ATAC la statutul de SELF-EMPLOYED

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Muncă pe data 14 iulie 2014

uk_construction workers1

 

Restricţiile au trecut,

problemele continuă

 

Statutul de self-employed, cel care oferea românilor cea mai sigură posibilitate de a munci pe şantierele din Marea Britanie înainte de 1 ianuarie 2014, este pe cale de a deveni o incertitudine…

Modalitatea de a lucra ca self-employed (lucrător pe cont propriu) în domeniul construcţiilor în Regatul Unit pare tot mai nesigură, susţin numeroşi români, deşi aceasta a fost una din puţinele opţiuni de a munci legal în Marea Britanie în ultimii şapte ani, pentru muncitorii constructori proveniţi din România. Ei reclamă că, după 1 ianuarie 2014, angajatorii şi agenţiile intermediare de plasare a forţei de muncă le cer insistent să renunţe la acest statut, sugerându-le să accepte, în schimb, un loc de muncă tot pe şantier, dar în calitate de „angajat temporar”… Oamenii se tem că această propunere este doar o „păcăleală mascată”. Românii cred că odată ce vor deveni „angajaţi” vor trebui să plătească impozite mai mari către statul britanic şi vor pierde dreptul de a mai recupera o parte din banii ce le-au fost reţinuţi sub formă de taxe, la finele fiecărui an financiar.

 

Propunere de „angajare forţată”

Anul financiar 2014-2015 ar putea fi ultimul în care românii vor mai avea dreptul să muncească ca lucrători pe cont propriu (self-employed) pe şantierele Marii Britanii, a aflat cu îngrijorare Maria, o femeie de peste 50 de ani, care lucrează de 10 ani în construcţii la Londra.

„Mie mi-a explicat agenţia la care m-am înscris cum este situaţia”, susţine românca. „Mi-au zis că până la sfârşitul anului o să angajeze pe toţi lucrătorii self-employed cu care colaborează… Ei deja au angajat o parte din clienţii lor ca employee (angajat – n.r.), mai ales pe cei care câştigă foarte puţin, fiind plătiţi cu salariul minim pe economie, adică puţin peste 6 lire sterline pe oră. Spuneau că acestora li se vor reţine taxe proporţional cu valoarea salariului”, continuă Maria. Ea ne-a mai povestit cum reprezentanţii agenţiei de plasare a forţei de muncă cu care ea colaborează au informat-o că muncitorii calificaţi, plătiţi cu un tarif orar de circa 11-12 lire sterline, vor beneficia de o perioadă de reflexie pentru a se hotărî dacă acceptă sau nu să devină „angajaţi”. „Aceştia au timp să se mai gândească până la sfârşitul anului, pentru că, având salariul mai mare, li se vor reţine taxe de peste 20%, deci mai mari decât cele reţinute în prezent, prin CIS (Construction Industry Scheme – n.r.), în conformitate cu statutul de self-employed. Ideea este că nu te pot obliga să accepţi să devii angajat, doar îţi dau timp de gândire până la sfârşitul anului. Încearcă să ne convingă ori să ne angajăm ori să ne facem propria companie ( LTD – n.r.)”, ne lămureşte femeia.

————————————–

„O să iasă scandal… Pentru că, până acum, ştiam că plătesc 20% impozit şi cam două lire pe săptămână ca asigurare. Dacă vreau, plătesc, dacă nu, e pierderea mea, când voi ajunge la pensie. Dar ca angajat îţi ia 20% plus 90 de lire pentru asigurare de sănătate şi pensie. Şi eu nu beneficiez de aceşti bani. Eu ştiu, fiindcă am mai fost angajată. Iar când firma pentru care am lucrat a dat faliment, ni s-au plătit 5.000 de lire sterline ca şi compensaţie plus concediul de odihnă pentru o săptămână şi jumătate. Iar acum ei ne propun o formă de angajare prin care poţi ajungi să plăteşti statului până la 40% din salariu pe degeaba… Şi nici nu ne mai dă voie să recuperăm o parte din taxe, deşi, pe parcursul unui an, avem cheltuieli cu transportul, ne cumpărăm scule şi echipamente…”

Maria, o româncă de pe şantierele Londrei

————————————–

 

„Avantaje” ascunse

Propunerea de „angajare” făcută muncitorilor constructori de către reprezentanţii unei agenţii de plasare a forţei de muncă din Londra ascunde mai multe dezavantaje decât avantaje, atrage atenţia Maria.

