Atacuri teroriste în Copenhaga

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 februarie 2015

Două atacuri teroriste, similare cu cele de la publicația pariziană Charlie Hebdo, au avut loc, în weekend, la Copenhaga (Danemarca). Zeci de focuri de armă au fost trase, sâmbătă după-amiază, într-un imobil în care se desfășura o dezbatere pe tema islamului și a libertății de exprimare. La eveniment participa și artistul suedez Lars Vilks, autor al unor caricaturi cu profetul Mahomed, precum și ambasadorul Franței în Danemarca, Francois Zimeray, potrivit AFP. În cadrul acestui prim atac, au fost răniți trei polițiști, suspecții fugind de la fața locului în momentul în care poliția a intervenit. Un civil a murit în urma incidentului de sâmbătă. „S-a tras asupra noastră din exterior. Au avut aceeași intenție ca în cazul Charlie Hebdo, doar că nu au reușit să intre”, a spus ambasadorul Zimeray.

Artistul Lars Vilks se află din 2007 sub protecția poliției, ca urmare a unor amenințări, atacuri și a dejucării unui complot de asasinat.

Cel de-al doilea atac armat din capitala daneză a avut loc asupra unei sinagogi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, doi polițiști fiind răniți, conform Reuters.

Poliția din Copenhaga a anunțat duminică dimineața că l-a împușcat mortal pe bărbatul despre care afirmă că este autorul atacurilor armate din Copenhaga, relatează BBC News online, citat de Rfi.ro. Forțele de ordine precizează că l-au ucis pe suspect în cartierul Norrebro, după ce acesta a deschis focul asupra polițiștilor.

Într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis condamnă „cu fermitate” atacurile teroriste de la Copenhaga, arătând că, după atentatele din luna ianuarie de la Paris, sunt vizate din nou libertatea de expresie și diferențele religioase și că toleranța față de credințele religioase ale popoarelor trebuie respectată.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!