Atenţie la instituţiile financiare nebancare!

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 25 septembrie 2014

Românii au ajuns să se împrumute în număr tot mai mare la instituţiile financiare nebancare. Însă un astfel de credit are riscuri uriaşe. La un împrumut de 10.000 de euro, se poate ajunge la returnarea unui sume şi de trei ori mai mare, relatează Antena1.

La o astfel de instituţie, creditele se dau doar cu buletinul, fără adeverinţă de venit sau documente fiscale, dar se cer garanţii imobiliare. Cine deţine o casă de 70.000-80.000 de euro se poate împrumuta cu 7.000-8.000 de euro, iar rata lunară este uşor de calculat. La o rată lunară de 1.084 de lei, pe o perioadă de cinci ani, datornicii achită înapoi 65.000 de lei, în loc de 30.000 de lei. Spre comparaţie, costurile unui credit de nevoi personale, accesat la o instituţie bancară, sunt la jumătate.

Acesta este şi motivul pentru care guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a declarat că nu-i înţelege pe românii care se împrumută la astfel de instituţii.

Românii se plâng, însă, că băncile sunt încă reticente la acordarea creditelor. Mai mult, instituţiile financiare nebancare au şi credite pe termen scurt pentru cei care au nevoie urgent de bani, până la salariu. De exemplu, la un împrumut de 1.000 de lei, se returnează la bancă, peste o lună, 1.420 de lei. În acest caz, dobânda anuală efectivă este de aproape 4.000 la sută.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!