Astra Asigurări a intrat în faliment. Clienții, despăgubiți

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 septembrie 2015

astra asigurari1Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială. Asta după ce compania nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital. Despăgubirile pentru clienți urmează să fie acordate de Fondul de Garantare, în limita plafonului legal, de 450.000 lei/creditor de asigurare.

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) are disponibilități de un miliard de lei, acoperind necesarul Astra. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile.

Acționarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments și Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

 

Ghid pentru asigurați

Asigurații Astra pot să denunțe polițele și vor primi înapoi de la companie o cotă parte din prime, dacă operațiunea are loc până când instanța decide falimentul asigurătorului (de la 10 până la 20 de zile), sau de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă solicitarea este transmisă ulterior.

Asigurații sunt îndreptățiți să recupereze primele plătite în avans, proporțional cu perioada rămasă până la expirarea valabilității contractului de asigurare.

Totodată, după decizia instanței, FGA va prelua de la Astra dosarele de despăgubire primite de societate, pe care urmează să le soluționeze și să plătească sumele necesare.

„Până la momentul când vom avea decizia judecătorească a falimentului, Astra preia în continuare și gestionează dosarele de daune pe care le primește, achitând despăgubirile. Până când FGA va prelua dosarele de daune, clienții se vor adresa către Astra, deci dosarele se înregistrează”, a declarat Carmen Radu, președintele FGA, numită recent în funcție de către Consiliul ASF.

Ea a arătat că Fondul va prelua activitatea Astra la o lună după decizia instanței, apoi clienții vor depune dosarele de daună la Fond, care va achita despăgubirile.

„Noi vom începe să evaluăm dosarele de daună din momentul în care le-am preluat. În cazul în care în instanță pot fi anulări ale deciziilor de despăgubire, noi ne vom înscrie apoi la o masă credală, nu punem asiguratul în postura de a aștepta o decizie finală”, a adăugat Radu.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a punctat la rândul său că Astra „nu este pe zero”, așa încât poate achita despăgubirile pentru daune până la preluarea de către FGA. Potrivit procedurilor FGA, Fondul va prelua plata de despăgubiri către asigurați, beneficiarii asigurării sau terțe persoane păgubite.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat pe site-ul propriu, precum și pe pagina sa de Facebook, un scurt ghid al consumatorului care include și un set de întrebări și răspunsuri pentru situații frecvent întâlnite în cazul societății Asigurare-Reasigurare Astra.

Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliță de asigurare cu Astra sunt rugați să urmărească informațiile publicate de ASF și FGA sau să solicite detalii telefonic, notează ASF.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!