Asociația Colectiv amenință cu judecata

Articol publicat in sectiunea Social pe data 1 aprilie 2016

colectiv17Rudele victimelor și supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv au anunțat constituirea unei asociații, în numele căreia vor face plângeri penale împotriva fostului ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu, a secretarului de stat Raed Arafat și a managerilor de spitale. Ei susțin că au fost mințiți de autorități și că răniții au fost infectați în spitale, nefiind transferați la timp în unități medicale din străinătate, relatează News.ro.

Asociația „Colectiv GTG 3010” are șapte membri fondatori și este condusă de Eugen Iancu, tatăl unui tânăr de 22 de ani, Mihai Alexandru, mort în clubul Colectiv în urma incendiului din 30 octombrie 2015.

„Ne-am adunat pentru a ne consolida ideile. Vream să facem anumite lucruri pentru ajutorarea victimelor. Lumea nu știe că sunt încă foarte mulți răniți grav, lumea nu știu că acești copii au nevoie de proteze, pentru că nu mai au degete, sau operații estetice pentru că nu mai au față. Viața tuturor s-a schimbat. Dacă nu te constitui într-un grup vocal, nu rezolvi nimic în țara asta. Nu cerem pomană, nu ne interesează politica. Din punct de vedere administrativ s-a greșit enorm de către statul român”, a declarat Eugen Iancu într-o conferință de presă.

El a precizat că, în acest moment, asociația reprezintă interesele a peste 100 de victime din Colectiv.

 

„Vrem o schimbare în bine”

Un alt membru fondator este Laurențiu Istrate, tatăl unui tânăr decedat la 13 zile de la tragedie, omorât de o bacterie luată în spital.

„Am hotărât ca în urmă acestei nenorociri să nu mai stau deoparte. Vreau o schimbare în bine pentru ceilalți copii. N-aș vrea ca fiicei mele, la majorat, să-i fie frică să se distreze. Unii tineri care au fost în noaptea respectivă în club sunt afectați fizic și psihic. Au nevoie de o reintegrare socială care poate dura ani de zile. Obiectivele noastre sunt acelea de a-i recupera pe acești tineri. Nu vrem să lăsăm lucrurile așa. Cei care au greșit nu-și asumă producerea tragediei”, a arătat Istrate.

Reprezentanții asociației au mai spus că au fost mințiți, victimele fiind infectate în spitale și nefiind transferate la timp în unități medicale din străinătate, iar astfel au murit alți 37 de oameni.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, și-au pierdut viața 64 de persoane – 27 în noaptea tragediei și 37 ulterior, în spitale din București și din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susținut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care își lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluț este singurul membru al trupei care a supraviețuit.

 

Raport critic

Direcția de Sănătate București, spitalele unde au fost internate victimele, ISU și Departamentul pentru Situații de Urgență sunt cele patru instituții care au intervenit necorespunzător în noaptea tragediei de la Colectiv, potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al prim-ministrului.

Raportul va fi actualizat după o discuție cu echipa Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, condusă de Raed Arafat, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

DSU consideră că afirmații din raport, precum cele potrivit cărora intervenția a fost „sub medie”, că sistemul de urgență trebuie reformat radical sau că se fac „improvizații” în intervenții, sunt neargumentate și inacceptabile pentru un document de o asemenea importanță, ridicând un semn de întrebare asupra profesionalismului autorilor raportului.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat pentru Digi 24, după discuțiile de la Guvern pe tema raportului privind incendiul de la clubul Colectiv, că nu este fixat de scaun, că își face treaba, dar, dacă se consideră că a greșit și i se va spune să plece, va pleca.

El a spus că se așteptă la reacții din partea unor părinți cărora „li s-a inoculat ideea că nu s-a făcut totul pentru copiii lor”, arătând că dacă se va ajunge în instanță vor fi aduși experți, inclusiv din afara României, care să explice modul în care s-a intervenit și „diferența între o evaluare făcută mediatic, o evaluare făcută pe hârtie și realitatea terenului”.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, ulterior, că nu se gândește la vreo demitere ca urmare a raportului privind incendiul de la Colectiv, precizând că va ave o discuție cu toate instituțiile vizate pentru a vedea ce măsuri de îmbunătățire a sistemului pot fi luate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!