IN ASTEPTAREA LUI… 2014

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii pe data 26 mai 2013

Diaspora romaneasca_In asteptarea lui... 2014

Liberalizarea pietei muncii pentru romani si bulgari a bagat spaima in britanici. Toti urmaresc cu infrigurare buletinele de stiri si articolele pe aceasta tema aflate din abundenta in publicatiile de la Londra. Si toti se gandesc cu teama la 1 ianuarie 2014, data de la care cetatenii din cele doua state dispuse in sudul si nordul Dunarii, la rasaritul batranului continent, vor deveni, in cele din urma, europeni cu drepturi depline.

Fervoarea acestei asteptari i-a cuprins si pe romanii aflati deja in Marea Britanie. Si ei se gandesc cu teama la acel moment, nevenindu-le sa creada ca restrictiile la care au fost supusi in ultimii ani vor disparea ca prin minune.

Nimeni nu poate, insa, anticipa cu precizie cum va arata anul 2014 pentru romanii si bulgarii din Regatul Unit. Asteptarea a devenit atat de tensionata incat prezentul pare scapat de sub control. Anul 2013 trece aproape imperceptibil. Iar oamenii nici nu isi dau seama ca problemele imigrarii cu care se confruntau in trecut, denumite complicat NINo, Yellow Card sau Self Employed, se pregatesc sa dispara…

 

 

Intre statistici si realitate

 

2014, anul liberalizarii pietei muncii britanice pentru romani si bulgari, a starnit atatea temeri in Regatul Unit, incat 2013 – anul in curs – trece aproape neobservat.

Estimari privind numarul cetatenilor din Romania si Bulgaria ce ar putea „invada” Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014 apar constant in editiile marilor ziare tiparite la Londra, inca din primele zile ale anului in curs. Politicienii se intrec in prognoze ingrijoratoare, in timp ce adversarii prezentei imigrantilor in Marea Britanie lanseaza, la randul lor, ipoteze panicarde despre romani si bulgari.

Pe fondul acestor scenarii alarmiste, realitatea prezenta a scapat de monitorizarea atenta a observatorilor fenomenului migratiei. Raportarile trimestriale oficiale comunicate de institutiile guvernului cu referire la imigranti trec fara a fi luate in seama. Iar romanii din Marea Britanie au incetat sa isi mai manifeste ingrijorarea fata de raspunsurile anevoioase ale institutiilor britanice la cererile lor. Jumatate din anul 2013 s-a scurs deja, aproape insesizabil… Intre timp, toata lumea asteapta intr-o atmosfera tensionata, venirea lui…2014.

 

Mai multi romani?

Marea Britanie s-a confruntat cu o crestere a numarului de romani si bulgari care au obtinut locuri de munca in regat. Ultimele statistici arata ca peste 103.000 de cetateni din cele doua state lucreaza in prezent in aceasta tara. Iar cifra este mai mare cu aproape 15 procente decat anul trecut, atentioneaza Daily Express in editia sa din 16 mai.

Datele au produs ingrijorare in randul politicienilor si a reprezentantilor organizatiilor care se declara impotriva imigrantilor, intr-un moment in care opinia publica britanica este avertizata ca numarul romanilor si bulgarilor in Regatul Unit va fi si mai mare dupa 1 ianuarie 2014.

„Exista temeri ca alte zeci de mii de locuri de munca vor fi acaparate de lucratorii originari din cele doua state est-europene, anul viitor, cand toate restrictiile impuse in prezent acestora, pe piata britanica a muncii, vor fi eliminate”, se arata intr-un articol aparut in Daily Express.

„Numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza pe teritoriu britanic a crescut in medie cu 14.000/an de cand aceste state au fost admise in UE. Cresterea s-a inregistrat in ciuda limitarilor dreptului de a munci in aceasta tara care au fost aplicate de catre guvernanti. Aceste informatii nu fac altceva decat sa intareasca estimarile avansate de noi, cum ca, circa 50.000 de romani si bulgari se vor stabili anual in Regatul Unit, in urmatorii cinci ani”, a comentat, pentru aceeasi publicatie, Sir Andrew Green, liderul grupului de presiune MigrationWatch.

In prezent, aproximativ o treime din totalul de 67.000 de lucratori sezonieri care muncesc in fermele de pe intinsul Marii Britanii sunt romani si bulgari, isi informeaza Daily Express cititorii.

In primul trimestru din acest an, lucrau in Marea Britanie 103.311 romani si bulgari, reiese din prima statistica ONS in care grupurile de lucratori imigranti sunt prezentate in functie de origine si nationalitate. In aceeasi perioada din 2012, numarul romanilor si bulgarilor nu depasea 90.000, subliniaza Daily Express.

