Atac terorist în inima Europei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 martie 2016

Bruxelles_atac1

Bruxellesul, sediul Uniunii Europene, a fost zguduit marți dimineața de mai multe explozii, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles și la stația de metrou Maelbeek. Cel mai recent bilanț anunțat de autoritățile belgiene indică 32 de morți și 270 de răniți. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul, precizând că luptători de-ai săi și-au detonat centuri cu explozibil.

Două explozii au avut loc, marți dimineața, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles și alta la stația de metrou Maelbeek. Cel mai recent bilanț anunțat de presa belgiană indică 32 de morți și 270 de răniți.

Exploziile de pe aeroport s-au produs cu puțin timp înainte de ora 8:00. Martorii spun că mai multe persoane au fost rănite în zona Plecări, vizavi de Hotelul Sheraton, transmite RTBF.be. După aproximativ o oră de la incidentul de la aeroport, s-a produs o explozie și la metroul din Bruxelles, în apropiere de instituțiile europene și Ambasada americană. Atacul de la aeroportul Zaventem a fost unul de tip sinucigaș, a confirmat marți procurorul general al Belgiei.

Exploziile au avut loc la patru zile după arestarea lui Salah Abdeslam, teroristul implicat în atentatele din Paris. Presa belgiană a publicat imediat după atentate o fotografie cu trei bărbați, considerați suspecți de către autorități. Doi dintre ei s-ar fi aruncat în aer, în timp ce al treilea ar fi în continuare căutat.

Statul Islamic a revendicat atentatele teroriste de marți dimineața din Bruxelles, printr-un anunț al grupării jihadiste publicat de agenția Amaq News, apropiată Statului Islamic, relatează Reuters.

„Luptătorii Statului Islamic au comis o serie de atacuri cu bombă, cu centuri și dispozitive explozive, marți, țintind un aeroport și o stație centrală de metrou din centrul capitalei belgiene Bruxelles. Luptătorii Statului Islamic au deschis focul în aeroportul Zaventem, înainte ca mai mulți dintre ei să își detoneze centurile explozive, în timp ce un alt martir și-a detonat centura explozivă în stația de metrou Maelbeek”, potrivit agenției Amaq News.

Cel mai recent bilanț anunțat de presa belgiană indică 32 de morți: 12 la aeroportul Zaventem și 20 la stația de metrou Maelbeek.

 

Patru români răniți

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, marți seara, că încă un român, un minor, se află printre persoanele rănite în atacurile de la Bruxelles. Bilanțul crește astfel la patru români răniți în exploziile din capitala belgiană.

„În continuarea informațiilor transmise până la acest moment referitor la cetățenii români afectați în atentatele de la Bruxelles, vă informăm că a fost identificat un al patrulea cetățean român rănit. Acesta este minor și se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei”, se arată într-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, reprezentanții MAE au anunțat că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Bruxelles s-a deplasat la spitalele din Bruxelles, pentru a le acorda asistență românilor răniți.

Marți seara, MAE a anunțat că trei români fuseseră răniți în urma atentatelor de la Bruxelles și că doi erau internați, în timp ce unul fusese externat. Printre cei răniți se numără un student care locuiește de șase ani la Bruxelles, Claudiu Rusu, care a postat pe Facebook și un filmuleț realizat după atentatul de la aeroportul Zaventem. Printre victime se află și o femeie din Constanța, director economic al Autorității Navale Române. Radio Constanța a transmis că este vorba despre Cristina Călintaru, după cum a declarat șeful ANR, Aurelian Cazan. Aceasta a fost rănită la picior și este internată la Spitalul Militar, aflat la 20 de kilometri de capitala Belgiei.

MAE a remis un comunicat în care sunt prezentate numere de telefon la care pot fi obținute informații de către cetățenii români din Bruxelles:

„MAE pune la dispoziția cetățenilor români afectați, precum și rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0) 2 347 5338, +32 (0) 2 345 0040, +32 (0) 2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, precum și telefonul mobil de urgență al secției consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32 (0) 2 344 0854”.

În plus, MAE a emis o alertă de călătorie și „informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că autoritățile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, urmare a evenimentelor de tip terorist, produse în aeroportul internațional Zaventem – Bruxelles, care a și fost închis pentru toate decolările și aterizările programate, iar parte din cursele aflate deja în aer au fost redirecționate către Amsterdam”.

