Atac verbal la adresa românilor în Suedia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 2 decembrie 2015

Membrii organizației de tineret a Partidului Democrații Suedezi consideră că multiculturalismul este o amenințare, pe fondul numărului mare de imigranți sosiți în țară, relatează The Guardian, care citează un tânăr spunând: „Nu vrem să arătăm ca un român jegos”.

Identitatea liberală a Suediei este atacată, comentează The Guardian, adăugând că violența împotriva imigranților este în creștere, în timp ce tot mai mulți refugiați intră în țară. Formațiunea radicală naționalistă Democrații Suedezi (SD), provenită din mișcarea neonazistă, a ajuns acum al treilea partid ca importanță din țară, având 49 de reprezentanți în Parlament.

SD a încetat de curând relațiile cu organizația sa de tineret (SDU), după ce Jessica Ohlson a fost aleasă președinte. Conducerea SD consideră că aceasta este prea naționalistă, iar câțiva dintre susținătorii săi ar avea legături cu grupări extremiste.

„Ei nu au spus clar că sunt împotriva rasismului. Nu au fost suficient de clari”, a declarat Markus Wiechel, purtătorul de cuvânt al SD pe probleme de imigrație și cetățenie.

De altfel, un membru al SDU a fost filmat în timp ce îi califica pe români drept „jegoși”. Un reporter al cotidianului britanic The Guardian, care a participat la alegerile pentru conducerea tineretului SDU, a întrebat mai mulți tineri participanți de ce s-au îmbrăcat atât de elegant. „Vrem să facem impresie bună”, a răspuns unul dintre ei. „Pentru că nu vrem să arătăm ca un român jegos”, a continuat altul, potrivit Mediafax.

Suedia are mai puțin de 10 milioane de locuitori, dar urmează să primească până la 190.000 de refugiați în 2015, situație care a împins țara spre naționalismul radical.

Poziția SD este că nicio persoană care ajunge ilegal în Suedia nu ar trebui să poată rămâne în țară. „Am crescut rapid în sondaje pentru că majoritatea oamenilor consideră că nivelul imigrației este mult prea ridicat și durează de prea mult timp”, a declarat Wiechel.

Dar SD nu are o problemă doar cu imigrația, ci și cu multiculturalismul în general, despre care afirmă că este cea mai mare amenințare la adresa Suediei.

În ultimii ani, această amplificare a mesajelor împotriva musulmanilor din partea politicienilor SD și a presei de dreapta a fost însoțită de o creștere a violenței împotriva imigranților în Suedia. În ultimele luni, zeci de centre de azil au fost incendiate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!