Jurnalistii publicatiei uita sa precizeze ca Romania nu se afla in topul primelor zece tari furnizoare de imigranti in aceasta tara. Clasamentul este dominat de polonezi (13% din numarul total al imigrantilor), irlandezi (9%) si indieni (8%). SUA, Germania, Italia ocupa, de asemenea, locuri fruntase in ierarhia statelor care furnizeaza cei mai multi imigranti Marii Britanii.

Cifrele prezentate de la Home Office arata, totusi, existenta a peste 250.000 de romani si bulgari veniti in Regatul Unit in ultimii cinci ani, conform Daily Express.

 

Mai putine documente

Cifrele tot mai mari ale prezentei romanilor in Regatul Unit, reclamate de mass-media, nu se regasesc in statistici. Rapoartele statistice oficiale transmise cu frecventa trimestriala de Ministerul de Interne britanic prezinta o realitate diferita. Conform acestora, numarul romanilor si bulgarilor care au solicitat eliberarea documentelor necesare pentru desfasurarea unei activitati pe piata muncii din regat a scazut mult incepand cu ultimul trimestru al anului 2012.

Doar 174 de romani si bulgari au cerut statului britanic sa le elibereze asa numitul card galben (Yellow Card sau Accession Worker Card), documentul ce le permite sa lucreze pe cont propriu in aceasta tara, in ultimele trei luni ale anului trecut. Cifra este infima comparativ cu cea inregistrata, de pilda, in primul trimestru din 2007, anul accederii Romaniei si Bulgariei in UE. Peste 1.100 de aplicatii de acelasi fel au fost inregistrate atunci la Home Office (HO – Ministerul de Interne britanic), adica de circa sapte ori mai multe decat in prezent.

Si Blue Card (Registration Certificate), documentul care confera drept nerestrictionat de munca, a fost mult mai putin solicitat de romani si bulgari in ultimele luni din 2012 fata de perioadele trimestriale din primii ani de dupa aderarea la Uniunea Europeana. HO a eliberat in intervalul septembrie-decembrie 2012 numai 624 de carduri albastre pentru cetatenii originari din Romania si Bulgaria aflati in Regatul Unit. In primele trei luni din 2007, aceleasi institutii britanice emiteau nu mai putin de 7.948 de astfel de documente pentru a raspunde cererilor romanilor si bulgarilor stabiliti in Marea Britanie.

Activitatea sezoniera din agricultura britanica a fost singura in care numarul romanilor si bulgarilor a crescut simtitor, mai reiese din aceleasi rapoarte oficiale. Peste 21.000 de lucratori veniti din Romania si Bulgaria au lucrat in fermele de pe intinsul Regatului Unit in cursul anului trecut. Cifrele din acest domeniu au crescut anual, dupa ce, in 2007, erau acceptati in agricultura din Marea Britanie doar putin peste 8.000 de muncitori sezonieri originari din Romania si Bulgaria.

 

 

Mai departe, fara acte…

 

2013 nu se afla printre termenele prioritare ale romanilor care isi doresc sa traiasca in conditii de legalitate in Marea Britanie. Ei nu s-au mai grabit, ca in anii trecuti, sa obtina documentele care le asigura drepturi pe piata muncii britanice a muncii, ne-a confirmat, sub protectia anonimatului, un consultant roman care lucreaza pentru un birou din Londra, specializat in asistenta pentru procurarea actelor.

 

Documentele care vor deveni… istorie

„Anul trecut mai erau inca destul de multi romani care ni se adresau pentru aplicatii in vederea obtinerii unor documente necesare pe piata muncii (Yellow Card sau Blue Card). Am avut, de asemenea, multi clienti nou-veniti in Marea Britanie care ne cereau consultanta pentru a se inscrie la interviul organizat in cadrul Job Centre Plus pentru acordarea numarului de asigurare NINo. In prezent, de National Insurance Number mai sunt interesati doar putini romani, in timp ce de cardurile galben si albastru nu ne mai intreaba chiar nimeni”, spune consultantul roman. Ea a adaugat ca cei care vin totusi la biroul pentru care lucreaza din dorinta de a intra in posesia NINo sunt nou-veniti in Marea Britanie, dar ei nu sosesc din Romania. „Acesti clienti sunt romani care au lucrat mai multi ani in alte state europene, cum ar fi Spania ori Italia, si au decis sa se stabileasca in Regatul Unit dupa ce acolo situatia economica s-a deteriorat.”

