Atac xenofob asupra unui medic roman

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 23 ianuarie 2014

Potrivit unui comunicat de presa transmis de dr. Tommy Tomescu, presedintele Romanian Dental Society in the United Kingdom, in urma cu cateva saptamani a avut loc un atac xenofob la adresa unui medic dentist din Marea Britanie.

Agresiunea verbala asupra medicului Gina Giuliana Marinescu s-a produs in prezenta mai multor martori, angajati si pacienti, intr-un cabinet de medicina dentara. Evenimentul neplacut a avut loc pe 11 decembrie 2013, cand un pacient cu o atitudine foarte agresiva a strigat „Românii sa lucreze la ferma, nu sa fie dentisti” si ca „nu ar trebui sa fie lasata sa lucreze in UK” se arata in comunicat.

Din cauza stresului provocat, Gina Giuliana Marinescu care este se afla intr-o stare delicata, deoarece este insarcinata, a ajuns cu ambulanta la spital cu palpitatii, aritmie si stare generala alterata.

Mai mult decat atat, medicul stomatolog a ramas si fara loc de munca din cauza ca a indraznit sa depuna o plangere la politie impotriva pacientului. Dr. G. Marinescu lucreaza in UK din anul 2008, unde spune ca a intampinat multe greutati datorita faptului ca este romanca, desi a muncit pana la extenuare, dupa ce a fost recrutata din Romania de o corporatie din UK.
RDSUK va trimite o scrisoare catre General Dental Council, cerand investigarea acestui incident si a modului in care personalul medical, proprietarul si managera au reactionat, se mai arata in comunicatul de presa.

Puteti citi mai jos comunicatul de presa transmis de dr. Tommy Tomescu, preşedintele Romanian Dental Society in the United Kingdom.

——————————-

„Cu regret , am luat la cunostinta de desfasurarea unui atac Xenofob  asupra unui medic dentist roman din UK.

Am fost informati ca agresiunea verbala asupra membrului comunitatii noastre s-a produs in prezenta mai multor martori, angajati si pacienti intr-un cabinet de medicina dentara din UK si in contextul in care aceasta este gravida.
Dr. Gina Giuliana Marinescu, ne-a informat ca in data de 11 Dec 2013 un pacient cu o atitudine foarte agresiva a strigat  „Romanii sa lucreze la ferma nu sa fie dentist”  si  ca „nu ar trebui sa” fie „lasata sa lucreze in UK”. Ca urmare a acestui incident Dr. Gina Giuliana Marinescu a experimentat  tremur, palpitatii, lipsa de aer si dureri in piept. Fiind speriata si frustrata dupa acest eveniment a contactat politia in data de 14 Dec 2013, dar dupa amanari successive politistii au venit la Dr. G.Marinescu acasa pentru a lua o declaratie  de abia in data de 30 Decembrie 2013. Ulterior politistii au fost si la cabinet luand  declaratii de la angajati, dar se pare ca au fost informati ca inregistrarea video a fost stearsa deoarece au venit prea tarziu.

Nu putem sa nu ne intrebam de ce medicului dentist nu i-a fost oferita protectie suplimentara si daca nu ar fi cazul sa se impuna si o interdictie de apropriere de persoana si casa medicului dentist. Pentru noi este incredibila posibila “neglijenta” care ar fi permis pierderea inregistrarii video, daca avem in vedere faptul ca toti angajatii si proprietarii din sistemul medical au obligatia legala de a ajuta la prevenirea si combaterea persoanelor care propaga astfel de atitudini xenofobe.

O inregistrare a acestui incident in „Accident Book” in 11 Dec 2013 ar fi trebuit sa determine conform legii o mobilizare a angajatilor si proprietarului (medic dentist) in vederea adunarii de informatii si clarificarii urmatorilor pasi necesari. In schimb Dr G. G. Marinescu precizeaza ca a fost informata oficial de catre Practice Manager-ul cabinetului ca daca doreste sa duca problema mai departe o va face pe cont propriu iar cabinetul nu se va implica in nici un fel. Proprietarul cabinetului i-a inmanat  Dr. G Marinescu  in 8 Ian 2014 o decizie de intrerupere a serviciilor (concediere), astfel incat aceata se pare ca nu va mai avea dreptul la plata concediului de  maternitate. Datorita stressului provocat, viitoarea mama a ajuns cu ambulanta la spital cu palpitatii, aritmie si stare generala alterata.

 Dr. G. Marinescu lucreaza in Uk din 2008 unde spune ca a intampinat multe greutati datorita faptului ca este romanca, desi a muncit pana la extenuare, dupa ce a fost adusa (recrutata) din Romania de o corporatie din UK. RDSUK va trimite o scrisoare catre General Dental Council, cerand investigarea acestui incident si a modului in care personalul medical, proprietarul si managera au reactionat. Oare Dr. G. Marinescu merita sa primeasca ceea ce poate fi interpretat ca o pedeapsa pentru faptul ca a indraznit sa depuna plangere la politie? Vom solicita clarificari din partea politiei cu privire la acest incident. RDSUK condamna orice fel de atitudine xenofoba sau rasista fata de membrii comunitatii  medicilor dentisti romani din UK si orice fiinta umana in general. Condamnam incurajarea atitudinilor xenofobe si rasiste de catre o parte din politicieni si presa din UK care au incurajat aparitia acestui tip de manifestari fata de romani. Existand riscul ca in 2014 pe fondul deschiderii liberului acces la piata muncii in UK, aceste atitudini sa se multiplice, rugam membrii comunitatii noastre sa ne contacteze in cazul in care se vor confrunta cu atitudini xenofobe sau rasiale  pentru a le oferi suport si indrumare.

RDSUK doreste pe aceasta cale sa reaminteasca faptul  ca marea majoritate a medicilor dentisti de origine romana care practica in UK au o reputatie foarte buna  si sunt priviti cu mult respect atat de pacienti cat si de colegi.”

Dr. Tommy Tomescu, DMD

Presedinte RDSUK

———————————–

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!