Asigurarea masinii

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 13 iulie 2009

Inainte de a va conduce masina pe drumurile publice, va trebui sa o asigurati. Aceasta asigurare va protejeaza, pe dumneavoastra dar si pe ceilalti posesori impotriva raspunderii in cazul producerii oricarui accident. De asemenea, asigurarea pune la dispozitie compensatii financiare pentru a acoperi pagubele produse unei proprietati sau persoane.

 

Tipuri de asigurari

Asigurarea „third party only”. Aceasta asigurare este obligatorie din punct de vedere legal. Acest tip de asigurare garanteaza existenta unor compensatii financiare care vor fi puse la dispozitia unor persoane ranite (inclusiv a pasagerilor) sau pagubelor produse proprietatilor altor persoane, rezultate in urma unui accident. Aceasta nu asigura acoperirea vreunui cost rezultat dintr-o paguba personala, daca aceasta se produce.

Majoritatea companiilor de asigurare pun la dispozitie niveluri aditionale, care merg mai departe decat ceea ce este cerut din punct de vedere legal. Natura precisa a compensarilor oferite variaza de la asigurator la asigurator.

Asigurarea „third party fire and theft”. Aceasta asigurare pune la dispozitie aceleasi compensari ca cele specificate mai sus, adaugand compensatii pentru cazurile in care masina dumneavoastra a fost incendiata sau furata.

Asigurarea „comprehensive”. Aceasta pune la dispozitie aceleasi forme de asigurare ca si cele doua care au fost deja enumerate, in plus asigurand masina pentru cazurile in care a suferit pagube in accident. In functie de compania de asigurare, acest tip are diferite forme aditionale, cum ar fi:

– punerea la dispozitie a unei masini pe perioada in care a dumneavoastra este la reparatii;

– ajutor legal prin intermediul asigurarii pentru recuperarea bunurilor neasigurate;

– scheme de recuperare a bunurilor;

– repararea masinii in cazul in care aceasta se defecteaza.

 

Daca ati fost implicat intr-un accident

Daca ati trecut printr-un accident care a produs pagube sau raniri dumneavoastra sau unei alte persoane, masini, animal sau proprietati, atunci va trebui sa-i puneti la dispozitie datele dumneavoastra si sa le obtineti pe cele ale respectivei persoane, ne referim aici la nume si adresa, precum si datele de inmatriculare ale masinii acestuia.

Daca nu dati aceste detalii atunci va trebui sa raportati accidentul la politie in primele 24 de ore de la producerea sa. De asemenea, va trebui sa raportati accidentul si asiguratorului, chiar daca nu intentionati sa depuneti o cerere sau plangere pentru obtinerea asigurarii.

 

Daca ati fost implicat intr-un accident cu o persoana neasigurata

Orice accident petrecut cu o persoana care nu beneficiaza de o asigurare trebuie raportata politiei. De asemenea, trebuie sa anuntati si asiguratorul de un astfel de accident, el urmand sa va sfatuiasca in privinta pasilor pe care ii aveti de facut mai departe si a cererilor pe care este normal sa le aveti. Aditional, MIB (Motor Insurers’ Bureau – Biroul Asiguratorilor de Masini) se va asigura ca o compensare va fi pusa la dispozitia victimelor inocente ale unor proprietari de masini neasigurati sau a celor care comit un accident si fug de la locul acestuia.

 

Asigurarea masinilor in Marea Britanie si circulatia in afara tarii

Toate politele de asigurare din Marea Britanie asigura nivelul minimal de asigurare care este cerut pe teritoriul statelor Uniunii Europene sau minimum acoperit de legile britanice, daca acela european este mai mare. Oricum ar fi, aceste asigurari nu acopera incendierea sau furtul autoturismului.

Majoritatea persoanelor isi doresc acelasi tip de asigurare atat pe teritoriul Marii Britanii, cat si in strainatate. Acest lucru, alaturi de alte tipuri de asigurare minime, poate include compensatii fata de pagube accidentale, furt al masinii sau din masina dumneavoastra, depinzand doar de tipul politei de asigurare existente.

Un numar de asiguratori pun la dispozitie extinderea asigurarii pentru o anumita perioada de timp, de exemplu cea a calatoriei peste hotare, fara sa perceapa pentru asta o taxa in plus. Tocmai de aceea este deosebit de important sa verificati acest lucru la asigurator sau sa obtineti un sfat suplimentar in cazul unei calatorii peste hotare.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!