Atenție la parcarea pe trotuar!

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 ianuarie 2016

parcare trotuar_1Șoferii vor putea opri, staționa sau parca mașinile pe trotuar doar dacă rămâne un spațiu de doi metri pentru pietoni, potrivit unui proiect de lege inițiat de senatorul independent Valeriu Todirașcu.

„Administratorul drumului public poate permite oprirea, staționarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parțial ori total, numai cu respectarea marcajului și numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minimum 2 metri lățime înspre marginea opusă părții carosabile, destinat circulației pietonilor”, potrivit proiectului de lege, citat de Mediafax.

Inițiativa legislativă, aflată în dezbatere publică pe site-ul Senatului, prevede că șoferii pot opri, staționa sau parca mașinile pe trotuar dacă rămâne liber un culoar de cel puțin doi metri. Potrivit reglementărilor în vigoare, mașinile pot rămâne pe trotuar dacă rămâne liber un spațiu de un metru.

Inițiatorul consideră că acesta nu este suficient pentru persoanele cu handicap locomotor, pentru mamele cu copii în căruț sau pentru intervențiile pompierilor și paramedicilor, dând exemplul incendiului din clubul Colectiv, unde nu s-ar fi putut acorda primul ajutor dacă mașinile ar fi fost parcate lângă clădire.

„Pe acest spațiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniți însoțite de paramedici care acordă primul ajutor și utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv, ca cel din Colectiv, pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate lângă pereții clădirilor?”, se arată în expunerea de motive semnată de Todirașcu.

După intrarea în vigoare a inițiativei legislative, administratorii drumurilor publice vor fi obligați să marcheze locurile de parcare pe trotuar și să supravegheze respectarea marcajelor pentru a asigura un spațiu de cel puțin doi metri pentru pietoni.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!