvoltă stima de sine şi învaţă să fie sensibil la nevoile celor din jur”.

Alina, participant la prima ediție a „Romanians in UK Challenge”

————————————–

 

Impresii de călătorie…

uk_Romanians In UK Challenge1

Participarea la prima ediție „Romanians in UK Challenge” a fost o „adevărată provocare”, după cum ne-a mărturisit entuziasmată Mariana Stafie, unul dintre cei doi români din Londra care s-au încumetat să facă deplasarea din Londra și până în nordul Angliei pentru a lua parte la acest eveniment. Ea recunoaște însă că a avut și momente în care era aproape dispusă să renunțe…

„Am aflat de organizarea pentru întâia oară a «Romanians in Uk Challenge» prin luna aprilie de pe Facebook. Și am fost tentată să particip pentru că era un apel caritabil pentru România. Ni se cer atât de des bani pentru caritate, dar acest eveniment reprezenta o oportunitate de a mă implica personal, direct pentru țara mea natală”, ne-a dezvăluit Mariana.

Românca ne-a povestit cât a fost de entuziasmată la început pentru ca apoi, pe parcurs, să își mai piardă „avântul”: „Am aflat că trebuie să merg 5 ore cu trenul din Londra și până acolo și să fiu prezentă la start duminică dimineața la ora 8,30. M-am gândit la un moment dat că îmi va fi foarte greu și «mi se cam tăiaseră aripile». Până la urmă, m-au ajutat participanții locali cu cazarea pentru o noapte”, ne lămurește Mariana Stafie.

Românca din londra a călătorit spre nordul Angliei aproape întreaga zi de sâmbătă, 20 iunie, pentru ca duminica să și-o petreacă escaladând înălțimile din Yorkshire. Apoi au urmat încă cinci ore de mers cu trenul până în gara londoneză Victoria și încă o oră petrecută în drum spre propria locuință. În plus, și vremea a fost „descurajantă”, în duminica drumeției. „Am împrumutat o haină și am pornit împreună cu tot grupul”, ne mai dezvăluie Mariana, care s-a dus din Londra nu tocmai pregătită pentru condițiile meteo din nordul Angliei. „Urcușul a fost abrupt și a cerut mult efort. M-au surprins însă copiii care s-au comportat excepțional. Au dat impresia că nu au suferit deloc pe toată durata drumeției. Au fost grozavi”, adaugă românca.

Grupul a ajuns în vârful dealului Pen-y-Ghent, după un urcuș care a durat circa trei ore. „Am făcut o poză de grup, apoi am coborât în sat. Au fost nouă persoane care au continuat, în încercarea de a atinge trei vârfuri în 12 ore. Erau atleți cu experiență, oameni antrenați”, ne-a precizat Mariana Stafie.

————————————–

„Există oameni care îşi consumă timpul şi energia fără a cere nimic în schimb, doar pentru a ajuta pe semenii lor mai puţin norocoşi, ca sa zic aşa, din lumea aceasta. Dan, mulţumim pentru tot ceea ce faci tu în activitatea de caritate şi pentru faptul că ne-ai creat oportunitatea să ne adunăm cu toţii şi să arătăm că suntem mai buni şi mai puternici împreună şi putem ajuta pe acele fiinţe cu care viaţa nu a fost darnică şi pentru care fiecare zi reprezintă o luptă pentru a trăi!”

Mihaela Pricopie, participant la prima ediție a „Romanians in UK Challenge”

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!