 

Iohannis: „O zi neagră pentru Europa”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că atacurile care au avut loc în Europa în ultima perioadă arată că terorismul este „peste tot în civilizație”, dar și-a exprimat încrederea că aceste probleme pot fi rezolvate prin solidaritate.

„Azi e o zi neagră pentru Uniunea Europeană. Bruxellesul a fost sub atac terorist, Uniunea Europeană e sub atac terorist și, din păcate, și Turcia a fost sub atac terorist. Aceste lucruri ne arată că terorismul e prezent peste tot în civilizație, că problemele lumii sunt departe de a fi rezolvate, dar acolo putem să intervenim noi, cu prietenia între țări, cu solidaritatea dintre noi, avem o șansă foarte bună să rezolvăm aceste probleme. Solidaritate este, probabil, cuvântul care se potrivește cel mai bine în această situație și cred că toată lumea a rămas îndurerată, impresionată și când am avut acele atacuri în Istanbul, Ankara, Paris și azi, din nefericire, în Bruxelles”, a spus Iohannis, la o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Istanbul.

 

Cioloș: „În România, lucrurile sunt sub control”

Prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat, marți, referitor la atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, că în țara noastră lucrurile sunt sub control și că nu există riscuri de acest gen. „În România, lucrurile sunt sub control și nu există, din informațiile pe care le avem până acum, riscuri”, a spus Cioloș, prezent la lansarea studiului „Sectoarele culturale și creative din România. Importanța economică și contextul competitiv”.

Bruxelles_atac2

 

Merkel, hotărâtă să învingă terorismul

Cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat îngrozită de atentatele de marți de la Bruxelles, însă este hotărâtă să învingă terorismul, informează AFP. „Oroarea este la fel de nemărginită ca și hotărârea de a învinge terorismul după aceste atentate”, a declarat Merkel la Berlin, în fața presei. „Asasinii de la Bruxelles sunt teroriști care nu au nicio considerație pentru regulile umanității”, a spus cancelarul federal, potrivit căreia autorii acestor atentate sunt „dușmani ai tuturor valorilor umanității”.

Cei 28 de șefi de stat și de guvern din UE au denunțat într-un comunicat comun un atac „împotriva societății deschise și democratice” a Europei. Atentatele care au lovit marți Bruxellesul au vizat, dincolo de Belgia, valorile democratice ale Europei, capitala belgiană, unde se află sediile UE și NATO, fiind simbolul acestor valori, au subliniat numeroși lideri europeni.

 

Reacții deplasate de la Moscova

Atacurile teroriste care au zguduit Bruxellesul marți dimineața au stârnit critici în Rusia la adresa Occidentului. În loc să transmită condoleanțe poporului belgian, pentru că zeci de oameni au murit în urma exploziilor de pe aeroport și de la metrou, unii oficiali ruși s-au grăbit să arunce cu vorbe grele în liderii occidentali, scrie jurnalistul The Guardian Shaun Walker.

Dacă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost acuzat că e ocupat să lupte cu imaginara „amenințare rusă”, în loc să încerce să prevină astfel de atentate sângeroase, întreg Occidentul a fost blamat că ar fi trebuit să se aștepte să fie atacat acasă, din moment ce îi sprijină pe jihadiștii din țări mai îndepărtate, a declarat șeful Comisiei pentru politici externe din parlamentul rus, Alexei Puskov. „În timp ce (șeful NATO – n.r.) Stoltenberg este ocupat să lupte împotriva unei imaginare «amenințări ruse» și trimite trupe în Letonia, sub nasul său, la Bruxelles, oamenii sunt aruncați în aer”, a scris pe Twitter Alexei Puskov.

Criticile Rusiei au continuat prin vocea Mariei Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, care a acuzat Occidentul că îi sprijină pe teroriști. „Nu poți sprijini teroriști într-o parte a lumii și să nu te aștepți să apară în altele”, a declarat Zakharova.

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat atacurile „barbare” din Bruxelles, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția Interfax. „Președintele a condamnat ferm aceste acte barbare, a transmis condoleanțe poporului belgian și l-a asigurat pe regele Filip de solidaritatea absolută a Rusiei în această perioadă dificilă”, a precizat Peskov.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!