Atenție la tratamentele în străinătate!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 24 aprilie 2015

Românii care vor să plece la tratament în străinătate trebuie să o facă în cunoștință de cauză, să se informeze la sursă, și nu la cunoștințe, pentru că altfel riscă să plătească foarte mult, a atenționat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Șeful CNAS a arătat că foarte mulți pacienți români se duc în afară fără a fi bine documentați.

„Noi, Casa de Asigurări, decontăm casei de acolo, nu decontăm pacientului, nu decontăm medicului, nu decontăm clinicii, decontăm casei din țara respectivă. Și decontăm atât cât spitalul are prevăzut în contractul cu casa. Dacă din 100% din preț spitalul respectiv are contract cu casa 80%, noi decontăm 80%, restul este pe banii pacientului. Pacientul, neștiind de la început, rămâne extrem de surprins și, mai grav, în imposibilitatea de a completa acea sumă, și încep tot felul de discuții, cereri. Dar sunt anumite lucruri pe care nu le putem face pentru că nu ne lasă legea”, a explicat Ciurchea.

CNAS plătește aproximativ 70 milioane de euro pe an pentru tratamente în străinătate.

„Există directiva europeană care-ți spune că, dacă la un anume moment nu poți să-ți tratezi un pacient în țară, el poate fi tratat într-un spital dintr-un stat al Uniunii Europene, iar noi (CNAS – n.r.) trebuie să plătim, și asta se și întâmplă”, a spus Ciurchea.

Pe de altă parte, el a punctat că România are un corp medical „extrem de bine pregătit”, „cu foarte multă dăruire și cu o foarte mare putere de muncă”.

„Niciunde în afară nu stă medicul până la 3.00-4.00-5.00 după-masă să consulte toți bolnavii de la ușă. Acolo există program, la 13.00 s-a încheiat programul, medicul a plecat, nu interesează pe nimeni că mai sunt încă cinci bolnavi. E adevărat că la ei totul funcționează pe bază de programări, la noi, Doamne ferește să programezi un bolnav peste trei săptămâni – o lună la un CT, la un RMN”, a mai spus Ciurchea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!