Aşteptări de creştere economică

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 martie 2014

Economia României va înregistra în acest an o creştere economică de 2,3%, urmată de o accelerare la 2,5% anul următor, estimează Comisia Europeană, care a îmbunătăţit estimările anunţate în noiembrie, de 2,1% pentru acest an şi de 2,4% pentru anul următor.

Comisia se aşteaptă la o schimbare treptată a motoarelor creşterii economice în intervalul analizat, de la exporturi către cererea internă. Investiţiile vor susţine economia, în timp ce creditarea va fi în continuare afectată de situaţia financiară a populaţiei şi dezintermedierea din sectorul bancar.

„În 2013, creşterea puternică de 3,5% a fost susţinută de exporturi şi recolta bogată. O reechilibrare graduală a creşterii către cererea internă este aşteptată în 2014 şi 2015, cu un avans real estimat de peste 2% al PIB. Inflaţia anuală medie este estimată să încetinească la 2,4% în 2014, în timp ce şomajul este aşteptat să scadă abia în 2015. Ajustarea fiscală va continua”, potrivit prognozei economice de iarnă prezentată de Comisie.

Executivul comunitar prognozează o rată a şomajului de 7,2% în acest an, la fel ca cea de anul trecut, urmând ca aceasta să coboare la 7,1% abia în 2015.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!