ATENȚIE la statutul de „lucrător”

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Diaspora, Muncă pe data 9 februarie 2015

Statutul de simplu „lucrător” (worker) poate fi folosit ca o formă de angajament-capcană de către unii angajatori în raport cu migranții UE care nu cunosc foarte bine drepturile care li se cuvin pe piața muncii britanice. Acesta nu oferă nici libertățile de care se bucură un „lucrător pe cont propriu” și nici drepturile de care beneficiază un „angajat”, avertizează reprezentanții TUC (Trade Union Congress), cea mai importantă confederație sindicală britanică.

Conducerea grupării sindicale a lansat în 23 ianuarie un ghid al drepturilor celor care muncesc în Regatul Unit, disponibil în 13 limbi, inclusiv în limba română (http://www.tuc.org.uk/international-issues/labour-standards/migration/workplace-issues/tuc-launches-guide-13-languages). Varianta în limba română a ghidului este rezultatul unui proiect de colaborare finanțat prin fonduri europene cu sindicatul românesc Cartel Alfa (http://www.migrantinfo.eu/page/2170/html/romanian-roman.html).

————————————–

TUC este centrul naţional al sindicatelor britanice și reprezintă aproape 6 milioane de lucrători şi 54 de sindicate din diverse sectoare.

Lucrătorii se organizează în sindicate pentru a-şi apăra drepturile la locul de muncă, pentru a se asigura că locurile de muncă sunt sigure şi pentru a negocia salarii şi condiţii mai bune. Dacă doriţi să aflaţi cum vă puteţi alătura unui sindicat, accesați http://www.tuc.org.uk/join-union.”

Sursa: www.tuc.org.uk

————————————–

 

Lucrător „ocazional”

Statutul profesional de „lucrător” este o a treia formă legală prin care se poate munci în Marea Britanie, mai puțin cunoscută decât cele de „self-employed” și de „salariat” (angajat), reiese din articolul „Statutul profesional și drepturile lucrătorilor” disponibil pe website-ul TUC (http://www.tuc.org.uk/statutul-profesional-%C5%9Fi-drepturile-romanian-version). Aceasta este utilizată de angajatori mai ales pentru situațiile în care au nevoie de forță de muncă „ocazională sau temporară”, conform aceleiași surse.

Lucrătorul beneficiază de concediu de odihnă plătit, dar și de plata de taxe și contribuții sociale de către angajator, în urma unor rețineri salariale, exact ca în cazul salariaților.

Contractul de muncă al unui lucrător conține de regulă câteva precizări total diferite în comparație cu cel al unui angajat. Angajatorul nu este obligat să îi ofere lucrătorului „ore de lucru garantate sau regulate”, ci doar să îl solicite „ocazional” ori „în caz de nevoie”.

„Drepturile la care aveți acces la locul de muncă depind de ce tip de lucrător sunteți”, se atrage atenția pe www.tuc.org.uk.

 

Drepturile angajatului

Orice persoană care lucrează în Regatul Unit ca angajat sau salariat se prezintă la serviciu regulat, fiind remunerat pentru munca sa, în condițiile în care angajatorul îi asigură o activitate în cadrul anumitor ore de lucru. Tot angajatorul este cel care pune la dispoziția salariaților instrumente, echipamente, respectiv spațiu de lucru și plătește taxe și contribuții sociale în urma unor rețineri din salariul brut al angajatului.

Cele mai importante drepturi ale unui salariat în Marea Britanie sunt:

 • plata unui salariu cel puțin la nivelul salariului minim pe economie stabilit legal;
 • concediu anual plătit;
 • pauză de odihnă conform legii;
 • protecție împotriva accidentelor de muncă;
 • concediu medical în conformitate cu prevederile legale;
 • plăți compensatorii în caz de disponibilizare;
 • protecție împotriva discriminării nelegitime.

Lista completă a drepturilor salariaților în Marea Britanie poate fi consultată accesând următorul link: http://www.tuc.org.uk/statutul-profesional-%C5%9Fi-drepturile-romanian-version#employee.

 

Drepturile  lucrătorului

O persoană care beneficiază de statutul de lucrător în Marea Britanie are un contract de muncă semnat cu un angajator, însă acest document prevede desfășurarea unei activități „ocazionale”, fără garantarea unui program de lucru garantat.

Lucrătorul este obligat să desfășoare personal activitatea prevăzută, fără a putea subcontracta o lucrare, asemeni unui self-employed. Angajatorul se obligă la rândul său să pună la dispoziția lucrătorului instrumente, echipament și spațiu de lucru. El va plăti, de asemenea, taxe și contribuții sociale în numele lucrătorului.

Cele mai importante drepturi ale unui lucrător în Marea Britanie sunt:

 • plata unui salariu cel puțin la nivelul salariului minim pe economie stabilit legal;
 • concediu anual plătit;
 • pauză de odihnă conform legii;
 • protecție împotriva accidentelor de muncă;
 • protecție împotriva discriminării nelegitime.

Lista completă a drepturilor lucrătorilor în Marea Britanie poate fi consultată accesând următorul link: http://www.tuc.org.uk/statutul-profesional-%C5%9Fi-drepturile-romanian-version#worker.

 

Drepturile unui self-employed

Un „self-empoyed” sau lucrătorul pe cont propriu din Regatul Unit își plătește singur taxele și contribuțiile sociale către statul britanic și se ocupă singur de asigurarea instrumentelor și a echipamentelor de lucru atunci când angajează o anumită lucrare cu un contractor. El nu câștigă un salariu, ci eliberează facturi, încasând bani pentru lucrările efectuate. Orice self-employed poate angaja alte persoane pentru finalizarea obligațiilor pe care le are în raport cu contractorul.

Cele mai importante drepturi ale unui lucrător pe cont propriu în Marea Britanie sunt:

 • garantarea sănătății și siguranței la locul de muncă;
 • protecție împotriva discriminării nelegitime;
 • asigurarea alocației de maternitate în caz de sarcină.

Lista completă a drepturilor lucrătorilor sef-employed în Marea Britanie poate fi consultată accesând următorul link: http://www.tuc.org.uk/statutul-profesional-%C5%9Fi-drepturile-romanian-version#selfemployed.

 

Ghidul TUC în 13 limbi europene

Ghidul TUC referitor la drepturile celor care muncesc în Marea Britanie a fost dat publicității în 23 ianuarie, fiind disponibil în 13 limbi europene. Acestea sunt: poloneză, română, limba bulgară, maghiară, limba lituaniană, letonă, slovacă, rusă, portugheză, spaniolă, italiană, franceză și engleză.

Ghidul a fost conceput ca o măsură de „combatere a exploatării muncitorilor migranți” pe piața muncii britanice, susțin reprezentanții confederației sindicale.

„Angajatori fără scrupule profită adeseori de necunoașterea propriilor drepturi pe piața muncii de către migranții UE stabiliți în această țară. Oamenii muncii sunt puși adeseori în situația de a accepta condiții de muncă groaznice, salarii foarte mici și lipsa unui cadru legal. Și unii politicienii au acreditat falsa idee că migranții europeni ocupă posturile cuvenite forței de muncă autohtone doar din dorința de a obține susținere electorală și pentru a-și promova ideile anti-imigrație. Aceste atitudini au ca și efect creșterea tensiunilor sociale”, a afirmat Frances O’Grady, secretarul general al TUC.

————————————–

Link-uri utile

 

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!