„Mie nu îmi convine să renunţ la statutul de self-employed. Ca self-employed am dreptul să îmi iau o parte din taxe înapoi, dacă îmi cumpăr scule şi altele. Cu alte cuvinte, poate că mi-ar conveni, dacă mi s-ar garanta continuitatea la locul de muncă. Să lucrez cel puţin trei luni în acelaşi loc. Dar ei ne propun un angajament temporar. Plăteşti taxe mari plus asigurare de sănătate şi contribuţie pentru pensie, ca orice angajat, dar nu beneficiezi de zile de concediu plătite sau de alte avantaje pe care le au angajaţii. Aşa nu îmi convine. Dacă aş avea un contract de angajare ferm pentru cel puţin trei sau şase luni de zile, atunci ar fi obligaţi să îmi plătească concediu”, susţine contrariată românca. „Aş fi de acord să devină angajaţi toţi cei care lucrează acum ca self-employed, cu condiţia să ni se plătească şi zilele de «Bank Holiday» şi cele de concediu de odihnă. Trebuie să se gândească şi la noi”, îşi continuă femeia raţionamentul.

 

 

Între zvonuri şi realitate

 

Temerile constructorilor români din Marea Britanie că pe viitor nu vor mai putea recupera anual o parte din taxele reţinute nu este lipsită de temei, ne-a confirmat o tânără originară din România care lucrează la unul din birourile specializate în servicii de consultanţă pentru recuperarea taxelor. „Într-adevăr, tot mai mulţi dintre clienţii noştri români vin la noi şi îşi exprimă îngrijorarea că, pe viitor, nu vor mai putea recupera taxe. Ei spun că au auzit că se va desfiinţa self-employment-ul sau chiar că va dispărea Construction Industry Scheme (CIS), programul guvernamental prin care oamenii au dreptul de a lucra pe şantier cu statut de self-employed”, ne-a declarat românca.

„Reprezentanţii HMRC (Administraţia Financiară britanică – n.r.) au realizat că foarte mulţi dintre muncitorii constructori cu statut de self-employed solicită recuperarea unor sume de bani mai mari decât cele cheltuite în realitate. Iar această practică generalizată provoacă pierderi importante la bugetul de stat”, mai precizează tânăra.

O eventuală desfiinţare a CIS ar avea ca efect introducerea obligativităţii ca toţi muncitorii constructori care au lucrat până acum pe cont propriu să accepte statutul de angajat sau să îşi înfiinţeze propriile companii cu răspundere limitată (LTD), după cum apreciază aceeaşi româncă de la un birou de consultanţă din Londra. Doar că statutul de angajat la care se face referire nu va fi unul efectiv.

————————————–

Cum funcţionează CIS?

 

Construction Industry Scheme (CIS) reglementează activitatea în industria construcţiilor şi relaţiile dintre contractorii principali (companiile de construcţii) cu subcontractorii (firmele executante de lucrări şi muncitorii constructori) ce activează în acest domeniu. În temeiul acestui program, statul reţine, sub formă de impozite, 20% din veniturile realizate lunar de lucrătorii self-employed care muncesc pe şantierele Marii Britanii. CIS mai permite acestora să recupereze o parte din banii reţinuţi pe parcursul unui an financiar, dacă pot face dovada că au avut cheltuieli în scopul desfăşurării activităţii. În acest fel, numeroşi români care muncesc în construcţii în Regatul Unit pot să solicite şi să obţină în fiecare an, după data de 5 aprilie, sume cuprinse între câteva sute şi câteva mii de lire sterline.

————————————–

„Constructorii care optează pentru această variantă nu vor avea concedii de odihnă plătite de compania pentru care lucrează, nici nu vor beneficia de alte drepturi de care se bucură un angajat. În schimb, lor le se vor reţine sume mai mari din salariu, de până la 38-40%, aşa cum plătesc angajaţii cu acte în regulă. În plus, foştii self-employed nu vor mai avea posibilitatea să recupereze o parte din sumele reţinute sub formă de taxe la sfârşitul fiecărui an financiar. Aceasta pentru că firmele care sunt contractori principali de lucrări de construcţii îi vor obliga să se adreseze unor firme specializate, aşa numite «Umbrella Company». Acestea sunt, practic, agenţii de plăţi care vor gestiona cheltuielile pe parcursul desfăşurării fiecărei lucrări. Mai exact, reprezentanţii unei astfel de «Umbrella Company» le vor impune muncitorilor constructori anumite baremuri de cheltuieli pentru scule şi materiale, ca şi în ceea ce priveşte transportul sau alte costuri specifice. Şi toate aceste costuri vor fi decontate cu frecvenţă săptămânală, nu anual ca şi până acum”, ne-a mai explicat românca.

————————————–

Ce se ascunde în spatele titulaturii de

„Umbrella Company”?

 

Conform enciclopediei online Wikipedia, o «Umbrella Company» acţionează ca „un angajator pentru o agenţie contractoare cu care a încheiat o înţelegere contractuală pe o perioadă limitată”.

Aceste agenţii de plăţi folosesc un software (PAYE) pentru a determina valoarea taxelor pe care trebuie să le plătească fiecare subcontractor sau persoană fizică autorizată (self-employed).

Conform Department for Business, Innovation & Skills (Ministerul pentru Afaceri, Inovaţie şi Calificare Profesională), în momentul de faţă există în Marea Britanie aproximativ 4 milioane de self-employed. Iar 14% dintre companiile contractoare care lucrează cu persoanele fizice autorizate din Regatul Unit apelează în acest moment la agenţiile plăţi ce funcţionează ca „Umbrella Company”.

