Atacurile cibernetice, tot mai frecvente

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 martie 2016

Directorul Serviciului Informații Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că frecvența și complexitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea țintelor, au crescut, adăugând că absența unor norme unanim acceptate au transformat spațiul virtual într-un nou vest sălbatic.

Directorul SIE a spus că, deși probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redus, dependența în creștere a societății noastre de tehnologie crește vulnerabilitatea ei în fața atacurilor cibernetice care pot afecta performanța economică a țării și siguranța națională.

„Suntem de două ori mai interesați de a avea în România un sistem informatic general ale cărui probleme să își găsească soluții rapide și complete tocmai pentru că știm cum arată sistemele informatice ale țintelor noastre”, a declarat directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu, la o dezbatere intitulată „Securitatea cibernetică – de la protecția individului, la securitatea națională”, organizată la Parlament.

Șeful SIE a spus că „la nivel global, au crescut frecvența, amploarea, complexitatea și gravitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea țintelor acestora”. „Tot mai mulți actori internaționali dezvoltă instrumente complexe în spațiul cibernetic pe care le folosesc ofensiv pentru a-și promova interesele ideologice, politice sau economice, pe de altă parte capabilitățile defensive se dezvoltă cel puțin deocamdată reactiv întotdeauna, din păcate, cu un pas în urma sistemelor defensive”, a explicat Ungureanu.

El a afirmat că tehnologia atacurilor evoluează de la pagube medii la amenințări serioase la adresa securității informației și infrastructurii critice naționale, afirmând că eforturile și costurile relativ reduse ale atacurilor cibernetice vor atrage din ce în ce mai mulți actori statali și nestatali.

Directorul SIE a mai spus că este foarte posibil ca alte voci decât cele transatlantice și europene să își promoveze valorile în mediul digital.

Potrivit lui Mihai Răzvan Ungureanu, în absența unor norme unanim recunoscute ale spațiului digital, garantate de instituții cu atribuții în domeniu, acțiunile statelor de promovare a intereselor economice și politice prin intermediul internetului au transformat mediul digital într-un nou vest sălbatic, absența reglementărilor încurajând o cursă contratimp a ultimilor veniți și o cursă a înarmărilor între actorii consacrați.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!