Atentat terorist în Turcia. Din nou Statul Islamic?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 octombrie 2015

Statul Islamic este principalul suspect în cazul atentatului de sâmbătă din Ankara, în care aproape 100 de oameni au fost uciși, susține premierul turc Ahmet Davutoglu.

Nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul până în acest moment, însă autoritățile turce cred că doi bărbați kamikaze au detonat bombele la mitingul pentru pace, relatează BBC.

Prim-ministrul turc a declarat, la televiziunea de stat, că exploziile de sâmbătă reprezintă o încercare de a influența următoarele alegeri parlamentare anticipate, programate pentru data de 1 noiembrie, după ce, în iunie, niciun partid nu a fost capabil să formeze guvernul. Mai mult, Davutoglu a precizat că anchetatorii sunt pe punctul de a-l identifica pe unul dintre cei doi atacatori sinucigași, adăugând că în spatele atentatului s-ar putea afla susținători ai Statului Islamic. Unii jurnaliști turci au arătat cu degetul spre fratele unui bărbat care a comis un atentat în numele Statului Islamic care a ucis peste 30 de oameni, în luna iulie, în orașul Suruc din apropierea frontierei sudice a Turciei. Pe de altă parte, criticii guvernului turc spun că Statul Islamic este folosit pe post de țap ispășitor cu scopul de a obține sprijin la alegerile următoare și că „elementele tulburi” ale statului sunt de vină pentru atacurile cu bombă de sâmbătă.

Ankara a fost zguduită, sâmbătă dimineața, de două explozii ce au avut loc în apropiere de gara principală a capitalei turce în timpul unei manifestații pentru pace a Opoziției. Bilanțul atentatului crește dramatic, ultimele informații oficiale arătând că 97 de oameni au murit și circa 250 au fost răniți.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!