Atenție la taxele pe care le-ați putea plăti în aeroport!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Transport pe data 6 octombrie 2015

uk_aeroport_suparare

Călătoriți cu avionul? Atunci ar fi bine ca înainte să plecați din casă către aeroport să verificați dacă sunteți în regulă atât cu actele necesare pentru a putea zbura, cât și cu dimensiunile și kilogramele bagajelor pe care le aveți. În cazul în care nu vă încadrați în standardul companiei aeriene cu care zburați, reprezentanții acesteia nu vor sta deloc pe gânduri și vă vor cere… cardul sau portofelul, după caz și preferințe.

Matei, un român de 33 de ani din Timișoara, a trecut de curând prin experiența taxelor din aeroport. În total, pe lângă biletul care a costat în jur de 200 de euro, tânărul s-a văzut nevoit să mai scoată din buzunar alți 110 euro.

La dus, ok… la întors deloc

O plecare neplanificată în România l-a determinat pe Matei, un român de 33 de ani, din Timișoara, să se gândească de două ori și să verifice de și mai multe ori dacă are toate actele necesare și mai ales dacă gențile sale se încadrează în cerințele companiei cu care și-a făcut rezervarea. De ce? Tânărul ne povestește…

„Când am plecat din Anglia către România nu am avut absolut nicio problemă. Însă când m-am întors din Timișoara în Londra, am făcut imprudența să nu printez biletul de îmbarcare. Pur și simplu nu am avut imprimantă acasă… deși am luat în calcul faptul că va trebui să plătesc în aeroport. Chiar m-am gândit că va fi ceva mai scump devreme ce am lăsat de printat Boarding Pass-ul așa pe ultima sută de metri. Însă nu m-am așteptat să mă încaseze cu 40 de euro pentru acest serviciu. Check-in-ul era făcut online, doar că nu am scos biletul la imprimantă. Nu s-a pus problema că nu mi-am făcut check-in-ul. Era totul în regulă, doar că nu l-am scos la imprimantă. Menționez că am zburat cu Wizz Air”, ne spune românul.

—————————————

„Cei din România mi s-au părut a fi stricți cu toți pasagerii. La intrarea în avion, luau fiecare bagaj în parte și îl măsurau în suportul acela special. M-am supărat foarte tare atunci. Am înțeles… cu bagajul poate a fost și vina mea, dar cu printatul mi s-a părut exagerat. Chiar am întrebat ce taxe suplimentare mai au… pentru aerul din avion… care mai sunt? Mă gândeam că poate va fi 3-5 euro că folosesc imprimanta lor, dar 40?! M-am enervat teribil. Și o experiență neplăcută a trăit-o și cumnatul meu. Chiar înainte de nuntă, când trebuia să meargă în România să se întâlnească cu părinții mei, i-au anulat zborul… a stat vreo șapte ore prin aeroport. Și nu era din cauza vremii nefavorabile. Dacă știam, aș fi cumpărat un bilet cu Tarom sau British Airways.”

Matei, 33 de ani

—————————————

Taxă după taxă…

Din păcate, cei 40 de euro nu au fost singurii bani pe care Matei i-a plătit în aeroport.

„După toată povestea aceasta, m-au mai încasat cu încă 70 de euro pentru că bagajul meu era mai mare decât suportul acela al lor unde se măsoară gențile. Încă o dată m-am mirat, pentru că în momentul în care am plecat din Londra, totul a fost ok, nu am întâmpinat nicio problemă. Nu am înțeles de ce au ales să mă taxeze suplimentar când m-am întors. Așa că m-au pus să plătesc cei 40 de euro pentru Boarding Pass plus alți 70 de euro pentru bagaj. M-am trezit că am plătit 110 euro în plus, pe lângă biletul de avion care a fost 200 de euro… pentru că l-am luat pe ultima sută de metri. A fost o urgență, dar asta e treaba mea. Dar faptul că am plătit 110 euro în plus mi se pare foarte mult. Acum pot fi acuzat că nu am fost atent și bagajul meu de mână a fost mai mare decât standardele lor… însă chestia cu printatul Boarding Pass-ului mi se pare un preț indecent”, ne spune tânărul dezamăgit de taxele mari pe care le-a avut de achitat.

—————————————

Lista de taxe pentru servicii

Taxele de bagaj sunt calculate în funcție de: data călătoriei (sezon de vârf, în afara sezonului), de unde s-a achiziționat taxa (pe website-ul wizzair.com, prin aplicații pe telefonul mobil, centrul telefonic, la aeroport), greutatea bagajului de cală.

Prețurile pentru fiecare serviciu în parte le puteți găsi aici: https://wizzair.com/en-GB/useful_information/service_fees.

—————————————

De asemenea, procedura de check-in la aeroport face subiectul unei taxe plătibile pe pasager şi pe zbor. Procedura de check-in la aeroport poate fi cumpărată în orice moment al rezervării sau după aceea, folosind opţiunea „adăugaţi servicii” sau contactând centrul telefonic. Procedura de check-in face subiectul unei taxe mărite. Dacă serviciul de check-in online nu este disponibil din aeroportul dumneavoastră de plecare, atunci procedura de check-in la aeroport va fi gratuită până când acest serviciu vă va sta la dispoziţie, se mai arată pe site-ul Wizzair.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!