Asistenta anului 2014: „Reușitele mele au fost exagerate”

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 9 martie 2015

Londra_Lia Smochina_Asistenta anului_Care UK_ 2015

Dorinţa românilor de a arăta lumii o imagine pozitivă despre ei înşişi depăşeşte uneori realitatea.

Lia Smochină, românca din Marea Britanie prezentată luna trecută ca fiind „cea mai bună asistentă din Anglia”, nu deţine, de fapt, acest titlu. Reuşitele sale profesionale, deşi remarcabile, au fost exagerate de jurnaliştii români, atrage atenţia chiar „victima”, arătând lumii modestia şi cumpătarea ce o caracterizează.

 

Cea mai bună din Anglia

O româncă a fost desemnată „cea mai bună asistentă din Anglia” pentru anul 2014, au anunţat mai multe publicaţii de limba română şi website-uri informative din România şi Marea Britanie la finele lunii trecute. Acestea au dezvăluit şi numele celei care a obţinut deosebita performanţă. Era vorba de Lia Smochină, o femeie care s-a format profesional în judeţul Bacău, înainte de a pleca din ţara natală pentru a se stabili în Marea Britanie.

Ziarul băcăuan „Deşteptarea” şi alte publicaţii locale au fost primele care au relatat despre fantasticul succes al Liei Smochină în Regatul Unit. Informaţia a fost preluată de agenţia de presă AM Press, pe tvr.ro, pe realitatea.net şi pe website-urile dcnews.com, ziare.com, ziarelive.ro, news-line.ro şi multe altele. Ştirea a ajuns, de asemenea, pe pagini de web din Marea Britanie ce difuzează informaţii în limba română cum ar fi: regatulunit.com, romani.co.uk şi romaninuk.net.

 

O ştire preluată „denaturat”

„Din păcate, ştirea a fost preluată denaturat și a luat proporţii neplăcute pentru mine”, a reacţionat Lia Smochină, cea despre care s-a scris că ar fi cea mai bună asistentă din Anglia. „Nu sunt cea mai bună asistentă din Anglia. Sunt mulţi români aici care muncesc din greu şi e jenant pentru mine să îmi fie atribuite merite gratuite”, a continuat băcăuanca, dovedind echilibru, altruism şi decenţă. Remarcile au fost postate în 26 februarie pe contul personal de pe reţeaua de socializare Facebook, urmare a numeroaselor mesaje de felicitare transmise de cei care au citit articolele despre excelentul rezultat profesional al Liei Smochină.

„Mulţumesc tuturor pentru felicitări. Trebuie să precizez că premiul primit mi-a fost acordat de compania la care lucrez şi nicidecum de sistemul naţional de sănătate (NHS – n.r.). În fiecare an, în cadrul companiei, cineva primeşte acest premiu, nu este un lucru neobişnuit”, a mai ţinut să sublinieze românca.

————————————–

„Ăsta a fost anul tău! Meriţi fiecare lucru bun care ţi s-a întâmplat şi multe, multe altele. Premiul e tot premiu, o competiţie strânsă între sute de cămine din cadrul uneia dintre cele mai mari companii private care oferă servicii din Marea Britanie.”

Cesar, unul dintre prietenii Liei Smochină de pe reţeaua de socializare Facebook

————————————–

 

Între 114 centre de îngrijire a vârstnicilor

Succesul profesional al băcăuancei Lia Smochină este totuşi deosebit şi incontestabil. Ea a fost desemnată cea mai bună asistentă din 2014 în cadrul unei companii private care deţine nu mai puţin de 114 centre de îngrijire a persoanelor în vârstă pe teritoriul Regatului Unit. Premiul i-a fost acordat la finele anului trecut, în data de 20 noiembrie.

„Pasiunea de a avea grijă de ceilalţi” a fost cea care i-a adus Liei Smochină un premiu menit să răsplătească „devotamentul şi abnegaţia” acesteia în muncă, se arată în numărul din 26 noiembrie al buletinului informativ editat periodic de compania Care UK pentru care lucrează românca.

Lia Smochină este în prezent director adjunct al centrului de îngrijire a persoanelor în vârstă Highbury New Park situat în Islington (cartier din centrul Londrei), unul din cele 114 astfel de puncte ale reţelei companiei Care UK. Ea lucrează de cinci ani în interiorul aceluiaşi așezământ, precizează aceleaşi surse.

