Asistentul român al șefului NATO: „Trebuie să plătim mai mult pentru a ne asigura securitatea”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 octombrie 2014

George Friedman

Ambasadorul Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, a declarat sâmbătă, în ultima zi a Bucharest Forum 2014, că trebuie să înțelegem că acele „dividende ale păcii” de pe urma cărora am beneficiat în perioada post-Război Rece nu mai sunt la fel de valabile în noul mediu de securitate și că „trebuie să plătim mai mult pentru a ne asigura securitatea și stabilitatea, dar, în final, acestea sunt neprețuite”.

„Cred că este dificil să vorbim despre o nouă ordine mondială. Mai degrabă am putea vorbi despre o dezordine mondială, pe care ar trebui să o înțelegem și să o definim”, a afirmat Ducaru, în cadrul sesiuni de discuții consacrate „noii ordini mondiale” în contextul crizei ucrainene și a împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, moderată de analistul Radu Tudor.

„Se întâmplă de multe ori să ne aflăm în situația de a încerca să găsim răspunsuri noi pentru aceleași vechi întrebări”, a recunoscut oficialul român. „Însă trebuie să ne raportăm mai mult la realitate, să luăm în calcul și «cel mai prost scenariu posibil» și să acceptăm că trăim într-o lume caracterizată de provocări de securitate emergente”, a subliniat asistentul secretarului general al NATO.

În opinia sa, „lumea nu își poate permite să trăiască într-o stare de negare, de ignorare a importanței acestor noi amenințări, în special cele din spațiul virtual”. „Trebuie să ne dezvoltăm strategia pornind de la fapte reale și nu de la scenarii optimiste”, a punctat el, citat de ziare.com.

„Va trebui să învățăm să trăim cu un anumit grad de risc, cel puțin pentru o perioadă. Trebuie să includem riscul în procesele noastre de planificare, mai ales atunci când formulăm strategii de securitate, dar și planuri de afaceri”, a apreciat Ducaru.

Invazia Rusiei și securitatea euroatlantică

În cadrul aceleiași sesiuni, ministrul adjunct al apărării georgian Mihail Darsiasvili a avertizat că „invazia militară a Rusiei din Ucraina și anexarea ilegală a Crimeii amenință securitatea euroatlantică”.

„Georgia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă ferm agresiunile rusești”, a subliniat el, notând că „sunt convins că dacă Rusia ar fi fost sancționată mai aspru pentru acțiunile sale din Georgia din 2008, astăzi nu am fi asistat la criza ucraineană”, a declarat Darsiasvili care i-a îndemnat pe liderii occidentali să îl sprijine pe președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Lucrările Bucharest Forum 2014 cu tema „Unleashing the Potential of Eurasia. Strategic Choices on the New Silk Road” au avut loc la București, Palatul Parlamentului, în perioada 2-4 octombrie 2014. Bucharest Forum 2014 este organizat de Institutul Aspen România și de German Marshall Fund din SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Banca Națională a României.

Stratfor: „NATO nu va apăra România”

George Friedman, președinte și fondator Stratfor, atrage atenția că ne aflăm într-un Război Rece, iar NATO, „care, de fapt, înseamnă SUA, pentru că restul aliaților nu au forța militară”, nu va apăra România dacă țara noastră nu face eforturi pentru a se apăra singură.

„În Ucraina nu va fi război pentru că europenii nu au armate, iar americanii nu vor un război în Ucraina. Rușii sunt foarte slabi, au eșuat în Kiev, au eșuat în Est, acum încearcă să folosească energia. Nu cred că va fi un război în sensul că vor fi trupe americane mobilizate către Est și trupe rusești care înaintează spre Vest”, a declarat Friedman, într-un interviu acordat Adevărul.

Președintele Stratfor a subliniat că suntem deja într-un Război Rece, „iar acum facem alianțe. România, după vizita vicepremierului Biden, după vizita secretarului apărării Chuck Hagel, este cu siguranță graniță”.

„Nu am luptat niciodată în Războiul Rece. Nu avem suficientă forță astfel încât sovieticii să nu poată ataca, noi, evident, că nu putem ataca în profunzimea URSS, nu suntem Napoleon, nu suntem Hitler, nu suntem nebuni. (…) Strategia americană în orice situație este să ia țările cele mai vulnerabile și să le întărim. Și, abia apoi, le garantăm securitatea în cazul în care au nevoie de asta. Însă strategia SUA nu presupune să-și preia cea mai mare parte din responsabilitate. Nu vom încerca niciodată să apărăm o țară europeană care nu este pregătită să se apere singură. (…) Nu poți apăra o țară în fața unei invazii. Polonia, în 1939, a picat în șase săptămâni. Cum o aperi? Cum trimiți forțe acolo?”, a adăugat Friedman.

„Pentru americani, NATO nu există”

Specialistul în geopolitică George Friedman a mai explicat că NATO este o alianță militară, iar țările din NATO nu au armate. „Din punctul de vedere al americanilor, NATO nu există”, susține analistul.

„Oricine îți poate acorda un sprijin simbolic, iar britanicii și francezii îți pot furniza sprijin concret, dar limitat. Atunci când oamenii spun NATO, de fapt vor să spună SUA. Iar SUA au intervenit în Europa de trei ori în ultimul secol și de fiecare dată a fost în ultimul moment. După ce a căzut țarul, am trimis un milion de oameni în Primul Război Mondial. Am invadat Europa în 1944, în Normandia. În timpul Războiului Rece, am trimis trupe defensive. Așa că strategia americană presupune patru etape. Prima este să construim o structură de alianță. A doua presupune consolidarea și înarmarea alianței. Iar a treia este ca structura de alianță să preia cea mai mare parte a responsabilității pentru apărarea națională. A patra înseamnă că SUA garantează intervenție dacă este nevoie, având deja ceva trupe aici. Noi ne aflăm acum în cea de-a doua etapă. Am identificat Polonia, România și Turcia drept aliați esențiali. Suntem în plin proces de a stabili ce fel de forță va avea România și care va fi relația noastră cu România”, a completat Friedman.

Președintele Stratfor a reiterat că nu vom asista la o consolidare a prezenței NATO în România, dacă românii nu sunt dispuși să construiască o forță echivalentă pentru apărarea lor națională.

„Ceea ce România trebuie să dea în alianță este prima apărare. Cred că problema acestei regiuni și a României este că prima întrebare pe care o puneți este: «Ce va face NATO pentru noi?» Însă prima întrebare pe care o pun SUA este «Care NATO? Vorbiți cu noi!» Apoi, a doua întrebare pe care o pun este: «Dar voi ce faceți pentru a vă apăra?” Polonia a făcut niște pași substanțiali. Turcia, bineînțeles, este o putere militară majoră în regiune. Înțelegem istoria României, înțelegem de ce nu este încă așa cum ar trebui să fie, nu ne așteptăm la miracole.

Însă România trebuie să-și ia un angajament față de propria ei apărare. Așa cum spunem noi, independența României nu este mai importantă pentru noi decât este pentru România. Așa că nu cred că va fi război, ci se va trasa un cordon sanitar între ele. Cred că România și Marea Neagră sunt verigi cheie ale acestui coridor. SUA au o relație de colaborare foarte bună cu România și cred că România înțelege ce înseamnă dacă rușii vin în Carpați. Aceste piese sunt la locul lor, însă publicul român se confruntă cu o provocare: vă doriți să fiți o națiune. Asumați-vă responsabilitatea pentru națiunea voastră”, a conchis președintele Stratfor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!