————————————–

 

 

Opiniile unui manager

 

Guvernanţii britanici ar putea lua măsuri, pe viitor, pentru a limita dreptul muncitorilor self-employed din construcţii de a recupera anual o parte din sumele ce le-au fost reţinute sub formă de taxe, dar le-ar fi imposibil să desfiinţeze CIS, afirmă cu convingere un român, manager la o mare companie britanică de construcţii. Acesta a mai spus, sub protecţia anonimatului, că este convins că actuala campanie împotriva self-employment-ului în construcţii este susţinută de aşa-numitele Umbrella Company, ce ar câştiga multiple avantaje de natură comercială, dacă acest statut ar fi limitat…

 

Self-employment-ul nu va dispărea…

„Noi personal, ca şi companie, nu ne-am confruntat cu probleme în ceea ce priveşte colaborarea cu muncitorii constructori self-employed, dar este posibil ca HMRC să se gândească la o soluţie pentru a stopa practica recuperării taxelor. Apoi, mai poate fi un lobby din partea firmelor tip Umbrella Company, care, în acest fel, încearcă să câştige şi să îşi lărgească piaţa de afaceri”, spune managerul român care conduce o companie pentru care lucrează sute de muncitori constructori. El mai crede că cel mai mult vor suferi companiile de construcţii mai mici ale unor români sau pentru care lucrează mulţi români.

Statutul de self-employed nu va dispărea însă, după părerea sa. „Toţi aceşti oameni, care lucrează ca self-employed pe şantier sunt nişte mici întreprinzători şi trebuie respectaţi şi trataţi ca atare. Noi, ca şi companie, tratăm cu maximă seriozitate relaţia de colaborare cu ei. Şi cred că nici guvernanţii nu îşi doresc să renunţe în totalitate la avantajele pe care le asigură această forţă de muncă”, mai spune românul. „Să nu uităm că este vorba de nu mai puţin de 600.000 de muncitori ce muncesc în regim de self-employed în Regatul Unit, numai în domeniul construcţiilor”, adaugă acesta.

 

Recuperarea taxelor, adevărata problemă…

Practica recuperării taxelor constituie o scurgere importantă de bani de la bugetul de stat al Regatului Unit, iar autorităţile britanice au început să fie atente la acest aspect, atrage atenţia managerul general român al unei companii de construcţii din Marea Britanie. „Totuşi, nu cred că se va ajunge la desfiinţarea CIS. Aceasta este o treabă foarte complexă, care ar dura probabil mult timp, pentru că presupune consultări prealabile. Este foarte complicat. Poate că se va încerca introducerea unor noi legi pentru a evita scurgerea de bani despre care vorbeam. Pentru că, într-adevăr, foarte mulţi dintre muncitorii self-employed din construcţii încearcă anual să recupereze mai mult decât li se cuvine. De aceea, sunt foarte mulţi care preferă acest statut”, explică acesta.

El mai accentuează că, în timp ce diminuarea pierderilor pe care muncitorii constructori self-employed le generează la nivelul bugetului Marii Britanii poate fi obţinută prin introducerea unor noi măsuri, cu aplicabilitate imediată, desfiinţarea CIS nu va putea fi făcută „peste noapte”.

„În concluzie, sunt pentru întărirea regulilor, dar nimic nu mă poate convinge că ar putea fi afectat întreg sistemul, cu toate presiunile pe care le exercită reprezentanţii marilor Umbrella Company, în intenţia se a-şi extinde câmpul de activitate”, spune în încheiere managerul român.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “ATAC la statutul de SELF-EMPLOYED”

 1. Vio Spune:

  Prieteni, aceste reglementari nu sunt pt a desfiinta statutul de self employed ci pentru a reglementa modalitatile de plata a acestor asa zise agentii de plasare de munca.
  Care dintre noi nu a apelat cel putin odata la aceste agentii ?
  Bun, sa revenim la subiect, reglementarile sunt pentru a stopa aceste agentii sa foloseasca tertipuri pt a lua mai multi bani de la angajati de exemplu payroll company.
  Agentiile de plasare forta de munca, in special pe santiere de constructii, folosesc aceste terte firme pt a face plati.
  Statul englez tocmai asta incearca sa stopeze, taxarea in exces a angajatului/self employed prin aceste firme de transfer de bani.
  Unele agentii chiar detin aceste agentii payroll si pe langa banii luati de la santierul cu care are contract, ca doar nu te trimite pe tine acolo fara un comision, mai i-ti ia si o taxa de 20-30 de lire per tranzactie de plata.
  Asa dar, statul le-a oferit acestor companii optiunea de a angaja direct tot personalul self employed pe care i-l are in sistem sau sa-si schimbe statutul de agentie in subcontractor ceea ce le-ar facilita optiunea de a lucra in continuare cu personal self employed.
  Mai cititi !!!

Spune-ti si tu parerea!