Atletism: interesele primează performanței

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 5 decembrie 2014

561 rares

Rareş Toader este unul dintre cei şase sportivi care au urcat pe podium pentru România la cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret, competiţie găzduită de Nanjing (China), în perioada 16-28 august. În vârstă de doar 17 ani, atletul a obţinut medalia de argint în finala de la aruncarea greutăţii, cu o încercare care a măsurat 21 de metri.

Toader şi-a exprimat încă din vară intenţia de a se pregăti la Zalău cu Gheorghe Guşet, fostul mare aruncător de greutate. Atletul a făcut o cerere de transfer de la clubul Chimia Râmnicu Vâlcea la CSM Zalău, unde antrenori sunt Guşet şi soţia acestuia, Lorena Boberschi.

Cele două cluburi nu au ajuns la un acord, astfel că Guşet şi conducerea clubului din Zalău au înaintat o cerere de transfer către Consiliul Federal al Federaţiei Române de Atletism. Deşi sunt îndeplinite toate condiţiile transferului, FRA a amânat cazul de două ori şi l-a lăsat spre soluţionare pentru 2015, deşi Regulamentul FRA contrazice ultima decizie dată.

Sportivul a fost lăsat într-o permanentă stare de incertitudine, asta după ce de-a lungul anului, la recomandarea oamenilor din forul de conducere, a fost antrenat de nu mai puțin de şapte tehnicieni! 

“Cam asta se întâmplă când un copil talentat din România cucereşte o medalie la Jocurile Olimpice de tineret. E pedepsit pentru că a luat o medalie. Este un abuz în serviciu, de ce aţi mai făcut regulament dacă nu ţineţi cont de el? Eu şi părinţii băiatului îi susţinem pregătirea de 3 luni. A venit în septembrie în Zalău cu părinţii şi a spus că aici va rămâne”, mărturiseşte Guşet, atlet cu 69 de selecții în echipa României, recordmen la acest capitol potrivit Cărţii Atletismului Românesc.

Florin Florea, secretarul general al federației, respinge acuzaţiile fostului mare aruncător şi susţine că deciziile adoptate în cele două şedinţe ale Consiliului Federal au fost luate conform regulamentului. “Eu şi Guşet suntem prieteni de mult timp, dar nu i-am dat nici o asigurare în privinţa băiatului. Faptul că Rareş a părăsit clubul Chimia Râmnicu Vâlcea a născut un litigiu şi trebuie să se aducă documentaţia necesară, nu-i poţi da drumul atât de simplu. Conform regulamentului, când sportivul se transferă, există o dezlegare de la clubul de la care pleacă. Pe 16 octombrie am analizat documentele şi am cerut un punct de vedere juristului Federaţiei, pentru că băiatul avea dublă legitimare: Chimia Râmnicu Vâlcea şi LPS Râmnicu Vâlcea”, precizează oficialul FRA.

Guşet a trimis spre forul condus de Sandu Ion toată documentaţia necesară, susținută de Regulamentul de transfer al sportivilor pe 2014. Un lucru esenţial este faptul că începând cu anul şcolar 2014-2015, Toader este elev al Liceului Avram Iancu din Zalău şi din luna octombrie sportivul are domiciliul în Zalău. Cu aceste detalii, cercul condiţiilor este perfect şi toate doleanţele sunt întrunite.

În a doua şedinţă a BF în care s-a adus în discuţie transferul lui Rareş Toader, subiectul a căpătat o altă dimensiune. “Mi-e simpatic Ghiţă Guşet, îl ştiu de foarte mulţi ani, am fost împreună la nenumărate competiţii, nu spune nimeni că Rareş Toader nu va primi transferul, dar la propunerea lui George Boroi a rămas să se înţeleagă cluburile”, spune Titi Mihail, coordonatorul tehnic al loturilor de atletism.

Al doilea om din FRA dezvoltă logica pe care s-a întemeiat hotărârea de amânare a transferului. “Nu are nimeni nimic împotrivă, dar e un caz mai complicat. E vorba despre o excepţie, de un sportiv de mare valoare. I-am explicat lui Guşet că e puţin mai complicat, nimeni nu riscă să dea repede un verdict. Cei de la Vâlcea au cheltuit milioane cu atletul şi e normal să le mai dăm cluburilor o şansă să se edifice, cei doi directori de la Vâlcea şi Zalău să se întâlnească şi să renegocieze. Un sportiv se transferă cu acordul clubului”, anunţă Florin Florea.

În spatele acestei problemee stă de fapt dorința șefilor FRA: oficialii găsesc tot felul de motive pentru a amână luarea unei decizii pentru a-l convinge pe Toader să se antreneze cu tehnicianul Ion Zamfirache, un apropiat al şefului FRA, Sandu Ion.

“Din cauza unor astfel de oameni se lasă tinerii de sport. Ceea ce fac cei din FRA este clar abuz în serviciu”, consideră mai mulți apropiați ai fenomenului, care preferă să-și păstreze anonimatul din motive lesne de înțeles. Conform informațiilor, în ultimele 18 luni, mai multor atleţi în activitate, mai ales cei cu potenţial, li s-a comunicat subtil că ar trebui să se pregătească cu antrenorii “agreați” de șefii atletismului.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!