Romanca ne-a explicat si de ce crede ca romanii nu mai sunt interesati de cardurile albastre sau galben, documentele ce confera o anumita siguranta detinatorilor lor, pe piata muncii britanice. „Problema este ca functionarii de la Home Office proceseaza foarte greu aceste aplicatii. Romanii trebuie sa astepte pentru astfel de acte aproximativ sase luni. Ca atare, oamenii si-au facut propriile calcule si isi dau seama ca si daca vor obtine documentele, nu se vor mai putea bucura de beneficiile acestora, pentru ca dupa 1 ianuarie 2014, ele nu vor mai fi necesare.”

 

Doar in cazuri exceptionale…

Doar cei mai speriati dintre romani se mai adreseaza in prezent birourilor de consultanta specializate in asistenta pentru obtinerea documentelor functionale in Marea Britanie.

„In ultimele saptamani, cred ca doar 5-6 persoane au mai venit la biroul nostru pentru a face aplicatii in vederea obtinerii de noi documente”, ne-a dezvaluit tanara care lucreaza consultant la o astfel de companie. Ea a apreciat ca acestia au fost speriati de campania anti-romaneasca derulata in ultimele luni prin mass-media britanica. „Au cerut sa aplice pentru documente chiar daca nu le vor mai folosi. Ziceau ca «ce-i in mana nu-i minciuna». Sunt, in general, persoane care au NINo si UTR, dar vor sa isi faca acte valabile pe piata muncii, pentru siguranta. Le este teama si, desi le-am spus ca dupa 1 ianuarie nu vor mai avea nevoie de cardurile colorate, au plecat la fel de neincrezatori cum au venit”, a mai adaugat romanca.

Lucratorii obligati de angajatori sa posede Blue Card sau Yellow Card reprezinta o alta categorie de romani care continue sa apeleze la birourile specializate in intermedierea aplicatiilor pentru obtinerea de documente. „Acestia ni se adreseaza mai ales pentru cardul galben, pentru self-employed. Exista companii care inca il pretind, desi pe website-ul institutiilor guvernamentale care elibereaza aceste documente se precizeaza ca acest act nu este obligatoriu in cazul celor ce desfasoara activitati ca lucrator pe cont propriu”, explica romanca.

Ea recunoaste ca aceste cazuri sunt, insa, simple exceptii. In fapt, romanii din Marea Britanie nu mai sunt interesati sa isi procure documentele mult-ravnite in urma cu cativa ani. „Aproape nimeni nu isi mai face acte… Oamenii sunt din ce in ce mai siguri ca, dupa 1 ianuarie, viata lor in Regatul Unit se va schimba. Trebuie sa subliniez, insa, ca niciunul dintre clientii nostri nu marturiseste explicit aceasta realitate. Banuim ca asa stau lucrurile, judecand dupa numarul extrem de mic de aplicatii pe care le mai avem in lucru”, mai spune consultantul roman.

Nici NINo – numarul de asigurare obligatoriu pentru orice imigrant care isi doreste sa munceasca legal in Marea Britanie – nu mai „are cautare” pentru romanii nou-veniti in aceasta tara. „Multi s-au prezentat de mai multe ori in ultimele luni la interviul pentru NINo si au primit refuzuri. Ei se simt, in consecinta, descurajati si se gandesc ca dupa 1 ianuarie 2014, le va fi mai usor. Adevarul este ca nici nu se prea mai da cu usurinta NINo. Am avut in ultima vreme un singur client care l-a obtinut; vorbea foarte bine engleza, a avut toate documentele in regula si s-a prezentat pentru prima data la acest interviu…”, a remarcat, in final, tanara care lucreaza ca si consultant intr-un birou specializat din Londra.

————————————–

„Imi doresc sa vina anul 2014, pentru ca sunt convinsa ca eu, ca cetatean roman, o sa am mult mai multe drepturi in aceasta tara. Imi doresc si eu sa ajung sa lucrez ca angajat, adica sa am si eu concediu de odihna sau cateva zile libere platite in cazurile cand ma confrunt cu anumite probleme medicale. Recunosc ca am fost speriata la un moment dat, gandindu-ma la viitorul meu in Marea Britanie, desi aveam NINo si UTR. Ma temeam ca o sa avem mari probleme ca romani, aici in regat, la inceputul acestui an, cand am vazut furia cu care se scrie despre noi in presa britanica. Acum m-am mai linistit, dupa ce am vazut ca dincolo de declaratiile politice, s-au dat asigurari ca normele UE vor fi respectate. De altfel, cred ca toata aceasta isterie este nefondata.”

Oana, o romanca aflata de doi ani in Marea Britanie

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!