Atac informatic major asupra e-mail-urilor Yahoo

Articol publicat in sectiunea Social pe data 13 ianuarie 2014

Un atac informatic de amploare a avut loc in ultima perioada prin intermediul portalului yahoo.com, iar Romania este pe primul loc in topul calculatoarelor infectate cu virusi. Practic, un sfert dintre victime sunt din tara noastra, relateaza stirileprotv.ro.

Grav este ca unul dintre cei sase virusi este unul specializat in citirea datelor din conturile bancare ale utilizatorilor de servicii de electronic banking. Atacul informatic a ajuns deja pe prima pagina din Washington Post, care spune ca mai multe grupuri de hackeri au atacat sistemul de anunturi publicitare de pe Yahoo. Atacul a fost depistat pe 3 ianuarie de o companie de servicii de securitate in IT din Olanda. Aceasta companie a facut si topul tarilor cel mai afectate, iar pe primul loc se afla Romania, unde se gasesc 24% dintre calculatoarele infectate.

Hackerii au ascuns virusi in unele dintre reclamele afisate de Yahoo, iar din cauza unei slabiciuni a sistemului Java, utilizatorul nici macar nu trebuie sa dea click pe reclama respectiva.

„Un utilizator obisnuit care deschide pagina Yahoo va vedea reclama respectiva, codul infectat se va incarca odata cu pagina Yahoo si va executa un virus pe calculatorul utilizatorului. In momentul in care utilizatorul vede reclama, este prea tarziu – acesta a fost deja infectat”, spune Bogdan Botezatu, specialist in amenintari informatice.

Specialistii spun ca la nivel mondial rata de infectare este de 27.000 de calculatoare pe ora. In cadrul atacului au fost lansati mai multi virusi, iar unii dintre ei, cum ar cel numit Zeus, sunt specializati in citirea datelor din tranzactiile de plati bancare online.

Cei de la Yahoo au anuntat ca lucreaza la rezolvarea problemei, dar pana atunci trebuie sa instalati un program antivirus. Daca nu vreti sa cumparati unul, puteti gasi pe internet programe gratuite de scanare antivirus.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!