Atmosfera şcolilor britanice, alterată de imigranţi

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 ianuarie 2015

uk_primary school2

Iain Duncan Smith, secretarul Ministerului Muncii şi al Pensiilor britanice, a sugerat că se schimbă caracterul şcolilor de pe insulă, motivul principal fiind copiii familiilor imigrante, cel mai adesea nevorbitori de limbă engleză, care sosesc necontenit în Marea Britanie. Duncan Smith a avertizat şi că există un potenţial cost în viitor, când imigranţii înaintează în vârstă şi devin beneficiari ai ajutorului din partea statului.

Secretarul Ministerului Muncii şi a Pensiilor a declarat că în multe comunităţi noii imigranţi „schimbă efectiv maniera de lucru din şcoli, pentru că majoritatea noilor veniţi nu cunosc limba engleză.” Comentariile acestuia sunt contradictorii cu poziţia Secretarului Educaţiei, Nicky Morgan, care a făcut să se înţeleagă faptul că impactul imigraţiei asupra şcolilor este minim.

Iain Duncan Smith pare îngrijorat şi de posibilitatea ca aceşti imigranţi să trebuiască să fie sprijiniţi, în timp, de către stat. El consideră „ridicole” nişte studii recente care arată că imigranţii din Europa au făcut o contribuţie netă la stat de 20 de miliarde de lire sterline în perioada 2001–2011. În opinia lui Duncan Smith, aceşti bani vor fi probabil daţi înapoi acestor imigranţi peste ani de zile sub forma ajutorului social, pe lângă care ar trebui luate în calcul şi efectele negative asupra serviciilor locale, asupra transportului etc.

 

John Major nu mai vrea imigranţi

O altă declaraţie recentă pe tema imigraţiei vine de la fostul prim ministru Sir John Major, care a cerut să i se permită Marii Britanii să suspende libera mişcare timp de un an, restricţionând sosirile de pe continent. Conservatorul a mai spus că Marea Britanie are nevoie de „puţin ajutor” peantru a putea face faţă la „creşterea accelerată” a numărului de imigranţi care a făcut ca în ultima decadă populaţia din UK să crească cu nu mai puţin de 7%. „Cred că sunt câteva lucruri practice care ar putea fi aplicate, fără să încalce principiile curente, dar care ar ataca satisfăcător problema”, a mai spus el. De asemenea, el a ţinut să sublinieze totuşi că un viitor în afara UE ar fi pentru UK un “viitor mai puţin strălucit”.

Iain Duncan Smith a declarat că se află în acord cu spusele lui Sir John Major, fiind de părere că Germania ar putea sprijini o astfel de abordare: „Întreaga Europă trebuie să atace această problemă, pentru că dacă, într-adevăr, PIB-urile tuturor economiilor s-ar fi situat cam la acelaşi nivel, atunci şi libertatea de mişcare ar fi fost un proces destul de echilibrat. Atâta timp cât sunt diferenţe mari între economii începi să ai dificultăţi mari, deci el [n.r. Sir John Major] doar spune ceea ce germanii recunosc în privat – că şi ei trebuie să rezolve această problemă.”

 

Imigranţii nu sunt o problemă

Secretarul Educaţiei, Nicky Morgan, a criticat directorul Ofsted-ului, Sir Michael Wilshaw, care declarase că şcolile se chinuie să facă faţă numărului mare de elevi ai familiilor imigrante şi că aceasta reprezintă o problemă mare pentru guvern. Doamna Morgan a ripostat, spunând că limbajul lui Sir Wilshaw „nu este de ajutor”, subliniind: „Când vizitez şcolile, observ că s-au adaptat foarte bine şi că se descurcă admirabil cu elevii veniţi din străinătate”.

Criticii avertizează că este o problemă mare cu locurile insuficiente la şcolile primare, acolo unde engleza este vorbită ca şi a doua limbă de nu mai puţin de unul din cinci elevi. În anumite cartiere din Londra, elevii care nu au limba engleză ca limbă maternă reprezintă chiar şi trei sferturi din întreaga promoţie, iar în locuri precum Slough, Luton sau Leicester, procentul se situează undeva la 50%.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!