Atenție la furturile de identitate

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 23 iunie 2013

Londra_Ionuţ Caraman, Adrian Iorgovean și Sunday Godday Etu

O fraudă de 59 milioane de lire sterline a fost evitată prin prinderea şi arestarea a doi români şi a unui nigerian, care au pus la cale o acţiune complexă de „phishing” (furt de identitate şi date personale confidenţiale prin mijloace electronice), a informat Metropolitan Police, printr-un comunicat de presă transmis redacţiei Diaspora Românească în 18 iunie.

Conturile bancare a aproximativ 30.000 de persoane din 14 ţări ar fi devenit accesibile celor trei infractori, dacă planul ar fi fost dus la bun sfârşit.

 

Colaborare internaţională

Doi cetăţeni români au fost condamnaţi alături de partenerul lor nigerian, într-un proces desfăşurat la tribunalul Inner London Crown Court, în 17 iunie, pentru că au plasat pe internet nu mai puţin de 2.600 de pagini web false. Acestea aveau scopul de a-i ademeni pe clienţii mai multor bănci să furnizeze online propriile date personale.

Sunday Godday Etu (foto dreapta), de 27 de ani, cetăţean nigerian, şi românii Ionuţ Caraman (foto stanga), de 22 de ani, respectiv, Adrian Iorgovean (foto mijloc), în vârstă de 27 de ani, ambii din localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa, au fost reţinuţi în octombrie 2012 de ofiţerii din cadrul departamentului central pentru infracţiuni informatice din cadrul Metropolitan Police London PceU – Police Central e–crime Unit.

În timpul procesului intentat împotriva lor, Sunday Godday Etu a pledat nevinovat, în timp ce Adrian Iorgovean şi Ionuţ Caraman şi-au recunoscut faptele. În urma sentinţei pronunţate la Inner London Crown Court, în 17 iunie, Ionuţ Caraman va trebui să execute o pedeapsă cu închisoare pentru şapte ani şi şase luni, iar Adrian Iorgovean va sta închis următorii cinci ani și jumătate. Nigerianul Sunday Edu a fost condamnat la opt ani de lipsire de libertate.

Cei trei au fost prinşi în urma unei vaste investigaţii la care au colaborat SOCA Cyber (Serious Organized Crime Agency – Agenţia pentru infracţiuni organizate deosebit de grave) din Marea Britanie cu Serviciile Secrete SUA şi cu Poliţia Română. Reprezentanţi importanţi din industria bancară au ajutat, de asemenea, la identificarea infractorilor.

 

Mulţumiri Poliţiei Române

Cei doi tineri români şi un nigerian au falsificat website-urile mai multor bănci din diferite state, printre care SUA, Rusia, China, Australia, Canada şi Marea Britanie. În acest fel, ei au solicitat detalii personale şi date confidenţiale deţinătorilor de conturi bancare din aceste ţări. Ulterior, nigerianul a folosit parte din informaţiile obţinute pentru a intra în conturile bancare personale pentru a fura bani.

Ofiţerii PCeU i-au depistat şi reţinut pe infractori în timp ce erau cazaţi la un hotel de lux din Londra, la 29 octombrie anul trecut. A urmat o investigaţie care a scos la iveală că cei doi români şi partenerul lor nigerian deţineau date personale de la aproape 30.000 de persoane, dintre care aproximativ 12.500 erau din Marea Britanie. Reprezentanţii SOCA Cyber şi PCeU au mai descoperit 70 de milioane de adrese de e-mail stocate pe un server, cu intenţia de a fi urmărite în scopul furtului de identitate prin metode specifice de „phishing”.

„Acesta a fost cu siguranţă cel mai important caz cu care am avut de-a face de la înfiinţarea PCeU până în prezent şi cred că poate fi considerat cea mai gravă infracţiune de phishing care s-a petrecut pe teritoriul Regatului Unit”, a declarat Jason Tunn, unul dintre ofiţerii CPeU care au participat la investigaţie.

„Adresăm mulţumiri reprezentanţilor industriei bancare britanice, Serviciilor Secrete SUA, Poliţiei Municipale din oraşul francez Lille şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din Poliţia Română…”, se precizează în comunicatul Metropolitan Police.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!