Atenție la gumele de mestecat!

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 aprilie 2016

Gumele de mestecat vândute în magazinele din țară conțin între 1 și 11 aditivi alimentari, cunoscuți ca E-uri, majoritatea nocivi pentru sănătate dacă sunt consumați pe perioade mari de timp, arată un studiu recent, realizat între 10 și 21 martie, și dat publicității de portalul infocons.ro.

Specialiștii InfoCons, ONG care apără drepturile consumatorilor, au analizat etichetele de pe 34 de produse tip gumă de mestecat comercializate pe piață de trei companii – Wrigley, Dasco Distribution Concept și Romega Food Distribution, relatează News.ro.

În urma studiului a reieșit că în ceea ce privește numărul de E-uri, din cele 35 de produse analizate, mai bine de jumătate au în conținut între 1 și 9 E-uri, 29% au în conținut 10 E-uri, în timp ce 20% din gumele de mestecat analizate au în conținut 11 E-uri.

Cele mai multe E-uri, 11 la număr, le conțin gumele de mestecat Airwaves fără zahăr cu îndulcitori și arome de mentol și coacăze negre sau cele cu mentă și eucalipt, dar și Orbit-ul fără zahăr cu îndulcitori și aromă de afine.

Pline de E-uri sun și gumele de mestecat cu arome de mango și pepene galben sau cele cu portocală și lămâie.

La polul opus, cu doar un singur E în compoziție, și anume lecitina din soia (E322), sunt gumele pentru copii Hubba Bubba cu aromă de fructe și de măr.

Principalele canale de distribuție a gumei de mestecat sunt hiper-supermarketurile și discounterii, cu peste 28% din volumul vânzări și peste 25% din valoare vânzărilor, potrivit studiilor din piață.

Românii consumă anual, în medie, 85 de lame de gumă de mestecat/locuitor. Spre comparație, în piețele mature, cum sunt SUA sau Rusia, valoarea este aproape triplă, iar în multe țări din Vest cifrele se poziționează între 110 și 130 de lame/locuitor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!