 

Asistenta anului

Lia Smochină a fost nominalizată pentru titlul de „Asistenta anului” în competiţia internă desfăşurată anual în cele peste 100 de unităţi de îngrijire a vârstnicilor aparţinând companiei private Care UK, de către Nayyereh Shiva Sheikholeslami, managerul centrului din Islington. „Lia este cu adevărat pasionată de oferirea de servicii medicale şi pentru îngrijirea sănătăţii. Ea deţine în prezent funcţia de director adjunct al centrului şi, deşi este foarte solicitată din cauza atribuţiunilor aferente acestui post, suplineşte adeseori munca altor asistente, atunci când acestea sunt foarte ocupate. Disponibilitatea şi flexibilitatea de care aceasta dă dovadă ne scuteşte de cele mai multe ori de necesitatea de a apela la agenţiile de recrutare pentru a cere sprijinul altor cadre medicale în regim temporar. Iar acest lucru este în beneficiul pacienţilor din centrul în care lucrăm”, a declarat managerul Sheikholeslami, lăudând-o pe Lia Smochină.

„Lia a fost nominalizată de propriul ei manager, dar şi de întregul colectiv care se ocupă de îngrijirea persoanelor în vârstă la centrul din Islington”, a subliniat şi Carole Hunt, reprezentant al conducerii companiei Care UK, vorbind despre premiul câştigat de româncă.

————————————–

„Lia Smochină dovedeşte o reală pasiune pentru serviciile de sănătate şi îngrijire a persoanelor, fiind în continuă căutare pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele şi practica profesională. Ea se remarcă prin flexibilitate şi devotament în cadrul centrului Highbury New Park în care îşi desfăşoară activitatea, bucurându-se de respectul colegilor din colectivitate. Toate acestea au fost decisive pentru decernarea premiului de Asistenta anului 2014 Liei Smochină.”

Carole Hunt, reprezentant al conducerii reţelei de centre de îngrijire a vârstnicilor Care UK

————————————–

 

De la Bacău în Islington

Lia Smochină este o fostă angajată a Spitalului Judeţean Bacău şi a Căminului de Bătrâni, potrivit jurnaliştilor de la publicaţia locală „Deşteptarea”. Ea a absolvit Liceul Sanitar din acelaşi oraş în anul 1989 şi s-a angajat imediat la spitalul judeţean din localitate. Aceasta a plecat în Marea Britanie în 1997, pentru a lucra în continuare tot ca asistent medical.

„În fiecare zi primeam detaliile spitalului şi secţia unde urma să lucrez a doua zi. A fost destul de greu, fiecare zi era diferită: altă locaţie, alţi pacienţi, alţi colegi. Am lucrat în mai mult de 15 spitale. Dar a meritat. În acest fel m-am familiarizat cu sistemul şi am devenit conştientă că am competenţele necesare pentru un asistent medical”, a declarat Lia Smochină, conform website-ului deşteptarea.ro.

Premiul câştigat în competiția Care UK a fost o surpriză pentru româncă. „Am primit un telefon într-o zi de la directorul regional care m-a felicitat că sunt printre cele trei finaliste nominalizate pentru acest premiu. Surpriza mea a fost totală, pentru că nu ştiam că sunt nominalizată. (…) Când mi-am auzit numele am fost copleşită, chiar nu am crezut că voi câştiga. A fost o experienţă unică atunci când am urcat pe podium în lumina reflectoarelor şi mi-a fost înmânat premiul”, a mai povestit asistenta Lia Smochină.

 

„Îmi iubesc pacienţii…”

Românca desemnată Asistenta anului 2014 în competiţia din cele 114 centre de îngrijire a vârstnicilor din reţeaua Care UK şi-a început cariera profesională la vârsta de doar 14 ani, în România, se arată în buletinul informativ al companiei. Ea studiază în prezent pentru a obţine diploma care să îi ateste nivelul 5 (Level 5) de calificare în îngrijire şi asistenţă socială (Health and Social Care), conform sistemului de calificare profesională din Marea Britanie, după cum se precizează în aceeaşi publicaţie periodică.

„Este o adevărată onoare. Îmi iubesc pacienţii, îmi iubesc munca şi profesia. Cred că avem o echipă minunată în cadrul centrului Care UK din Islington, ceea ce face să îmi placă şi mai mult locul în care lucrez. Iar persoanele pe care le îngrijim ne ajută să avem satisfacţii şi bună-dispoziţie”, a declarat Lia Smochină, în 20 noiembrie 2014, atunci când a primit premiul de cea mai bună asistentă din compania Care UK.

————————————–

„Felicitări încă o dată! Nu contează de cine v-a fost acordat premiul. Important este că v-a fost recunoscută munca pe care o faceţi zi de zi şi interesul pe care îl acordaţi. A fost o competiţie între mai multe persoane şi dumneavoastră aţi câştigat. Ne trebuie mai multe persoane aşa. FELICITĂRI! Ne mândrim cu oameni ca dvs.”

Luminiţa Şeitan, Facebook

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!