Atac cu bombă la sediul Ambasadei Spaniei în Libia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 aprilie 2015

O bombă a explodat marți în fața sediului Ambasadei Spaniei, în capitala Libiei. Acest eveniment este cel mai recent dintr-un șir de atacuri vizând misiuni străine în această țară nord-africană. „Am auzit o explozie puternică”, a declarat o persoană care locuiește lângă ambasadă. Nicio persoană nu a fost rănită, având în vedere că Spania, la fel ca cele mai multe țări occidentale și arabe, și-a retras diplomații în vară, în timpul unor confruntări sângeroase între grupări armate rivale la Tripoli. Imagini postate pe rețele de socializare prezintă avarii la un zid al clădirii. Atacul nu a fost revendicat imediat, iar oficiali libieni nu au făcut comentarii.

Islamiști loiali grupării Statul Islamic (SI) au revendicat o serie de asasinate de străini și atacuri asupra unor ambasade și câmpuri petroliere din Libia. Săptămâna trecută, Ambasada Marocului a fost vizată de două rachete.

Islamiști SI au exploatat haosul din țara nord-africană, în contextul în care două guverne, susținute de grupări armate, luptă pentru preluarea controlului la patru ani de la îndepărtarea fostului dictator Moammar Gaddafi de la putere. Gruparea sunnită a revendicat, duminică, uciderea a aproximativ 30 de creștini etiopieni, la două luni după ce a decapitat 21 de egipteni pe o plajă libiană.

Guvernul libian recunoscut la nivel internațional funcționează în estul țării, după ce o facțiune rivală a preluat controlul asupra aeroportului din Tripoli, în august, și a instalat o administrație rivală.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!