Atenție la termenii „eco” şi „bio”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 septembrie 2014

Guvernul a stabilit ca, pe lângă sancţionarea operatorilor care nu respectă regulile specifice sistemului de agricultură ecologică, să fie penalizaţi şi inspectorii şi organismele de certificare care nu îi amendează pe comercianţi dacă folosesc fraudulos termenii de „organic”, „eco” sau „bio”.

Organismele de inspecţie şi certificare vor fi sancţionate pentru netransmiterea la timp către autoritatea competentă (MADR) a informaţiilor privind neregulile care afectează statutul ecologic al produselor. De asemenea, nesolicitarea opririi temporare de la comercializare a produselor care încalcă în mod grav regulile specifice sectorului agricultură ecologică, nedeţinerea de către organismul de inspecţie şi certificare a documentelor care fac parte din dosarul de control şi neefectuarea corectă a controalelor pe teren pot atrage la rândul lor sancțiuni.

Ministerul Agriculturii a constatat pe piaţă folosirea frauduloasă a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio” sau „eco”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materialele publicitare şi documentele comerciale. Acestea pot induce în eroare consumatorul, nefiind obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică.

În urma verificărilor, au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de către organismele de inspecţie şi certificare pentru domeniul agriculturii ecologice.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!