Asistența medicală la sate, îmbunătățită

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 septembrie 2015

Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, și patriarhul Daniel au semnat un protocol de colaborare pentru îmbunătățirea asistenței medicale a persoanelor defavorizate din mediul rural și zonele izolate, cu ajutorul medicilor voluntari ai bisericii.

În baza acestui protocol se vor organiza acțiuni medicale cu caracter umanitar având drept beneficiar persoanele defavorizate din punct de vedere social, cu vârste înaintate, neasigurați, persoane cu dizabilități, nedeplasabile, pacienți cu boli cronice sau cu nivel educațional redus, dar și cazuri sociale din mediul rural, scrie Mediafax.

Potrivit documentului, scopul acestei colaborări dintre Ministerul Sănătății și Patriarhia Română, în cadrul programului „Sănătate pentru Sate”, este de a facilita accesul la asistență medicală primară persoanelor defavorizate din mediul rural și localități izolate, de a depista precoce bolile cu risc endemo-epidemic, bolile cronice, bolile invalidante și în general, bolile care constituie prime cauze de deces în România.

 

Activități voluntare

Aceste activități se desfășoară pe bază de voluntariat și vor urmări creșterea gradului de conștientizare și implicare în acțiuni de prevenire și combatere a practicilor care dăunează sănătății precum: consumul de tutun, alcool, droguri.

Totodată, medicii voluntari implicați în proiect vor ajuta la promovarea unui stil de viață sănătos, sprijinirea activității medicilor de familie, mai ales în zonele cu accesibilitate și adresabilitate redusă și deficit de personal, îmbunătățirea condițiilor sociale și a condițiilor de mediu, conștientizarea importanței prezentării la medic pentru vaccinări, consultație la primele simptome de boală, examen de bilanț anual.

Ei se vor implica, de asemenea, și în asigurarea unor servicii de consiliere și sprijin pentru îmbunătățirea stării de sănătate a mamei și a copilului, a familiilor aflate în dificultate, cum ar fi cele sărace, cu copii mici, mame cu copii victime ale violenței familiale, familii dezorganizate, cât și copii ai unor părinți care sunt plecați să muncească în străinătate.

Acest proiect pilot se va desfășura, într-o primă etapă, în zonele care aparțin de Arhiepiscopia Bucureștiului, Prahova, Ilfov și municipiul București, urmând a fi extins la nivel național.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!