Atentat dejucat la Târgu Secuiesc

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 decembrie 2015

Curtea de Apel București a decis, marți noaptea, arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, care ar fi plănuit să comită un atentat terorist la Târgu Secuiesc, în timpul manifestațiilor de 1 Decembrie. Atacul a fost dejucat de DIICOT și SRI, suspectul fiind reținut pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.

Istvan Attila, acuzat că voia să detoneze un dispozitiv explozibil la manifestațiile de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc, urma să dea vina pe teroriști după comiterea faptei. Informația apare în referatul anchetatorilor cu propunerea de arestare preventivă a cetățeanului român de etnie maghiară. Judecătorii de la Curtea de Apel București, care au analizat documentul, au decis arestarea lui Attila pentru 30 de zile.

Anchetatorii au mai arătat că bărbatul acuzat de terorism nu lucra singur, ci avea complici, el plănuind să detoneze dispozitivul improvizat cu ajutorul unui telefon mobil, potrivit referatului citat de România TV. Tot în referatul procurorilor, citat și de Digi 24, se mai precizează că Beke Istvan Attila plănuia să comită atentatul dejucat de SRI și DIICOT încă de la începutul lunii octombrie.

Decizia ar fi fost luată în urma unei întâlniri a liderilor Mișcării de Tineret 64 de Comitate – grupare extremistă maghiară din care face parte Attila -, organizată pe 10 octombrie la București. Suspectul ar fi fost ales să se ocupe de complotul terorist, pentru că era inginer electronist.

Attila le-ar fi spus complicilor săi, la întâlnirea din 10 octombrie, că merită să încerce să comită acest atentat, măcar pentru „experiență”.

„Suspectul a insistat că «trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e», termenul de «pizza» fiind folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat, H. I. afirmând că «ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență»”, au subliniat procurorii în document.

Investigatorii au făcut percheziții la locuința lui Attila, la locul său de muncă și la mai multe sedii ale filialelor Mișcării de Tineret 64 de comitate, descoperind 400 de materiale pirotehnice cu grad de risc 2 și 3. Membrii grupării extremiste au spus că erau, de fapt, petarde pentru Anul Nou și artificii de tort. Anchetatorii au mai găsit la percheziții două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, un amplificator de imagine, dar și dispozitive electronice de inițiere și un temporizator al impulsurilor electronice. Suspectul în vârstă de 40 de ani nu apucase să asambleze materialele în momentul în care au avut loc descinderile, însă surse din rândul anchetatorilor au declarat că dispozitivul, cu acționare de la distanță, ar fi putut produce un număr mare de victime.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!