Atentie la depozitele bancare

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 13 ianuarie 2014

Dobanzile mici, cuplate cu comisioanele grase, va pot aduce in situatia in care sa scoateti mai putini bani decat ati depus, la banci mari din Romania, atrage atentia o analiza a Economica.net.

In cazul a patru banci din sistem, pentru un depozit de 3.000 de lei la trei luni, clientul plateste el bani bancii. Desi clientul ar trebui recompensat pentru ca imprumuta banca, combinatia dobanda mica/comision mare face ca acesta sa plateasca banca pentru ca o finanteaza, asta fara a lua in calcul un alt cost: inflatia, scrie site-ul citat. 

Raiffeisen, cea mai mica dobanda

Raiffeisen Bank plateste cea mai mica dobanda pentru economisirile pe trei luni, scadenta preferata de romani: 2,8% pe an. In trei luni, dobanda neta acumulata este de 17,64 lei. Dupa ce sunt scazute cheltuielile cu administrarea contului curent de 2,5 lei pe luna, mai raman 10,14 lei. Comisionul de retragere numerar de la ghiseu este de 0,5%, minimum 2,5 lei, astfel ca retragerea sumei de 3.010,14 lei te costa inca 15 lei. In final, clientul norocos se alege cu 2.995 de lei din cei 3.000 de lei depusi la banca.

La BCR, dobanda pentru depozitele la trei luni este de 2,95%. La 3.000 de lei depusi, castigul net din dobanda este de 18,59 lei. BCR nu mai serveste clientii cu conturi curente standard, ci cu pachete de cont curent. Cel mai ieftin costa 4,5 lei/luna. In trei luni, clientul plateste 13,5 lei doar pe administrarea contului curent. Retragerea banilor de la ghiseele bancii costa inca 0,5% din suma retrasa, dar nu mai putin de 8 lei, insa la pachetul de cont curent primesti si un card, la care comisionul de retragere de la bancomat este de 0,25%. In varianta favorabila, la 3.000 de lei depusi, primesti inapoi 2.994,6 lei. 

UniCredit Tiriac Bank si BRD, dobanzi egale

UniCredit Tiriac Bank ofera o dobanda de 3,7% pentru economisirile pe 3 luni. La scadenta, dobanda neta acumulata este de 23,3 lei. Dar, daca nu lucrati deja cu UniCredit, atunci trebuie sa platiti si un comision de administrare a contului curent foarte piperat, de 7,5 lei pe luna. In trei luni, comisionul mananca deja mare parte din dobanda, iar restul se duce pe retragerea de numerar: 0,5%, minimum 5 lei. Daca scoateti banii dupa cele trei luni, din cei 3.000 de lei depusi, mai ramaneti cu 2.985 de lei. Dar macar banii sunt in siguranta, asa cum spune si pe site-ul UniCredit, pe prima pozitie la categoria avantaje: „Depozitele UniCredit Tiriac Bank sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.” De precizat ca la fel se intampla cu toate depozitele de pana la 100.000 de euro de la bancile romane.

BRD ofera aceeasi dobanda ca UniCredit, astfel ca suma neta dupa trei luni va fi tot 23,3 lei. Comisionul de administrare a contului curent este de 0,8 euro/luna – BRD calculeaza comisioanele in euro si le converteste in valuta contului, astfel ca in momentul de fata acesta este de 3,6 lei. Daca adaugam si comisionul de retragere a numerarului de la ghiseu, atunci deponentul ramane cu o gaura de 2,5 lei la cei 3.000 de lei depusi.

Pe de alta parte, bancile care au nevoie de lichiditate ofera, pe langa dobanzile mai mari, si gratuitate la contul curent si la retragerea banilor la scadenta.

Pentru a evita plata comisioanelor de administrare, e mai bine sa faceti depozite la banca la care sunteti deja client si la care aveti un cont curent si un card de debit atasat – scutiti astfel costurile suplimentare, iar daca aveti conturi la mai multe banci, comparati ofertele si alegeti-o pe cea mai convenabila, mai arata analiza Economica.net. Verificati care sunt comisioanele percepute de banca – o rata mare a dobanzii nu inseamna neaparat ca e cea mai buna oferta. 

Record la restante la credite

Pe de alta parte, restantele la creditele acordate de banci au crescut cu 460 de milioane de lei in luna noiembrie din 2013 si au ajuns la 32,9 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR prezentate de Agerpres. Astfel, restantele la creditele de peste 20.000 de lei, pe care le centralizeaza Centrala Riscului de Credit, au ajuns sa reprezinte aproape 10,7% din totalul creditelor acordate.

In cazul persoanelor fizice, restantele la banci au crescut in noiembrie 2013 fata de luna anterioara cu 120 milioane de lei (1,78%), pana la 6,85 miliarde de lei.

O crestere semnificativa se inregistreaza, insa, pentru ultimele 12 luni. In perioada decembrie 2012 – noiembrie 2013, restantele persoanelor fizice la banci s-au majorat cu peste 1,1 miliarde de lei (19,4%), de la 5,74 miliarde de lei in urma cu un an, la 6,85 miliarde de lei in prezent.

In noiembrie 2013, 97,6% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice reprezentau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!